Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom willen mijn schildpadden niet meer eten?

Ik heb een schildpad die ik al 1 jaar heb. Laatst heb ik ook een nieuwe gekocht die is nog heel klein. Vorig jaar toen het kouder werd, wou mijn schildpad niet eten. Nu wordt het ook kouder en willen ze allebei niet meer eten. Is dit normaal of moet ik mij zorgen maken?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

Dat is heel normaal!
Schildpadden houden ook een soort winterslaap.
Geen eten, geen beweging, weinig activiteit in het lijf.

Maak je geen zorgen.

Toegevoegd na 6 minuten:
In de bron staat wat info, wat je zelf kunt doen.
Als ze in winterslaap gaan.

Je kunt ze ook kunstmatig uit hun winterslaap houden (door temperatuur te verhogen) maar dat is niet gezond voor je dieren.

Toegevoegd na 1 dag:
Ik heb een bron toegevoegd, omdat je vermeld hebt dat het een geelwangschildpad is.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De winterslaap. Stop ze in een redelijke doos en zet ze koud weg. Het liefst in de kelder. In het voorjaar kan je ze weer tevoorschijn halen en eten geven en vooral water geven.
Maar hoe kan het dat je schildpadden houd terwijl je niet weet hoe ze te behandelen???
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Een schildpad die niet eet kan van alles hebben.

Het kan zijn dat zijn verblijf te koud is.

De schildpadden kunnen last hebben van parasieten.

Ze willen mogelijk in winterslaap.

Dit zijn de drie meest voorkomende oorzaken waarom een schildpad niet wil eten, om een beter advies te kunnen geven dienen we eerst te weten om wat voor schildpad het gaat en hoe deze gehuisvest zit.

Toegevoegd na 1 dag:
Aanvulling naar aanleiding bekend worden soort:

In de natuur houden geelwangschildpadden uit noordelijke gebieden een winterslaap als de temperatuur onder 10 graden komt. Geelwangschildpadden uit de meer zuidelijke gebieden en geelbuikschildpadden houden geen winterslaap maar een winterrust, bij temperaturen tot ongeveer 15 graden.

Een winterrust wordt wel aanbevolen. Bij een winterrust kunt u de temperatuur laten dalen tot ongeveer 18 graden overdag en 12 graden ’s nachts. Voer tijdens de winterrust minder. Een winterrust kan bij vrouwtjes helpen om daarna beter eieren te kunnen leggen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ikzelf heb al 5 jaar waterschildpadden! En ieder jaar eten ze in de winter minder en dagen zelfs bijna niets! Ze zijn nog altijd heel gezond dus maak je maar geen zorgen, dit is hun natuurlijke aanleg! In een boekje heb ik gelezen dat deze in het wild normaal hun winterslaap houden, en daardoor eten ze slecht in de winter!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het zijn koudbloedige dieren. Dus als het kouder wordt daalt hun stofwisseling en eten ze inderdaad niet meer of minder. Eigenlijk moet je dan al op voorhand beginnen met hen te laten vasten zodat het spijsverteringsstelsel leeg is. Of je zorgt ervoor dat het niet kouder is en houdt ze op temperatuur. Dan gaan ze niet in winterslaap of winterrust. In de natuur doen ze dat om te kunnen overleven. Maar als huisdier is het voor hen helemaal niet nodig. Het is niet dus niet zo dat ze een winterslaap per se nodig hebben om gezond te blijven. Het is m.i. zelfs beter om hen dan niet in winterslaap te laten gaan. De maanden dat ze anders in winterslaap gaan zijn ze namelijk 'kwijt'. Tijdens hun winterslaap hebben ze namelijk zelf niets aan hun leven maar ze worden er niet ouder door. Integendeel: het houdt steeds een risico in: dat ze niet uit de winterslaap ontwaken.

Dus wat winterslaap betreft: als het kan, vermijd dan een winterslaap. En eigenlijk moet je ervoor zorgen dat je het kan vermijden want als je schildpad tijdens de winterslaap te veel afvalt moet je 'm onmiddellijk laten ontwaken, dus dan kan je 't beter van in het begin goed doen en het dier wakker houden.

Gebrek aan eetlust kan ook gepaard gaan met gezwollen oogleden. Een ziekte waar bepaalde schildpadden wel eens aan durven lijden. Dus als de oogleden aan elkaar kleven ga je er best meteen mee naar de reptielenarts.

Ook een vitaminegebrek kan de oorzaak van een gebrek aan eetlust zijn. Dit voorkom je simpelweg door vitaminesupplementen te geven tijdens het voeren.

Succes!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing