Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mijn kwartels zijn opgegeten door een graver, maar welke?

Mijn kwartels zijn plotseling opgegeten door een gravend dier. Ik woon in het noorden, dus er lopen hier geen vossen of andere bijzondere dieren rond.
Er is een gat midden in het hok gegraven, maar het enige wat zichtbaar is, is een hoopje zand. Nergens in de buurt van het hok is er een gat of een bultje zand te bekennen. Ook geen poot afdrukken.
Wat kan het geweest zijn?? Heeft iemand hier ervaring mee?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
6K
ItisILeClerc
10 jaar geleden
dus je kwartels zijn weg en er is een molshoop voor in de plaats gekomen?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik weet niet waar in het Noorden je woont, maar in het Noorden zijn wel degelijk vossen, hier (lauwersmeergebied) is het een plaag.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Vos komt overal voor in Nederland.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Mogelijk is het een rat geweest, een fret is ook een optie.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De keuze is best wel ruim. Een een hermelijn, een marter, een bunzing....genoeg kleine rovertjes komen met wat moeite best een kwartelhok in. Een fret zoals antwoorder boven mij beweert lijkt me sterk, want dat is een huisdier dat in het wild eigenlijk niet kan overleven, maar er blijven genoeg inheemse kleine marterachtigen over. (Een fret is feitelijk ee ngedomesticeerde bunzing).Vermoedelijk moet je in die hoek zoeken.

En ja, een rat behoort ook nog tot de mogelijkheden. Die graaft, in tegenstelling tot de anderen, zelf tunnels. Maar er zijn genoeg gravers die geen kwartels eten die de weg geeffend kunnen hebben voor de andere dieren ; muizen, woelmuizen, konijnen. Ze kunnen door ongelofelijk kleine openingen kruipen.

Het beste is dan ook in de bodem van een kwartelhok gaas in te graven. Stevig gaas, want ratten kunnen werkelijk door de meest ongelofelijke materialen heen knagen. Dat kunnen de marterachtigen dan weer niet.

En kijk ook niet alleen naar de bodem van de kooi. Marterachtigen zijn zeer vindingrijk en kunnen ook via de bovenkant oif een kiertje bij de deur naar binnen zijn geslopen. Het bultje zand hoeft niet per se de uitgang van een gegraven gang te zijn. Ofwel : nader onderzoek is nodig ;-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Bedankt voor je antwoord. De zijkanten van het hok waren dubbel bedekt met stevig gaas. Er was geen in of uitgang te vinden wat een bunzing en hermelijn wel achterlaten. Omdat het om chinese kwartels gaan en die kleiner zijn dan een kikker moet het wel een mol zijn geweest. Die laat ook erg veel zand achter na het graven.
Ja, mollen eten wel degelijk vlees. :(
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Nog niet eens aan gedacht, maar een mol zou inderdaad ook kunnen, al beperkt die zich normaliter tot slakken en regenwurmen en emelten enzo ; spul zonder botjes dat niet erg vlot is.
Ik kan er dan ook geen informatie over vinden, maar sluit het zo ook niet uit.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Marterachtigen kunnen overigens uitstekend gebruik maken van een stelsel van mollengangen, dus ze zijn nog niet meteen van de verdachtenlijst te schrappen.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Prima antwoord Marleen, duidelijk verwoord.
Heb een aantal jaren geleden exact hetzelfde meegemaakt.
Kwartels, daarna ook jonge vogels verdwenen als sneeuw voor de zon.
Mijn volière leek absoluut dicht, maar er bleek er toch ooit eens een rover binnengekomen.
Door meerdere doorloopvallen te zetten ving ik uiteindelijk de boosdoener:
een halfwas rat!!
Ik heb nooit gevonden hoe hij binnenkwam, het is daarna ook nooit weer gebeurt.
Sindsdien ben ik wel alerter op sporen, gaatjes enz.
Navraag bij andere volièrehouders leerde dat het bijna altijd jonge ratten zijn die deze slachtingen stiekem aanrichten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding