Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat te doen aan hond die overgeeft als ze mee gaat in de auto?

Toen ik haar kreeg was ze 5 maanden oud en ze zat toen voor het eerst in de auto om haar naar mij te brengen, ze was totaal niet gesocialiseerd. Het kan dus angst zijn... Ze is nu bijna 9 maanden en vrijwel nergens meer bang voor (toen ik haar kreeg durfde ze zelfs niet buiten op de stoep te lopen!).

Eind juni gaan we op vakantie (hond mag mee!), en dat is 1,5 uur rijden. Ik neem haar nu steeds mee op korte tripjes, vaak met iemand die ze heel graag mag ook mee. Tegen haar praten onderweg, ramen open, niets helpt :-(

Zojuist weer: ik bracht even iemand naar huis die het hondje ook graag mag, gezellig mee ipv alleen thuis blijven. Kwartiertje rijden heen + terug en halverwege lag haar maaginhoud weer op de achterbank. Dit is niet soms, maar echt altijd als ik haar meeneem in de auto. Is daar iets voor te krijgen of aan te doen? Geen auto rijden is geen optie want ik wil haar zoveel mogelijk bij me hebben.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

wagenziekte wordt vaak getriggerd door angst en spanning. het schudden en het geluid van de auto kan deze spanning zo opbouwen dat je hond echt misselijk kan worden. het kan ook zijn dat de beweging van de auto het evenwichtsorgaan zo beinvloed dat hier de misselijkheid vandaan komt.

je kan het testen hoor.
hoe is je hond in een auto die stil staat? begint de dan te kwijlen, onrustig te worden, spanning op te bouwen? dan is dit de hoofdoorzaak.
oefenen in een auto die stil staat dus. begint ze te piepen, dralen (hond moet op 1 blijven), of andere dingen waarmee ie onrust uit moet je deze corrigeren. (klein kort rukje aan de riem) . niet tegen haar praten!!! deze angst moet ze #zelf# overwinnen namelijk.

is de hond rustig dan #niet# belonen anders bouwt er weer spanning op (enthousiasme is ook spanning) dus met je rustige stem langzaam zeggen 'bráááf)
blijft de hond rustig en ontspannen mag ze uit de auto. rustig uit de auto laten komen dus zonder vluchtgedrag, dit is niet nodig (uit de auto is al een beloning) heeft ze dit onder de knie dan hetzelfde doen, maar nu de auto starten. dit ook weer herhalen tot ze het onder de knie heeft (geen angstige houding dus, ook al zit ie stil, de angst is nog niet weg, dit moet echt weg zijn bij elke stap die je neemt hierin)
vervolgens een klein stukje langzaam rijden, opbouwen van spanning weer (blijven) voorkomen.

als ze een ritje heeft gemaakt ook rustig blijven, niet belonen, geen aandacht, hooguit een brokje als ie uit de auto is en het eerste rustige moment hierop. er is dus #ook# geen spanning (enthousiasme) als de rit erop heeft gezeten. (spanning veroorzaakt spanning)

durft ze een heel klein ritje in de auto te maken dan alleen naar dingen die de hond rete leuk vind en al goede associaties mee heeft.
anders kan je dit creëren voor het hele proces hoor, overdreven enthousiast spelen op een dichtbijzijnd veldje (eerst zonder auto uiteraard) paar keer per dag heel blij zeggen 'ga je mee naar het veldje' -of wat er voor handen is- dit hebben ze snel genoeg door. vervolgens een keer met de auto (als ze het bovenstaande onder de knie heeft)

vervolg in reactie
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Bij mijn hondje hielp het door ergens naartoe te rijden wat ie erg leuk vindt. Dus bijvoorbeeld naar een park rijden en daar dan uitgebreid gaan wandelen. Zodra mijn hondje door had dat we iets leuks gingen doen was ie ook niet meer wagenziek.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Heel toevallig heb ik vanmiddag in een folder bij de dierenarts gelezen, dat er een nieuwe medicatie is. Zes van de tien honden heeft last van wagenziekte. Dit komt niet altijd van stress. Het kan ook zijn dat het evenwichtsorgaan te veel input krijgt. Daarvan wordt de hond misselijk.
Deze vorm van wagenziekte kan je niet bestrijden met wat voor oefeningen dan ook.

Als je hond het van het begin af aan heeft gehad, is hij er nu bang van geworden en dat versterkt de misselijkheid wel.
Ik hoop dat je een jonge dierenarts hebt die op de hoogte blijft van nieuwe methoden. Versta je even met hem. Weet hij niet van nieuwe medicijn, stuur me dan een PB, dan fiets ik nog even naar de dierenarts om het merk op te zoeken in de folder. Jammer dat ik hem niet heb meegenomen, maar mijn hond is zo dol op autorijden, dat meenemen voor mezelf geen zin had.

Ik kan dat morgen nog voor je regelen, hopelijk is er dan resultaat voordat je op vakantie gaat.
Ivana
13 jaar geleden
Honden hebben een evenwichtsorgaan dat een stuk sterker is ontwikkeld dan dat van de mens. Daardoor worden ze veel sneller wagenziek dan mensen.

Als je al alles geprobeerd hebt, zoals ik lees, kan het misschien helpen om je hond Primperan te geven. Bespreek het eens met je dierenarts.

Primperan is een geneesmiddel voor de mens, maar een kleine hoeveelheid toegediend vóór de rit kan de hond van zijn misselijkheid afhelpen. Zo is het autorijden meteen veel leuker voor de hond, en ook voor het baasje :)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Mendy , omdat we niet helderziend zijn , kan je het beste het volgende doen . 1) Leg haar eerst 'n lang tijdje in de geparkeerde auto . Gaat ze in het begin rustig liggen of gaat ze nerveus uit het raam kijken . Ga zonder dat ze het ziet of hoort stiekem kijken en weer stiekem weg .Natuurlijk nooit in de volle zon ! ! 2) doe hetzelfde met draaiende motor . 3) parkeer de auto op 'n hele drukke weg met lawaai 4) nu hetzelfe met draaiende motor . Overigens moet je haar NOOIT aaien als ze bang is , want daarmee onderstreep bij haar dat het ook inderdaad gevaarlijk is .
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing