Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat mijn vissen dood gaan?

Wij hebben nu al een tijd een aquarium staan, maar we blijven last houden van sterfte. Het water test ik regelmatig en dat is goed. Ook heb ik laatst planten erin gedaan, ik had hiervoor nep planten maar ook deze planten zijn dood.. De pomp werkt gewoon.. En de vissen doen niet raar of zo ze gaan gewoon langzaam allemaal dood. Hoe zou dit kunnen?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Het kan zijn dat in de winkel waar je de vissen koopt een ziekte is. Wij hebben dat ook al een paar keer gehad dat er 1 vis een ziekte had die besmettelijk was en de rest daardoor ook ziek werd. Ik zou de vissen een keer in een andere winkel kopen. Zorg er ook voor dat je niet teveel vissen op een klein oppelvalk doet. Als je dat doet dan gaan ze elkaar aanvallen op eten ze elkaar op...
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik heb dus al in 2 verschillende winkels gekocht, en het rare vind ik dat de planten ook dood gaan
Z512099
10 jaar geleden
Je had nepplanten , die zijn doodgegaan, wat ik niet begrijp: hoe kunnen nepplanten, namaakplanten dus, doodgaan?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Haha ja dat staat er een beetje stom, ik had hiervoor nepplanten. Maar ik heb er echte in gedaan en die zijn dood
Z512099
10 jaar geleden
Je kan best volledig opnieuw beginnen, nieuwe bodem, planten, filtermateriaal. Dan 2 à 3 weken wachten, planten zouden het goed moeten doen, dan klein groepje vissen inbrengen (een nieuwe gespecialiseerde aquariumzaak opzoeken). Alles zou dan goed moeten gaan. Ik vermoed dat de vissen al ziek waren, toen je ze kocht, ik denk dat het water besmet is, vandaar: alles vernieuwen. Hou vooral de nitriet-,hardheid-en de zuurtegraad in 't oog.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Je bent in ieder geval al goed bezig, om te zorgen om achter het probleem te zien komen. Nu alleen nog weten waar het probleem zich voordoet. In aquaria zijn er vele zaken waar je op moet letten, dit maakt het lastig. Zoals ik aangaf in een reactie, kan het ook door teveel schoonmaken komen. Maar, er is ook een visziekte die langzaam aan je vissen om-zeep helpen. Het is dus goed zoeken, naar wat bij jouw aquarium de oorzaak is. Het is moeilijk voor buitenstanders om in je bak mee te kijken. Hopelijk vindt je een oplossing, succes met de dieren en je aquarium.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Misschien is je temperatuur te hoog?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Bijna zeker ligt het aan de waterkwaliteit!
Je geeft de vissen eten.
Dat poepen ze voor een deel weer uit.
Dat komt in het water.
De bacteriën breken deze poep af en maken er andere stoffen van.
O.A. mest voor de planten.
Hiervan groeien de planten en geven aan het water zuurstof.
Deze zuurstof is weer goed voor de bacteriën enz. enz.
Heb je kunstplanten, dan gaan de afvalstoffen zich opbouwen in het water en gaan vissen dood.
Ook moet je regelmatig een deel van het water vervangen door vers water.
Ook moet je in je aquarium een goede werkende filter hebben, die je ook moet onderhouden.
Nooit te veel vissen hebben.
Ook moet je voldoende zuurstofplanten hebben.
En voldoende licht er boven.
Om te weten hoe het met het water gaat, meet je de zuurgraad ( PH )
De hardheid ( GH)
Nitraat en nitrietgahalte. ( er is nog meer te meten)
Hierdoor zal je al verkeerde waarden tegenkomen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Of er is iets mis met de omstandigheden (lijkt mij het meest waarschijnlijk) of je zit met 'n hardnekkige ziekteverwekker (lijkt mij minder waarschijnlijk).

Die omstandigheden kan je al voor een groot deel controleren a.d.h.v. je waterwaarden. Die zijn goed zeg je, maar wat noem je goed? Ik bedoel: wat zijn je waarden? En hoe test je deze?

Als je je verder aan de regels van de (aquarium)kunst houdt (vertel bijvoorbeeld eens hoe je het aquarium onderhoudt) en je blijft onverklaarbare sterfte houden zou ik eens met een staaltje aquariumwater en een vis naar een gespecialiseerde dierenarts gaan.

Vraag ook eens na bij de buren of iemand anders ook een aquarium heeft en gelijkaardige problemen. Dan kan je streekgebonden problemen zoals leidingwaterproblemen al uitsluiten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik heb zeg maar een buisje waar ik 2
Vloeistoffen in moet druppelen , uiteindelijk moet het dan geel worden, dan is het goed. Dit doen ze ook bij de winkel als ik water meeneem. Ik voer niet veel, ik ververs 1 x in de maand ongeveer een laagje water.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
1 buisje waar je 2 vloeistoffen in moet druppelen. Tja, dan bepaal je maar 1 parameter van je water. De vraag is dan nog steeds welke? A.d.h.v. 1 parameter kan je niet zeggen of je water goed is of niet. Ik bepaal elke 2 weken 14 tot 16 parameters dmv 11 tot 13 testen. Daarna ga ik over tot een waterverversing van 40 tot 120 liter (afhankelijk van deze waarden) op een aquarium van bruto 450 liter. Ik weet niet of dat in verhouding ongeveer overeenkomt met wat jij 'een laagje water' noemt. Naast onderhoud is inrichting ook een bepalende factor.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Vraagjes: 1. Welke afmetingen heeft het aquarium?
2. Welke vissen heb je? Welkke eventuele andere dieren?
3. Welke filtermaterialen gebruik je? Welke eventuele andere keuzes heb je gemaakt bij het inrichten van het filter? Welk merk filter?
4. Leg je de filter stil bij een waterverversing en/of bij een verschoning van het filtermateriaal? Zoja: hoe lang?
5. Hoeveel verschillende plantensoorten?
6. Welke bodembedekking gebruik je?
7. Welke producten worden gebruikt?
8. Hoeveel water ververs je precies?
9. Hoe vaak reinig je het filtermateriaal?
10. Welk voer gebruik je? Wissel je voldoende af? Droog of diepvries?
11. Wat zijn volgende waarden in je aquarium: Totale hardheid, carbonaathardheid, pH, ammoniakale stikstof, nitriet, nitraat, ijzer, fosfaat, temperatuur en optioneel ook: calcium, organics/dom, kalium, sulfaat, geleidbaarheid?
12. Hoe zit het met de eetlust van de dieren?
13. Komen alle materialen die in het aquarium gebruikt worden van een aquariumwinkel?
14. Werd er in of rond het aquarium gebruik gemaakt van mogelijk giftige producten? (bijv. muren geverfd)
Soms kan het ook te maken hebben met hoe de ligging van je aquarium, teveel aan zonlicht bijvoorbeeld?
Een zonvrije plek in huis in dan ook zeker aan te bevelen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Oke, hij staat bij ons binnen op een plek waar helemaal geen zon komt..
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Nou dan is dat al uitgesloten ;-)
Kan ook komen door teveel schoonmaken. In het filter bouwen zich bacterie op. Die zijn nodig, deze halen de slechte stoffen uit het water en maakt het leefbaar voor de vissen. (In kraanwater leven geen vissen). Te vaak schoonmaken van het filtermateriaal vernietigt de goede / nuttige bacterie. Ook de aquariumbodem (eigenlijk overal in het aquarium) nestelen zich de bacterie. Door het schoonmaken verwijder je de bacterie en kan het aquarium niet hoge nitriet pieken opvangen en zijn ze in de minderheid waardoor zij moeite hebben om de slechte stoffen te verwijderen. Daarom is het van belang, om enkel het filtermateriaal deels te verschonen indien de filterpomp moeite krijgt om het water te circuleren. Ook het water verversen moet daarom gedeeltelijk gebeuren, normaal is dat 10% van de liter inhoud van je aquarium. Dezelfde reden is waarom een aquarium eerst een aantal weken moet ingedraaid worden, zonder vissen. http://www.visaquarium.nl/a/Aquarium-waterwaardes - Sommige waterwaardes zijn niet te meten of moeten in combinatie van andere waterwaardes omgerekend worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik heb dit ook gehad. Te veel schoongemaakt. Op gegeven moment kreeg ik het water niet meer helder. De bacteriën die dat moesten doen had ik dus verwijderd en toen ik Aqua Safe in deed warenze de vvolgende dag allemaal overleden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: