Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je een poes van een ander naar de dierenarts brengen?

De kat loopt al maanden mank en dat is alleen maar erger geworden soms als ze bij ons komt maakt ze het bekende pijn gemauw. Zo triest. We zijn een keer bij de mensen geweest omdat ze echt voor de deur lag te schreeuwen van de pijn. We zijn met de kat naar de mensen toe gegaan en erg werd erg nonchalant op gereageerd en 10min later liep (waggelde) het beestje weer buiten. Het liefst pak ik het beestje op en breng haar naar onze dierenarts. Ik kan het bijna niet aanzien. Maar mag dit wat kan je in zo'n situatie doen?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Bel 114 en leg de siuatie uit. Bent u getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is er één centraal nummer dat u kunt bellen om het te melden: 144. Dit nummer is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar tegen lokaal tarief. Mocht 144 om technische redenen niet bereikbaar zijn, bel dan het politienummer 0900-8844.
Meldkamer
Het meldnummer is ondergebracht bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Dat betekent dat speciaal opgeleide politiemensen de telefoon aannemen en de juiste hulpverlener inschakelen.
Samenwerkende hulpdiensten
Afhankelijk van de melding wordt de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld.

Dit mag je in ieder geval in dit geval doen.

Toegevoegd na 31 minuten:
Bel 144.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je mag een dier dat lijdt altijd naar een dierenarts brengen (is geloof ik zelfs verplicht). Het kan wel zo zijn dat je zelf ook de rekening moet betalen als je geen overleg met de eigenaar hebt gehad.

Voorts kan je de dierenbescherming inschakelen en zeggen dat die eigenaar geen medische assistentie zoekt voor zijn kat die duidelijk lijdt.

tel.nr.: 144

http://www.144redeendier.nl/
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Sinds kort is het plicht om een dier in nood te helpen, alarm te slaan via : 114.

Dus ik zou het zeker doen, maar misschien moet je dan ook de kosten betalen, dus alternatief is de dierenbescherming te bellen en advies te vragen.
Goed van je dat je dit doet, het is altijd moeilijk om een dier te zien lijden en als je ook nog weet wie er verantwoordelijk is en je bent er zelfs nog langs geweest: ik zou zeggen wacht niet langer, doe iets , alsjeblieft!!

Toegevoegd na 14 minuten:
Het alarmnummer is natuurlijk : 144.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Over de praktische uitvoering - namelijk 144 bellen, de dierenpolitie - heb je veel goede tips gekregen. Ook de suggestie om het diertje af te geven bij het asiel of de dierenambulance te bellen lijken me niet verkeerd.

Ik wil even ingaan op je letterlijke vraag, namelijk of je een dier van een ander naar de dierenarts mág brengen. De Nederlandse wet is een beetje raar daarin omdat dieren in iemands eigendom gezien worden als goederen en je niet zomaar mag beslissen over iets wat van een ander is, maar tegelijkertijd hebben wij allemaal een - ook wettelijke - plicht om voor hulpbehoevende dieren te zorgen.

In de gezond- en welzijnswet voor dieren, Artikel 36 lid 3 staat namelijk het volgende:
"Een ieder is verplicht hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen." Dus als jij dat diertje elke keer ziet waggelen en het duidelijk pijn heeft terwijl je wéét dat de eigenaar er niets aan doet, mag en moet jij daarop handelen. Om nu te voorkomen dat jij de schuld krijgt van eventuele kosten of er andere kwesties ontstaan, kun je het beste de al eerder gegeven adviezen volgen om de dierenpolitie of -ambulance te bellen. Op dat moment doe jij namelijk gewoon je burgerplicht en geef je het daarna over aan de autoriteiten. Zou je hem zelf meenemen naar de dierenarts, dan loop je een risico omdat je weet dat het geen zwerfdier betreft en je dan dus - hoewel ik je geen ongelijk zou geven - het recht in eigen hand neemt.

Als je trouwens niet had aangegeven dat je de eigenaars hierover al hebt aangesproken zou ik uiteraard dat als eerste adviseren, maar wellicht zijn er nog openingen? Als je weet waaróm ze niet met poeslief naar de dierenarts gaan, kun je ze wellicht helpen met advies. Stel dat de kosten om de één of andere reden een heel groot probleem voor ze zijn, dan zou je ze kunnen adviseren om bij de dierenarts om gespreide betaling te vragen of informatie kunnen geven over dierenklinieken speciaal voor mensen met een laag inkomen. Als het echt is dat het ze niets kan schelen, dan valt er waarschijnlijk weinig meer te praten en zou ik inderdaad andere actie ondernemen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing