Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe kun je weten of een antwoord op internet kan geloven ja/nee?

misschien is het wel niet waar en dan heb je het toch opgeschreven <- voorbeeldje

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Internet

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Algemeen

Internet is meestal geen bron, het is op z'n best een secundaire bron.
Ga nooit af op maar één bron. Verifieer zoveel mogelijk feiten aan de hand van andere bronnen.
Gebruik je gezonde verstand: klopt de informatie met wat je elders ook tegenkomt, worden er bronnen genoemd die je ergens anders ook tegenkomt, wordt er verwezen naar boeken, kranten, universiteiten, organisaties?
Als het een onwaarschijnlijk verhaal is: ga er maar van uit dat het niet waar is. Bekijk de collectie onzin maar eens op de Urban Legends Reference Pages. Of in Nederland: de Broodje Aap-site, verhalen over sex, dood, griezel en meer. www.broodjeaap.nl


De site

Afgezien van ooggetuigenverslagen en andere mededelingen van direct betrokkenen is informatie doorgaans betrouwbaarder wanneer het afkomstig is van een grotere organisatie.
Probeer er achter te komen van wie de domeinnaam is. Kijk na op wiens naam het domein is geregistreerd bij de locale NIC's zoals de Stichting Internet Domeinregistratie. Voor .com, net, edu, biz, info (en meer) controleren bij Internic. Andere domeinen: kijk op de Noorse webpagina van Norid.
Probeer op de site te achterhalen wie er achter de site zit, en waarom. (kijk naar Over ons, About us, in de Help-afdeling, of ergens onder aan de voorpagina)
Niet alle informatie op de site van een bedrijf of universiteit heeft het goedgekeurd-stempel van de organisatie. Let op adressen waar een ~ (tilde) in voorkomt, of informatie die staat op adressen met de woorden members of users. Het gaat dan meestal om particuliere pagina's. Deze informatie kan evengoed betrouwbaar zijn, maar mag niet worden toegeschreven aan universiteit of organisatie.
Is de informatie ondertekend met een naam of een e-mailadres? Informatie die van niemand is kan je niet zonder meer vertrouwen.
Biedt de auteur of de site links naar doorgaans betrouwbare bronnen buiten de eigen site die de informatie bevestigen?
Geeft de auteur informatie over zichzelf?


Op tekstniveau

Is het een tekst die bedoeld lijkt om informatie over te dragen of is het een tekst die vooral emotie overbrengt?
Is de informatie logisch, klinkt het plausibel, worden er redenen genoemd waarom de informatie correct zou zijn?
Levert de tekst ondersteunend bewijs?
Is de informatie op een of andere manier ook terug te vinden in andere, bij voorkeur gedrukte, bronnen?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
dank u voor dit antwoord, ik ben er goed mee opgeschoten!

Andere antwoorden (2)

Ik kijk altijd even wat verder dan Wikipedia. Probeer nog andere sites te zoeken met dezelfde info, als je meerdere sites hebt met dezelfde jaartallen, informatie etc. zal het wel goed zijn.

Kijk wel uit dat sites niet gewoon gekopieerd zijn van Wikipedia, want dat kom je ook weleens tegen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Door betrouwbare bronnen te raadplegen en door de informatie uit meer bronnen met elkaar te vergelijken. Als alle bronnen hetzelfde antwoord geven, is de kans groter dat de informatie juist is dan dat alle bronnen het fout hebben. Teksten uit bronnen uit de eerste hand zijn betrouwbaarder dan afgeleide bronnen (als Wikipedia, hoewel dat er zelden naast zit). Het bovenstaande in combinatie met een goede opleiding op school want enige basiskennis van het onderwerp is wel gewenst om de betrouwbaarheid van een bron te kunnen beoordelen.

Voorbeeld: als je de inhoud van besluit van de overheid wilt kennen, kun je beter de site van de overheid raadplegen dan allerlei sites die het besluit uitleggen (en er wellicht een eigen interpretatie aan geven). Dat is namelijk een bron uit de tweede hand.

Toegevoegd na 3 minuten:
Verder is het natuurlijk zo, dat je bij onderwerpen op je eigen vakgebied al snel ziet welke bronnen ernaast zitten. Die laat je op voorhand al links liggen.

Een bron die barst van de spel- en stijlfouten komt op voorhand al onbetrouwbaar over. Als iemand niet de moeite heeft genomen om die eruit te (laten) halen, kun je ook twijfels hebben over de juistheid van de inhoud van de informatie.
(Lees meer...)
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image