Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waardoor gaan mijn harde schijven zo snel stuk?

Sinds we bijna 5 jaar geleden zijn verhuisd naar een andere woning heb ik vaak problemen met in- en externe harde schijven. Zo heeft twee jaar geleden de 500Gb schijf van mij Western Digital Worldbook de geest gegeven, vorige jaar een externe Medion schijf van 1,5Tb en nu weer de ingebouwde schijf van mijn (ook Medion) computer; 1 Tb. Alle schijven waren/zijn amper 3 jaar oud. Dit lijkt me iets te veel en te vaak om een toevalligheid te zijn.
Waar zou dit aan kunnen liggen. Alle elektrische apparatuur in huis werkt prima. Het gebeurt eigenlijk nooit dat zekering zomaar doorbranden. Het enige wat ik me zou kunnen bedenken is dat de computerkast vrij dicht bij de meterkast (±1 meter) staat. Maar zou dat werkelijk het probleem kunnen zijn of kan er iets anders aan de hand zijn. Of heb ik gewoon domme pech.
Ik heb al bijna 20 jaar een computer is huis, en heb tot nu toe nog nooit harde schijven gehad die stuk gingen.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Hardware
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

Dit zal wel niets te zien hebben met de stroomtoevoer want u elke PC zit een perfecte gestabiliseerde voeding.
Die heeft volgens mij meer te maken met trillingen of klappen op/aan uw bureel, daar houden ze niet van want dan tikt de leeskop op de schijven.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Er zijn verschillende redenen. Vooreerst moet je begrijpen dat de afstand tussen de magnetische lees/schrijfkop en de harde schijf gigantisch klein is en je je eigenlijk nauwelijks nog kunt voorstellen hoeveel 1,5 TB is en hoeveel schijven er dus in dat toestel zitten en dus dat het ergens ook logischer is dat goedkopere schijven niet alleen gevoeliger zijn, maar ook tijdens transport en behandeling loopt er veel meer mis dan vroeger (een transporteur die dozen uit zijn camion 'smijt' is echt geen zeldzaamheid).

Het heeft mij tientallen jaren ervaring gekost, om te ontdekken dat de schijven die bij installaties door mijzelf sneller kapot gingen dan anderen, meestal net die waren die toevallig een 'tikje' gekregen hadden, en daarbij was het voldoende om die in te bouwen in een PC. Vroeger waren dat grote zware PC, maar nu zijn dat plastic PC's die enerzijds iets van schokken dempen, maar bij het monteren soms te geforceerd worden.

Met medion-pc's komt dikwijls dit voor: Jijzelf, je moeder of de poetsvrouw, verschuiven de PC en het rubbertje onderaan schraapt waardoor je PC in kleine schokken op en neer gaat, en dat is zeker voldoende om de levensduur van je harde schijf te halveren.

Daarnaast gaan de schijven ook vanzelf kapot. Met hele dure SCSI-schijven vroeger, was het zelfs zo dat deze schijven meestal problemen gaven omdat ze jaren aan een stuk 'draaiden' en na dan eenmaal stil te leggen voor een grote upgrade of onderhoud... ze soms niet of nooit meer startten. Het blijft mechaniek.

Routinematig vervangen wij nu meestal de harde schijven al preventief bij een leeftijd van 3 tot 5 jaar, en als het even kan (vooral in Windows 7 waar het TRIM-commando ondersteund wordt) doen we dit nu met SSD-schijven, die een MTBF hebben van meer dan 100 jaar, maar veiligheidshalve toch slechts een garantie van 5 jaar kennen (ook die geheugenchips schrijven/lezen almaar minder goed bij veelvuldig gebruik en zijn dus eindig qua levensduur). Die zijn dan wel enorm schokbestendig.

Een andere klant die altijd harde schijven 'crashte', baarde mij ook zorgen, tot ik plots bij het werk de vloer voelde daveren van een wasmachine bij het droogzwieren in hoge toerentallen.

Je kunt dus wel een goedkope Chinese harde schijf van de maandag hebben, maar bijna altijd is het te relateren tot initiële schokken of fysische overbelasting op een of andere wijze. Begrijp ook dat massaproductie van 1,5 TB niet zo goed kan zijn als SCSI-productie vroeger.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je hebt veel te weinig data om te kunnen spreken van 'geen toevalligheid'. Uit zo weinig gegevens valt eigenlijk geen enkele conclusie te trekken.
Zelf heb ik de ervaring dat alle schijven (sinds ze gemaakt worden) kunnen falen, en dat je daar gewoon geluk mee moet hebben.

Je hebt 't over twee externe schijven van 1,5GB. Had je vroeger ook externe schijven? Een externe schijf wordt waarschijnlijk vaker verplaatst en zal daarbij vaker een tik krijgen. Als je vroeger geen mobiele schijf had, kan je deze schijven dus direct al uit de statistieken halen omdat je dan geen vergelijk hebt.

Dan blijft over: één geval. Nl. je ingebouwde Medion-schijf. Op één geval kan je _nul_ statistiek op bedrijven - om nu te denken dat het 'geen toeval' is dat die stuk is gegaan, slaat statistisch gezien absoluut nergens op.
Nu wil het geval trouwens dat Medion zelf geen schijven maakt. Welk merk en type is het? Wellicht kan je daar statistieken over vinden op internet (uitvalpercentages).

Het kan ook (/mede) zo zijn dat je je interne schijf tegenwoordig veel intensiever gebruikt dan vroeger. Bijvoorbeeld tegelijkertijd 25-torrentfiles downloaden op de achtergrond, Windows Index Search aan hebben staan (die gaat automatisch aan als Windows even geen user detecteert op het systeem), stroombesparingsfuncties die de boel vaker aan- en uitschakelen (niet bevorderend voor de levensduur), regelmatig een mobiel apparaat aansluiten waardoor je OS weer schijven gaat initialiseren/starten (i.i.g. de externe schijven).
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hitte zou eventueel ook de levensduur kunnen verkorten
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Statische elektriciteit in combinatie met een slechte aarding.
Die slechte aarding kan meerdere oorzaken hebben.
In het apparaat.
Het stopcontact.
Je huisinstallatie.

Meestal makkelijk op te lossen. Als er geen geaard stopcontact in de buurt is kan je de verwarming of een waterleiding meestal ook gebruiken.

De 2e bron gaat vooral over trillingen, maar in de reacties een aardingsdiscussie.

Toegevoegd na 6 minuten:
NB: Dit is een mogelijke oorzaak. Zeker zal je het waarschijnlijk nooit weten.

Toegevoegd na 7 minuten:
Er was een tijd dat sommige merken 3 jaar garantie gaven. Voor de meeste is dat nu weer teruggezet naar 2.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing