Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom wordt internetsnelheid in bits uitgedrukt in niet in bytes terwijl dit veel vaker gebruikt wordt ?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Internet
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Samengevat:

De transmissiesnelheid van de bits is niet hetzelfde als de overdracht van de data (bytes). Afhankelijk van de inhoud en het protocol komen bij de overdracht van de data nog informatie en controlebits.

Vergelijk het met de post: de enveloppe, het adresetiket en de postzegel zijn allemaal extra gewicht, maar worden niet tot de inhoud gerekend. Toch worden ze verstuurd. Bij 10 brieven zit er 10x een postzegel en 10x een etiket op de enveloppe. Bij 1 enveloppe met 10 brieven is er maar 1x overhead.

Wat is er nu verstuurd? 11 poststukken; zijnde 11 enveloppen, 11 etiketten en indien een brief van 2 blad A4 telt, 40 blad A4.

Stel:
1 blad = 1 byte en enveloppe, etiket en postzegel zijn bits
en
1 byte = 8 bits

Dan zijn hier 40 bytes en 33 bits aan brieven, postzegels, etiketten en enveloppen verstuurd. Totaal 277 bits. Afhankelijk wat er verstuurd wordt, verandert het aantal bytes. De verwerkingsnelheid van de bits blijft echter hetzelfde. Vandaar bits/s en niet byte/sec.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

Ik denk omdat een byte niet altijd uit 8 bits heeft bestaan zoals nu. Er zijn systemen geweest met bytes van 6 bits, 9 bits en voor zover ik weet zelfs variable aantallen.
Het aantal bytes voor de internet snelheid zou dan per systeem verschillen en dat is natuurlijk niet handig...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
omdat er wordt uitgegaan van de informatiestroom die een informatiebron per seconde kan leveren.

ik "vind" dit erg misleidend zeker als providers bijvoorbeeld praten over 100 mb en daarmee 100 mbit per seconde bedoelen. en dat eigenlijk de formule: aantal bits per seconde : 8 = de transmissie snelheid.(dus in bytes)

maar ze refereren dus niet naar de transmissiesnelheid van het internet(download & upload). ik neem aan dat je wel weet wat het verschil is tussen bits en byte.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het gaat om de stroom van inormatie. Welk coderingssysteem daar dan achter zit is verder niet zo interessant. In vroeger tijden waren zaken traag en kon je goed werken met bit per seconde.

Dus 100 Mbit per seconde= 12,5 Mbyte per seconde

Als het gaat om verduidelijking naar de gebruiker zou je ook gebruik kunnen maken:
* Hoveel A4 (vol met ASCII tekst= ) per seconde.
* Hoeveel FPS (met bepaalde resolutie) per seconde.
* enz.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Op gebruikers-niveau bestaat een byte uit 8 bits.
In de lagere communicatielagen zitten er beveiligingen ingebouwd, omdat niet alle bits goed aankomen. Deze extra bits (CRC controle bits) moeten natuurlijk wel door dat kabeltje, samen met de bytes van je mp3/film/webpagina. In het TCP-ip protocol, dat internet gebruikt, zitten ook extra bits (en extra bytes), om bijvoorbeeld aan te geven waar een data-pakketje vandaan komt, en waar het naar toe moet (ip adressen). Al die extra bits en bytes moeten in die 100mbit passen die je provider je kan leveren. Vaak zit hier ook weer compressie in, zodat een pagina met tekst sneller verstuurd wordt dan een jpg-plaatje, hoewel je dat tegenwoordig niet meer merkt, maar toen ik nog met een 14k4-modem op het internet zat kon je dat verschil echt nog wel goed merken.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Om a.s. klanten de indruk te geven dat ze een razendsnelle verbinding gaan huren.
1 megabit klinkt voor de leek dan ook sneller dan 125 kilobyte.
Gewoon verkooptechniek, dus.
AWM
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing