Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag een Pup van 5 1/2 week wel mee uit het nest?

Onze Jack alias "Sjaak' van 13 een Jack Russel/Boeren Fox, mochten we bij de 'fokker' toen we hem uitzochten al meteen meenemen hij was toen precies 5 1/2 week oud! Ik als zijnde leek vroeg of dat niet te vroeg was? Nee ze zijn ontwormd, ingeent, eet zelfstandig en zijn zindelijk (doen hun behoefte op de daarvoor bestemde plek 'krant') dus we hebben onze Sjaak ter grote van toen een Cavia mee genomen en genieten nog iedere dag van onze misschien we allergrootste schat ter wereld onder de hondjes.. maarrr.. ons hondje is heel erg bang, echt overal van voral als het geluid maakt, stofzuiger, kopje terug zetten op de tafel, vuurwerk, kleppende deur noem maar op ... onzeker, niet altijd van vertrouwen, en trilt bijna altijd.. ik vind dat zo zielig alsof we hem ooit iets hebben aangedaan wat natuurlijk niet zo is.. later hoorde we eens vertellen dat het zo belangrijk voor een pup is dat hij min. 9 tot 11 wkn bij het nest moet blijven om alle normen en waarden van de moeder 'ouders' mee te krijgen. Kan zijn angst en onzekerheid daarmee te maken hebben? dat hij echt te vroeg uit het nest is meegenomen? Ik was toendertijd nog jong en helaas onwetend genoeg om daarvan op de hoogte te zijn.. ik vind het vaak zo zielig voor hem dat ie altijd alert is over wat er om hem heen gebeurd.. en is daar nu nog iets aan te doen?? wel beetje laat misschien maar jack russeltjes kunnen erg oud worden en als is het dan alleen maar om voor hem een rustige oude dag te bezorgen zonder zorgen en stress..

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
5.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Als een nestje in de woonkamer geboren wordt, en ,met de werpkist in een hoek van de kamer, opgroeit, zullen alle geluiden van een gezin (zoals stofzuiger, de tv, gerinkel van kopjes, de telefoon die gaat, enz enz, volledig vertrouwd zijn. De puppies zijn dan ook gewend aan bezoek, dat zich kirrend en knuffelig met de pupjes bezighoudt, en zijn gewend opgetilt en vastgehouden te worden. Ze zijn dan ingeprent op het leven met mensen, vinden mensen leuk, en reageren stabiel en nieuwsgierig op alles wat nieuw in hun leventje komt. Daartegenover zijn 'boeren-hondjes', die heel arm aan ervaringen in een stal achteraf zitten, waar de moederhond het ene na het andere nestje krijgt, en waar de fokker het worst zal wezen of er ingeprent of gesocialiseerd zal worden - hoe eerder de puppies verkocht zijn en weg van de moederhond, hoe eerder het teefje weer loops is, gedekt kan worden, en de fokker weer kan 'vangen' voor de volgende pups.....

Jouw hond heeft dus een verkeerde start gehad in het leven, vindt de wereld een beetje eng, en je zult je er bij neer moeten leggen, dat hij schrikkerig en alert zal blijven. Het enige goede wat je kunt doen is een héél konsekwente, stabiele roedelleider zijn voor je hond. Heel rustig, en heel 'streng' de regels opstellen, zodat hij dat als houvast heeft in zijn enge wereld.
Als je een angstig kind veel vrijheid en weinig regels geeft, voelt het zich nog extra-onzeker, en zoekt steun en veiligheid om zich beter te voelen. Zo is het met jouw hond ook: hoe strakker jij leiding geeft, hoe fijner je hond zich zal voelen.

En draag uit, dat een 'fokker' die klakkeloos zijn pups met 6 weken meegeeft aan hem volkomen onbekende klanten, een fokker is die je links moet laten liggen, als je een goede, stabiele, gesocialiseerde pup/hond wilt.....

Toegevoegd na 2 minuten:
Pups gaan op z'n vroegst na 71/2 week weg uit het nest, meestal rondom 9 weken.....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Hoe moeilijk het ook af en toe, met het begrip dat je nu hebt, zal zijn : niet gaan 'troetelen' , maar stevig en zelfverzekerd omgaan met Sjaak!!! Hij heeft een moeilijke start gehad, maar hij heeft nu één groot houvast in de wereld : jou (en wie er ook bij je hoort....) Als jij uitstraalt, dat de wereld een prima plek is, waar jij voor niets en niemand bang bent, hoeft hij zich dáár in elk geval niet meer druk om te maken...En net zoals je als mens went aan overvliegende vliegtuigen of keiharde muziek van de buren, zal hij ook kunnen wennen aan wat hem eerst een beetje onrustig en angstig maakte - naar mate hij meer en meer merkt, dat schrikken niet nodig is, en er geen 'nare' konsekwenties zijn, zal hij het ook steeds minder 'nodig' vinden om te schrikken....Knuffel voor Sjaak, en hij kan blij zijn, dat jij nu hem de kans geeft aan de wereld te wennen!!
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Wat een goed antwoord! +1
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
dogs are a man's best friend..... ;-)))
Rieneke1
15 jaar geleden
mooi antwoord, +1

Andere antwoorden (13)

Ik vind het jong, maar niet echt veel te jong. Voor het alertheid probleem heb ik geen oplossing.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ha, die Artistocat;

Ik weet niet of dat voor alle hondenrassen hetzelfde is, maar onze beide golden retrievers hebben we uit het nest meegekregen in de achtste week. Dat schijn tde ideale leeftijd te zijn om te stoppen met drinken bij de moederhond en bovendien krijgen ze dan ook een leeftijd dat ze zoveel gaan ontdekken en kattekwaad uithalen dat ze nodig moeten leren wie voortaan hun baasje is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ik weet niet of het een harde regel is, maar ik vind het wel erg aan de vroege kant. Mijn ouders hebben al jarenlang hondjes van dezelfde fokker, en deze zegt dat ze de 1e 8 weken altijd bij de moeder blijven. Ze zijn anders nog veel te kwetsbaar en nog niet klaar om weggehaald te worden bij de moeder, volgens de fokker. Op zich komt het vaker voor dat hondjes bang worden van bepaalde geluiden. In het geval van Sjaak lijkt het wel vrij ernstig, zeker als hij er nog steeds last van heeft. Helaas is hij nu echt te oud om dit nog te veranderen, dat moet echt tijdens de inprentingsfase. Het enige wat je kunt doen is hem zoveel mogelijk geruststellen als hij schrikt, heel lief voor hem zijn, in de buurt zijn als het mogelijk is en eventueel wat tabletjes voor hem vragen bij de dierenarts, zoals met oudjaar zodat hij niet bang zal zijn voor het vuurwerk. Ik weet niet of het komt doordat hij vroeg is weggehaald uit het nest, ik neem aan dat hij altijd al een schrikachtige hond is geweest? Of kan het misschien zijn dat er later een voorval is geweest waardoor dit gebeurde?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Daar kan ik maar 1 antwoord op geven.
Laat deze fokker voortaan links liggen...sterker nog...de dierenbescherming vraagt altijd om dit soort fokkers aan te geven bij hun.
Jij bent bij een echte broodfokker terecht gekomen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
echt belachelijk van de fokker
die was puur op het geld uit en geeft helemaal niets om het welzijn van de pup en de moeder
het is namelijk ook slecht voor de moeder om de pups zo vroeg te spenen
je moet hem idd aangeven bij de dierenbescherming
maar je bent natuurlijk zelf ook een beetje schuldig omdat je de pup meenam je had natuurlijk ook even eerst informatie kunnen inwinnen voor je het besluit nam om de pup mee te nemen
maar dat is natuurlijk achteraf
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
oudste verkooptruc die er is : duw mensen (vooral mensenkinderen!!!) zo'n warm babylijfje in hun handen, en het is kassa.....
Gezien dat je Sjaak idd een probleem heeft omdat hij door de fokker niet gesocialiseerd is, zit jij nu met de gebakken peren. Natuurlijk ben je dol op je hond en hoop je dit nog te kunnen veranderen.
Wat je in ieder geval kunt doen is een gedragskundige inschakelen voor je hond. Dit is iemand die een speciale opleiding heeft gehad om honden met probleemgedrag te helpen. Zij/hij zal je goed kunnen vertellen hoe je dit aan moet pakken zodat je het leven van je hond minder moeilijk maakt. Ze komt ook in huis kijken om te zien hoe je nu op je hond reageert als hij angstig is en hoe je dit anders kan doen.

Hieronder een link van gecertificeerde gedragskundigen die jou en Sjaak vast en zeker kunnen helpen. Heel veel succes ermee.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
De vierde tot zevende week hoort de pup nog in het nest te zijn. Dat is de inprentingsfase, waarin de pup allerlei zaken ontdekt die van levensbelang zijn voor zijn stabiliteit ten opzichte van mensen dieren en dingen. Het is aan de fokker om in deze periode met mate een aantal zaken aan te bieden. Diverse geluiden, mensen in verschillende leeftijden en geuren die zich buiten het nest bevinden. Daarbij is de steun van het moederdier nog belangrijk.
Blijft de fokker in gebreke, dan is het geen oplossing om de pup dan maar mee te nemen. In deze fase is de nestwarmte van belang.

De socialiseringsfase begint op een leeftijd van 7 weken en drie dagen,dat is het aangewezen tijdstip om een pup naar zijn nieuwe huis te verplaatsen. De gewenning zal dan geen problemen opleveren, als er met verstand mee wordt omgegaan. De socialisatie in het nieuwe gezin valt dan in de juiste periode. Wachten tot 8 of 9 weken levert niets méér op. Fokkers van kleine hondjes hebben de neiging om er nog een week nestwarmte aan vast te plakken, maar dan is niet nodig.

Lees de boeken van Eberhard Trumler:
Honden zijn om van te houden
Honden moet je serieus nemen
Deze wereldbekende wetenschapper beschrijft het hele proces. Hij is toonaangevend als je meer begrip voor de hond wilt krijgen en wilt weten wat nodig is om een hond te geven waar hij rechtens zijn aard behoefte aan heeft.

Aan de angsten waaraan je hond nu lijdt, kan je misschien nog iets doen met onderstaande link.
(Lees meer...)
Ivana
15 jaar geleden
5,5 week is veel te jong. Een erkende fokker zou dit nooit doen. Ik ben dus bang dat je met een brood fokker te maken hebt gehad.

13 jaar is helaas veel te oud voor een hond om iets nieuws te leren. Je verhaal lezende kan ik je aroma therapie aanraden. Dit doet wonderen bij honden en katten. Een goede dierenarts of kynologisch gedragstherapeut kan hier alles over vertellen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het kan inderdaad te vroeg zijn, maar bedenk wel als je deze later mee had gekregen het de genen heeft van een boerenfox, en dat is een vreselijk moeilijk ras maar oh zo leuk. Die van ons is eigenwijs, kon niet alleen zijn, als deze alleen was sprong deze overal op, het aanrecht, kasten, stoelen, maakt deuren open. Dus vrees dat er ondanks dat deze te vroeg uit het nest is gehaald de kenmerken heeft van de boerenfox, de dominante genen. En deze is een slag kleine is dus de kruising Jack Russel, dit zijn 2 behoorlijk heftige honden en ook niet de beste combinatie om dit te kruisen.

Sinds 3 jaar hebben wij er een labrador bijgenomen, heel rustig, vredelievend en hebben het nu vreselijk goed samen en is de boerenfox echt tot rust gekomen.

Maar heeft iedere week toch echt de nodige wandelingen nodig om zich uit te leven, en daar hoort het bos helemaal bij

Toegevoegd na 6 minuten:
En ook al is deze te vroeg uit het nest gegaan, dan nog kan je er heel veel mee bereiken. Als je het echt niet kan neem eens contact op met de dierenbescherming en vraag wat je het beste kan doen, en zullen ze je ook aanraden een cursus te volgen waar zij adressen van hebben met goed resultaat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
nee dat mag inderdaad niet,mijn hondje was amper 4 weken oud toen ik haar mee kreeg omdat de moeder overleden was na haar geboorte ,maar het is altijd een angstige hond gebleven ,ze is nu 11 jaar
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
dat is niet moeilijk: de scheidingswet zegt dat pups en kittens tot 7 weken bij de moeder móeten blijven. Dit is idd niet voor niks; ze kunnen best overleven zonder moeder, maar de opvoeding hebben ze nodig van moeder en broertjes en zusjes. Zijn angstige karakter kan hier vandaan komen, maar het hóeft niet. Wij hebben in de familie twee broertjes (1 bij mij, 1 bij mijn zus) die bij ons thuis geboren zijn, maar van een zucht al bang zijn. Als je een harde stap zet piepen of gillen ze en die van mn zus durfde op het laatst (is helaas nu overleden) niet meer uit een metalen waterbak te drinken, omdat die dan ging schuiven en dan rende hij daar ook gillend voor weg. Het kan dus iun het karakter zitten
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Leuk hondje heb je!
5,5 weken is veel te jong. Minimaal 8 weken moeten ze zijn om weg te gaan bij de moeder, liefst nog een paar weken oujder. En het is ook heel belangrijk dat ze voldoende in aanraking komen met vreemde honden ivm socialisatie. (Wel uitkijken als ze nog niet volledig zijn ingeent.) Gebeurt dit niet dan kweek je hele bange honden omdat alles vreemd voor ze is en omdat ze ook nog eens niet hebben geleerd om te gaan met andere honden. Mijn hondje is ook vreselijk bang voor omweer. Ik kreeg haar toen ze 5 jaar oud was en heb alles geprobeerd: troosten en negeren maar niks helpt. Afleren doet ze het niet meer. Dus ben ik over gegaan op troosten en mag ze onder mijn bed slapen als het omweert. Dan heb ik tenminste nog een nachtrust.
Ik kreeg de tip van een hondentrainster om met Oud en Nieuw je hond een klein glaasje Advocaat te geven. Het probleem van de pilletjes van de dierenarts is namelijk dat ze een spierverslappende werking hebben. De hond neemt dus alles waar maar kan daar niet op reageren zoals hij eigenlijk zou willen doen. In feite wordt het trauma dus alleen maar groter want hij wil wel maar kan niet. In Advocaat zit een beetje alcohol en daardoor zal je hond heerlijk diep slapen maar dus ook niks merken van de knallen. Ik heb de Advocaat in huis gehaald, 2 jaar geleden om het uit te proberen. Mijn hond heeft die avond, zonder Advocaat, niks gemerkt van de knallen omdat ze alleen maar geslapen heeft. De advocaat staat dus nog steeds onaangebroken in de kast en of het werkt, weet ik dus niet. (Ik woon nu ergens waar geen vuurwerk wordt afgestoken met Oud en Nieuw) Misschien kun jij het een keer uitproberen?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Voglens mij is dat wel veelste jong hoor. Meestal gaan ze pas bij hun moeder weg als ze 6 a 8 weken zijn. Ik kreeg mijn hondje toen ze 8 weken was! Ze is nu 10!!

Toegevoegd na 1 minuut:
Mijn hondje is een kruising tussen een jackrussel en een carin terrier.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding