Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Katten gebruiken geuren om met elkaar te communiceren. Dat doen ze door te krabben (er zitten geurklieren op de poten), plassen, ontlasting, sproeien. Met deze geursporen vertellen ze elkaar wat hun territorium is, maar ook wanneer ze op die plaats zijn geweest, en een poes vertelt ermee dat ze krols is of wordt.

Conflicten vermijden bij katten

Katten gebruiken hun geursporen ook om conflicten te vermijden. Katten hebben een ingewikkeld systeem van ‘afspraken’ waarmee voor hen volkomen duidelijk is wie wanneer waar is en mag zijn. Zo is er een onderzoek gedaan naar katten die binnen een bepaald gebied leven. Het blijkt dat er in dat gebied een soort vaste ‘wandelroutes’ ontstaan. Elke wandelroute kruist een aantal andere routes. Op dat ‘kruispunt’ laten de katten hun geur achter. Meestal gebeurt dat door er langs te wrijven (kopjes geven) of te plassen of sproeien.

Katten geven informatie door met behulp van geuren

Zo geven ze elkaar allerlei informatie door en de katten weten van elkaar of de vorige kat al weer weg is, of dat ze toch maar een ander pad moeten nemen om hem te ontlopen. Want de voorkeur gaat uit naar elkaar ontlopen. Katten zullen een (mogelijk) conflict eigenlijk altijd proberen te voorkomen. De rand van het territorium wordt afgezet met geurvlaggen. De meeste katten willen ’s morgens en ’s avonds (tegen de schemering) hun eigen territorium even rondlopen om te zien of alles nog in orde is..

Het belang van geuren voor katten

Ook in huis zal een kat vooral zijn geur willen afzetten aan de rand van het territorium. Dit verwarren we vaak met onzindelijkheid. Dit gedrag komt veel als er (te)veel katten in huis zijn en/of bij onzekere katten die zich veiliger voelen als het huis naar hen ruikt. Er is veel tegen te doen, waarbij geldt dat het makkelijker is af te leren als er snel wordt gereageerd op de onzindelijkheid.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Rieneke1
9 jaar geleden
Juist, + Wel is het zo dat bij onzindelijkheid, dus plassen en/of poepen buiten de bak eerder aan een medisch probleem moet worden gedacht dan aan markeren. Verder halen katten vermoedelijk veel meer info uit een geurspoor dan in je eerste alinea genoemd wordt.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: