Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke herder-soort is het meest gezond?

Ik zit eraan te denken om een herder te adopteren, maar er zijn best veel verschillende soorten.

Je hoort regelmatig dat herders last hebben van hun heupen en dat soort dingen.
Nu vroeg ik mij dus af welke herder het gezondst is, en welke herder het oudst kan worden.

Alvast bedankt!

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
1.1K
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
herders zijn best grote honden die een jaar of 13 tot 15 kunnen worden. net als mensen: de een is de ander niet. je vraagt welke herder het gezondst is, dat is een te complexe vraag, als je eerst alle herdershonden op een rijtje zet en vervolgens alle rasverenigingen gaat afbellen, kan je er misschien achter komen. hieronder een link. Bronnen:
- http://www.honden.nl/Rasverenigingen_en_Clubs/index.php
jodyenboyke
11 jaar geleden
Als je een hond bij een goede fokker koopt met papieren zijn de ouders meestal (verplicht) getest op HD en ED.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Er zijn best wat ontkende herdersoorten. Zoal de shilohsheperds. Deze soorten zijn gezond te noemen, maar die vind je niet snel als adoptiehond. Goed zoeken op internet en lezen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Oh top! Dat wist ik niet. Dank je.
De uiteindelijke leeftijd van de meeste herders ligt tussen de 11 en 13 jaar. De kleine herdersoorten worden ouder. Bijvoorbeeld een Pyreneese herdertje, niet doorgefokt en in de meeste gevallen kerngezond.

De Duitse herder met de aflopende rug staat bekend om de slechte heupen. Dat wordt veroorzaakt door langdurig fokken op een lichaamsbelijning die zogenaamd mooi is, maar ten koste gaat van de bot-aansluiting.

De Mechelaar is in de meeste gevallen gezond te noemen, maar als je die als asielhond zoekt, moet je ook de achtergrond achterhalen.

Bij alle herdersoorten is het van zeer groot belang dat ze goed zijn opgevoed. Het zijn waak en verdedigingshonden en als ze geen of weinig leiding hebben gehad, lopen ze uit de hand. Die kans is bij een asielhond groter, omdat de reden van afstand doen vaak is, dat men het dier niet de baas kan.

Laat je dus aan alle kanten goed voorlichten, ook over blafgedrag, wat bij waak en verdedigingshonden een probleem kan zijn bij incorrecte opvoeding.
(Lees meer...)
Ivana
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
+ En een veelvoorkomend probleem bij herders is de alom bekende alvleesklierontsteking.
Als je een hond wil die zo weinig mogelijk gezondheidsproblemen zal hebben en je zo zelden mogelijk naar de dierenarts hoeft, neem dan geen rashond en beter ook niet een grote. Bastaardjes zijn gewoonlijk gezonder. Er is te veel onoordeelkundig gefokt met rashonden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding