Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heeft het gebruik van een speciale "hondenfluit" invloed op het menselijke oor?

Zonder dat ik het wist was zoonlief heftig op de hondenfluit aan het blazen, waarna we beide pijn in ons oor en ook een soort van "drukgevoel" kregen. Na een uurtje was dat weer verdwenen.
Kan het gebruik van zo'n hondenfluit beschadigingen aan het menselijk gehoor geven?

Toegevoegd na 4 dagen:
Dank iedereen voor het antwoorden!

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Decibel
“Geluid” is eigenlijk niets meer dan trillende lucht. Die trillende lucht veroorzaakt drukverschillen op je trommelvliezen, die daardoor mee gaan trillen en dit wordt door de rest van je oor geregistreerd als geluid. Geluids sterkte is het logaritmische verschil tussen de luchtdruk (px) dat een bepaald geluid op op je trommelvliezen uitoefent en de minimale luchtdruk (p
of het beschadigingen kan veroorzaken weet ik niet. het is in ieder geval mogelijk om met geluiden die niet hard zijn maar wel hoog een glas te laten knappen.

wat misschien interessant kan zijn betreffende de gehoorgrens over wat het menselijk oor waar zou kunnen nemen en niet is de 1e link, onder het kopje sensorische kenmerken.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Dat lijkt mij nagenoeg niet mogeljk omdat het bereik van een hondenfluit grotendeels buiten het menselijk gehoor ligt. Een druk gevoel lijkt mij helemaal vreemd. Was er niet toevallig op datzelfde moment iets anders wat dit kon veroorzaken? Reed je misschien net een berg op of wat dan ook?
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het drukgevoel kan wel degelijk te maken hebben met het hondenfluitje. Zoals in het antwoord hierboven wordt gezegd ligt het geluid wel buiten ons hoorspectrum, maar dat betekend niet dat het geluid ons oor niet bereikt.

We kunnen het alleen niet verwerken.

Toegevoegd na 53 minuten:
Als het oor lange tijd wordt blootgesteld aan hoge decibels zal er een tijdelijke, of zelfs een permanente gehoorbeschadiging optreden.

Ik citeer het volgende uit de bron die ik zojuist heb toegevoegd aan mijn eerste antwoord.

’‘De sterkte van het geluid wordt uitgedrukt in decibel. Een blootstelling aan een geluidsniveau van 80 decibel gedurende 8 uur per dag wordt aanzien als de veiligheidsgrens," zo zegt prof. Louw Feenstra, neus- keel- en oorspecialist aan de KU Leuven. "Geluidssterkten van 100 decibel en sterker doen pijn aan de oren. Zij beschadigen de zintuighaartjes vaak onherroepelijk. Boven de 140 decibel kan één enkele blootstelling gehoorschade veroorzaken. Bij herhaalde blootstelling aan geluidssterkten van 90 decibel, kan er eveneens blijvende schade ontstaan."

Normaal gesproken maak je niet lang gebruik van een hondenfluitje, dus lijkt mij de kans nihil om een gehoorbeschadiging op te lopen. Met een decibelmeter kan er uiteraard meer duidelijkheid worden gegeven over de geluiddsterkte van je hondenfluitje.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het menselijk oor is in staat om toonhoogtes waar te nemen tussen ongeveer 20 Hz tot ongeveer 20.000 Hz, zoals de scherpe, hoge toon van een hondenfluitje dat voor mensen nog maar nauwelijks te horen is, al is dat niet voor iedereen gelijk.

In de tekst staat 'ongeveer' en 'nauwelijks'. Dus zou het kunnen dat jij en je zoon heel gevoelige oren hebben die hoge, scherpe tonen beter kunnen waarnemen dan anderen, en er dan ook hinder van ondervinden. Of het schadelijk is, is nergens te vinden, wellicht wel voor de arme honden in jullie buurt :)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing