Waarom gebruiken mensen andere keyboard layouts ipv Qwerty?
ik lees net over het dvorak keyboard layout, alle letters door elkaar gehutseld, WEL alle gewone westeuropeese en amerikaanse tekens, praktisch. en je schijnt ook in Belgie het ABC layout te hebben. ik snap dat in china of japan ze andere tekens hebben op het toetsenbord layout, maar waarom gebruiken mensen andere layouts dan het al algemeen aanvaarde Qwerty wat al sinds de vroege jaren van de 20e eeuw al standaard is ? ik bedoel een toetsenbordje is maar 10 euro (usb) als je goed shopt ervoor, en het is geen moeite om dit in te pluggen op elk modern systeem met usb ondersteuning. waarom vasthouden aan een ook nog onlogisch geplaatst lettertekenssysteemlayout ? het lijkt mij alleen maar hindernissen, want 95% van geloof ik de apparaten heeft een qwerty indeling en je moet dan ook telkens omschakelen of zoeken naar de tekens - lijkt mij.
Juist een qwerty-keyboard heeft een plaatsing die niemand zou verzinnen als je enkel denkt aan een modern keyboard.
Dvorak en Colemak hebben juist een veel logischere plaatsing waarbij je (zeker als je Engels tikt veel minder je vingers hoeft te bewegen.
Iemand die een van die verbeterde logische indelingen gewend is kan gewoon ook op een qwerty/qwertz/azerty keyboard tikken door gewoonweg de keyboard indeling in het OS te veranderen.
Je moet dan wel blind kunnen typen. Ik denk niet eens dat je Dvorak-keyboards kan kopen, of dat Dvorakgebruikers zo'n keyboard aanschaffen. Ze leren gewoon blind te typen. Zal ook nodig zijn als ze bij een ander komen. We houden juist enkel vast een het onhandige qwerty/azerty keyboard OMDAT we dat nu eenmaal gewend zijn, en mensen moeilijk naar iets beters overstappen als dat betekent dat er moeite ingestopt moet worden.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.