Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan het dat een aquarium binnen 1 dag troebel zijn en stinken?

Mijn zoon heeft woensdag een aquarium gekregen, incl pompje. We hebben woensdag het grind goed uitgespoeld, tot er helder water vanaf kwam. Dit in het aquarium gedaan, met de nodige waterverbeteraar. Zaterdag heeft hij er 2 sluierstaartjes in gekregen. Vandaag, zondag, is het water heel troebel en stinkt enorm. Plantjes zitten er nog niet in. Ornamentje komt er vanmiddag in. Is nu dus puur een aquarium met schoongespoeld grind, 2 visjes, een werkende pomp, thermometer en een lamp in de deksel. Wat is er aan de hand?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (8)

Zou misschien aan het voer kunnen liggen, dit heb ik ook met mijn schildpadden. Bij het ene merk voer is de aquarium na een dag al troebel en bij de ander gaat ie 2 weken mee.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als ik de foto goed bekijk, is het dezelfde aquarium die wij hebben, weet het niet zeker. Is het een 20 liter aquarium en zat het pompje, thermometertje en etc gratis in de verpakking? Zo ja, dan kan het aan het waterverbeteraar zitten of het pompje. Wij hadden de visjes ook één of twee dagen en toen werdt het water ook ontzettend troebel. Toen hebben we het verschoond en dat spul er niet ingedaan en toen grondig het pompje schoongemaakt, toen duurde het wel een aantal weken voordat we het weer moesten verschonen. Het pompje moet wel uitelkaar kunnen als het goed is, want het sponsje moet goed schoongemaakt worden. Misschien dat dit ook bij jullie helpt, anders toch even info aanvragen bij de dierenzaak waar je ze weg hebt.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Sluierstaarten zijn erg vervuilende vissen. Ze kunnen ook best groot worden. Ze hebben daarom zeker 50 liter per vis nodig. Twee vissen moeten dus minimaal in een 100 liter aquarium, liefst meer.
Ook moet een aquarium een paar weken indraaien, voordat er vissen in komen. Op die manier kan zich in het filter en de bodem een bacteriecultuur ontwikkelen, die helpt bij het zuiveren van het water.

Toegevoegd na 3 minuten:
De troebelheid ontstaat dus doordat de bak te kort heeft ingedraaid en de capaciteit van het filter en de inhoud van de bak te laag zijn voor twee sluierstaarten.
bamibal
12 jaar geleden
Water van je bak is duidelijk nog niet in balans je had moeten wachten met vissen erin zetten maar ja die heb je dus al.

zou het water er voor 3/4 eruit halen en bijvullen met gewoon koud water heb je er warm water in gedaan?
En filter schoonmaken dat herhalen zolang het troebel blijft nog een lange weg te gaan ben ik bang.
Zet er ook een bosje zuurstofplanten erin of er gewoon in gooien kan ook kan nooit kwaad,
En kijk op internet veel tips over verzorging en aanschaf vissen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ook bij koud water, moet je binnen 24 uur na het vullen met water zuurstofplanten er in zetten, en nog een week of meer wachten met vissen erin.
Alleen als je een kleine viskom hebt hoeft dat niet, want die moet je iedere week helemaal verschonen (dierenmishandeling voor de vissen die daar in zitten). Maar in een bak die te groot is om iedere week even naar de keuken te brengen en leeg te kiepen, moet je toch wel goed water willen hebben, en daar horen meer planten bij en minder vissen.

Toegevoegd na 1 minuut:
Enne voor de vissen is een ornamentje of iets waardoor ze kunnen schuilen een goed idee. een lege bak met alleen maar water en grind is erg bedreigend.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Gebruik AquaSafe - Dit breekt veel slechte stoffen af, en verrijkt het water met stoffen die wel nodig zijn. Dit is om het probleem tijdelijk aan te pakken. Want...

Wat ik aan de foto ziet, is het een wittewaas probleem. Die krijg je door verkeerde bacterie in het water. Dit komt door een aantal zaken waar je even op moet letten.

1. Teveel voeren.
2. Te vaak schoonmaken.
3. Slecht filtersysteem.
4. Filter kan kleine deeltjes niet uit water nemen.

Het kan dus aan meer problemen liggen.
Buiten dat zijn aquariumplanten nuttig om waterkwaliteit te verbeteren. Kraanwater is nou eenmaal geen water waar vissen uit natuur in leven. In kraanwater zitten zelfs schadelijke stoffen. Daarom zie je vaak in winkels meetstripjes en druppels. Die zijn er om het water mee te testen. http://www.visaquarium.nl/a/Aquarium-waterwaardes

De punten even nalopen.

- Het schoonmaken, je hoort maar 10% van het water uit de bak elke week te verversen met schoon aangepast water (geen leidingwater). Het aanpassen kan met aquasafe.

- Teveel voeren, veel voeren geeft ongewenste bacterie de kans te vermenigvuldigen. Teveel voeren gebeurt snel als je pas een aquarium hebt, begrijpelijk, want voeren is leuk, en je wil dat de vis niet verhonger. Te veel voer tast dan wel het water aan.

- Het filter is te klein of werkt niet zoals het moet horen. Een filter met te laag capaciteit kan niet per uur het volledige water wegpompen naar het filter toe. Daardoor blijven delen in het water stilstaan, en daar komt bacterie groei van.

- Een filter met grof filtermateriaal kan de kleine deeltjes niet uit het water filteren. Die nodig zijn om de ongewenste bacterie eruit te filteren.

Als ik zo kijk doormiddel van de foto, dan denk ik als ik mag gokken, dat het gaat om:

Te vaak schoonmaken en te een te klein filtersysteem.

Zat het filter bij het aquarium inbegrepen? kijk even op internet of je iets over de filtercapaciteit kan vinden. Daarbij staat vaak vermeld voor hoeveel liter aquarium de filtersysteem geschikt is.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Enkele zaken om op te letten:

1. Laat voortaan je aquarium indraaien. Nooit binnen de week er vissen inzetten! (koudwatervissen of niet)
2. Verifieer de goede werking van de filterpomp. Deze moet 24u per dag draaien.
3. Plaats zo snel mogelijk levende planten in het aquarium.
4. Laat je niet vangen door aquariumwinkels of dierenwinkels! Geen bacteriën in een potje! Die doen meer kwaad dan goed. De echte goede bacteriën groeien uit zichzelf in het aquarium. Ook geen waterverbeteraar gebruiken. Kans dat je water dat nodig heeft is erg klein. En als je water reeds goed is (kans is écht >99%) zijn zaken als aquasafe uit den boze. Leidingwater is helemaal niet slecht. Afhankelijk van de vissen die je hebt zal misschien alleen de pH wat te hoog zijn. Die kan je wat verlagen met pH-verlager (veel nuttiger om aan je vers leidingwater toe te voegen dan zogenaamde 'waterverbeteraar')
5. Filter niet proper maken ofzo. Bacteriën moeten hierin kunnen groeien. Niet meer dan 50% verversen per dag. (+ alleen verversen als het nodig is. Test op ammoniak en nitriet om dit na te gaan.)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Waar is het filter? Pompje zegt niets. Vissen poepen en plassen ook.
Het filter gaat dat met bacterie opruimen.
Dat heeft 3 weken nodig van Nitriet naar Nitraat om te zetten.
Nu moet hij elke dag schoonwater geven. dat helpt niet echt.
Dit bakje had eerst in moeten draaien, zonder vis..
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing