Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan een hond in een gezin gehouden worden met maar één leidinggevende figuur? Nl enkel ik

Zoals ik al eerder heb gemeld op GV zou ik graag een hond in mijn leven willen maar kan dat wel als er maar één leidinggevebd figuur is mijn partner weet van zichzelf dat hij geen leiderschap in zich heeft voor mij is dat geen enkel probleem

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Een hond is een roedeldier. In een roedel is altijd een leider. Dat zal dus vanzelf lukken, als jij degene bent die hem opvoedt. Als je dat nog nooit hebt gedaan, laat je dan wel adviseren.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Als je een grote, sterke, dominante hond in huis haalt zou dat op problemen kunnen stuiten.
Een wat bescheidener ras hoeft geen probleem op te leveren, en een hond 'domineren' kun je leren: ga op cursus. Niet om de hond iets te leren, maar om te leren hoe je met honden om moet gaan...
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ja en nee,je partner moet er wel voor zorgen dat hij boven de hond blijft staan,de hond moet altijd de laagste in rang zijn in je gezin.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het is geen enkel probleem zodra je maar geen hond neemt met een sterk karakter. Bepaalde rassen hebben veel onderricht nodig, denk aan Doberman, tekkel, terriërs in het algemeen en sommige typen herders. Als je hier niet als volwassene goed boven staat kan je een probleemhind krijgen. Een advies us om een hond uit het asiel te nemen, daar is al veel over bekend en daar zitten echt veel lieve honden die een goed huis verdienen. Laat de ander ook de hond te eten geven, af en toe uitlaten en de hond opdrachten geven als zit, plaats. Dit bevestigt voor de hond dat hij ook naar de ander moet kijken als roedelleider. Honden houden van commando's en opdrachten, in de natuur bepaald ook de leider wat de rest moet gaan doen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Veel honden luisteren naar degene die het meest in huis is. De ander hoeven ze niet per se boven te staan, maar zien ze aks gelijke, speelkameraadje, ook een lid vd roedel. De ene mens is dan de roedelleider. Belangrijk is wel dat je vriend een aantal regels toch hanteert, zodat de hond wel weet dat de hond niet boven hem staat.
Begroet bv altijd eerst elkaar en dan de hond, de hond t laatst over de drempel, hond eet later, etc.
De ridgeback staat bekend als eenkennig, die luistert vnl naar 1 baas.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik ken je partner natuurlijk niet, dus misschien heb je wel gelijk, maar ik kan me ook voorstellen dat je de benodigde leiderschapskwaliteiten te hoog inschat. Leiderschap tov. andere mensen is iets heel anders dan leiderschap tov. een dier. Zou je partner een kind "onder controle" kunnen houden? (Dat klinkt een beetje raar, maar ik weet even niet hoe ik het anders moet omschrijven) Dan zal het met een hond waarschijnlijk ook wel lukken.

Veel mensen zijn te onzeker of verlegen om een leidersrol op te nemen bij andere mensen, omdat ze zich teveel bezig houden met wat de ander van hen denkt, of ze het wel goed doen in de ogen van de ander, of zichzelf minderwaardig voelen ten opzichte van de ander.
Die problemen hoeven met een hond helemaal niet te spelen, de meeste mensen maken zich bij een hond niet continu zorgen dat de hond hen niet goed genoeg vindt, of dat ze minderwaardig zijn tov. de hond. Dus iemand die bij mensen nooit een leidersrol op zich zou durven nemen, zou dat bij dieren misschien geen enkel probleem mee hebben.

Toegevoegd na 2 minuten:
In de laatste zin moet natuurlijk 'daar' staan ipv. 'dat'.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Let op je hond en sterker nog, een hond heeft 1 überleider nodig en 2 kapiteins op 1 schip werkt niet. Een Jack Russel is leuk maar stront eigenwijs (heb daar standaard ruzie mee, heb zelf ADHD en dat werkt dus niet) Heb herders getraind, staffords, boviers etc. en het is absoluut niet zo dat een stafford per definitie gevaarlijk is of kind onvriendedelijk maar houdt in gedachten dat een staffordje een kaakdruk heeft van 700 KG per vierkante centimeter ten overstaande van een gezonde herder maximaal 200 KG. Let bij het uitzoeken van je hond op je gezinssamenstelling en VOORAL als je een hond uit het asiel neemt, dan is het helemaal maar de vraag wat voor verleden zo'n beest met zich meedraagt. Als je het je kunt veroorloven kies dan voor een pup met stamboom, ongeacht ras. Sta ook niet raar op te kijken als de hond misschien voor je partner kiest als "hoofd baasje" kiest tegen jouw verwachting in. Ik kan talloze momenten herinneren dat ik als buitenstaander (gewoon visite dus) mensen heb doen verbazen dat ik compleet de controle heb die de eigenlijke "baas" nooit zal krijgen. Het volgen van een puppy cursus (IPO 1 2 of 3) is mijn aanbeveling sowieso voor een nieuwe pup, neem je partner hierin mee.
Het belangrijkste is om de hond uit te zoeken die bij iedereen past. Hopelijk heb je er wat aan en een trouwe viervoeter en past deze binnen de familie en eventuele kinderen of plannen. Een Berner Senner staat bijvoorbeeld bekend als zeer kindvriendelijk maar een Staffordshire (Pitbull) kan net zo kindvriendelijk zijn... Bedenk wat voor hond binnen jullie situatie past en (klinkt wellicht wat zwaar) Dat het misschien niet alleen je partner's keuze is qua hond maar wellicht een training voor je partner ook eens het overwegen waard is. Het is geen schande, het ontkennen ervan belemmert beide jullie levensgeluk. Een relatie is aantrekkingskracht van tegenpolen wordt gezegd maar gelijkwaardigheid is wel de sleutel tot succes. Succes!!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing