Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag een fokker verder fokken met een teef die meerdere pups met epilepsie ter wereld heeft gebracht?

Mijn hond is bijna 4, destijds heb ik ervoor gekozen een rashond met stamboom via de rasvereniging te kopen. Reden daarvoor was dat er bij zo'n fokker alleen gefokt wordt met honden zonder enige erfelijke aandoening. Dus minder kans op ziekte bij de pup.

Nu heeft mijn hond in korte tijd 3 epileptische aanvallen gehad. Ik belde de fokker op, en zij vertelde mij dat in een eerder nest van dezelfde moederhond 2 pups zaten met ook epilepsie.

Mocht zij in dat geval wel verder fokken met dezelfde moederhond? De hond is uiteraard getest op allerlei erfelijke aandoeningen. Of epilepsie daartussen zit weet ik niet, dat hoeft ook niet altijd erfelijk te zijn...

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Deze fokker hoort dit op te geven bij de rasvereniging. Ze zullen dan een aantekening maken en de fokker krijgt nooit meer een fokadvies voor dat teefje.
Dat wil zeggen dat de fokvereniging dus nooit meer papieren afgeeft dat dit teefje op advies van de vereniging is gedekt.

Als de fokker het tweede nestje heeft gekregen voordat de epilepsie van het eerste nest bekend was, treft de fokker geen schuld.
Niemand kan de fokker verplichten om niet met dit teefje te fokken, maar uit eigen beweging zou de fokker hieruit de conclusie moeten trekken dat zulks niet in het belang van het ras én van een toekomstige koper zou zijn.

Een rashond, gefokt volgens een fokadvies van de vereniging is dus een betere bescherming. Een rashondje wat gefokt is door een lid van de vereniging zonder fokadvies, biedt dus minder zekerheden.

Het blijft natuurlijk altijd een levend wezen. Hondjes kunnen natuurlijk, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, iets mankeren, maar zelf kan je door selectie van fokkers veel leed voorkomen.

Antwoord op je vraag: de fokker moet in het belang van het ras afzien van verdere fok met dit teefje. Helaas is dit altijd op vrijwillige basis. Niemand kan hem dwingen.
Ivana
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Er is geen wet ter wereld die dat verbied, moreel gezien vind ik (en dat is een persoonlijke mening) ook dat het eigenlijk niet meer mag en de hond als fokhond uit het stamboek moet worden verwijdert.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing