Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is defragmenteren nog wel zinnig?

Vroeger was het goed om regelmatig je computer te defragmenteren, zodat gedefragmenteerde bestanden weer bij elkaar kwamen te staan en je zo schijfruimte creëerde. Maar is dat in deze tijd met snelle besturingssystemen en grote hoeveelheid schijfruimte nog wel zo nuttig?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Jazeker.
Defragmenteren moet je zien als het opruimen van een bibliotheek waarin alle boeken na van de plank te zijn gehaald, op een willekeurige plek worden teruggezet, tot je niks meer kunt vinden. Even alles weer op volgorde zetten, en je kunt er weer een stuk sneller bij.

Met die grote snelle computers tegenwoordig heb je gewoon een veel grotere bibliotheek, met veel meer planken en boeken, waarin het wellicht iets langer duurt, maar je uiteindelijk een nog veel grotere chaos krijgt. Defragmenteren (opruimen) blijft dus nuttig.

Omdat dat met een grote computer wel effe kan duren, is het handiger om regelmatig te defragmenteren, zodat het gewoon niet zo'n grote troep wordt. Met het programmaatje uit de link, defragmenteert hij automatisch elke keer dat je opstart, zonder dat je er eigenlijk iets van merkt. (Even downloaden, installeren & instellen naar wens).

Toegevoegd na 39 seconden:
(Het werkt iets efficiënter dan het standaard Windows-defragmenteertooltje.)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Ja,het helpt nog steeds zeer goed.
Ik merk het zeker als hij gedefragmenteerd is of niet.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Een aantal moderne besturingssystemen defragmenteert zelf al, helemaal automatisch. Dat gebeurt op momenten dat de computer geen andere intensieve taken uitvoert.

Bij zulke besturingssystemen hoef je dus zelf niet meer te defragmenteren - het gebeurt immers vanzelf al.

Bij andere besturingssystemen wordt vaak gezegd dat defragmenteren nuttig is. Althans, voor de traditionele harde schijven, met draaiende schijven en bewegende koppen. Voor SSD's en USB's is het niet nuttig, omdat daar geen bewegende delen inzitten zodat het niet uitmaakt op welke plek de informatie staat.

Maar ook voor de traditionele, bewegende harde schijven is het maar de vraag of defragmenteren wel nuttig is.

Veel harde schijven doen intern al aan 'caching'. Dat betekent dat ze veelgebruikte bestanden in een stukje geheugen houden. Wordt zo'n bestand opnieuw gelezen, dan haalt de harde schijf de informatie niet werkelijk van de draaiende schijf, maar uit het cache-geheugen - dat is veel sneller, en je hebt geen last meer van eventuele fragmentatie.

Ook het besturingssysteem zelf doet aan caching.

Los daarvan is het eventuele nadelige effect van fragmentatie sterk afhankelijk van wat je met je computer doet.

In mijn geval heb ik het een paar keer geprobeerd. Gewoon maandenlang, soms zelfs jarenlang, niet defragmenteren. Daarna defragmenteren, en kijken of je verschil merkt in snelheid.

In mijn geval bleek: geen enkel effect.

Voor een ander kan dat natuurlijk anders zijn.

Je kunt het zelf ook gewoon op die manier proberen. Stop met regelmatig defragmenteren, gebruik je computer regelmatig, en tegen de tijd dat je in buitenwater kunt zwemmen ga je eens defragmenteren. Kijk dan wat dat voor jou doet. Wordt je computer er sneller van? Gaat de harde schijf minder geluid maken doordat de koppen minder hoeven te bewegen?

Zo ja: regelmatig defragmenteren. Zo nee: laat dat defragmenteren maar zitten.
Cryofiel
13 jaar geleden
Naast alle antwoorden nog een: een SSD schijf die je tegenwoordig veel hebt, hoef en mag je niet meer te defragmenteren want dan maak je m juist stuk. Het is flasgeheugen net als je usb stick. Dus in de toekomst zal defragmenteren niet meer bestaan
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing