Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hebben alle harddisks met 7200rpm in principe een gelijke schrijf/lees snelheid?

Gewoon copieren 1 op 1 van b.v. een 700 MB file, dus we letten even niet op cache-trucjes, zoals bewaren van data om ze op een later moment te schrijven. Wordt de snelheid van een harddisk hoofdzakelijk bepaald door het aantal rotaties per minuut?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Hardware
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het antwoord is Nee.

Paulus heeft het eigenlijk al gezegd: het hangt af van de dichtheid waarmee data op de platters wordt geschreven, en in sommige gevallen ook aan het aantal platters. (Meer platters geeft alleen een hogere snelheid als de bijbehorende R/W heads tegelijkertijd geschreven/gelezen worden, dat hoeft niet zo te zijn! Ik kan me voorstellen dat dit in een budget schijf (of laptop schijf) niet gebeurt, omdat je dan ook meer performance nodig hebt in de DSP om meerdere kanalen tegelijk te coderen/decoderen...) Dit moet ik een keer narekenen; wel interessant...

Ook is het binnen 1 schijf nog een keer zo dat het lezen/schrijven aan de rand van de schijf sneller gaat dan dichter bij het midden. Ook dit heeft met de dichtheid te maken. De hoeksnelheid is in beide gevallen gelijk, maar de lineaire snelheid (hoeveel meters spoor er onder de R/W kop gaat per seconde) neemt af naar mate de kop naar het midden gaat; omdat je dus kleinere cirkels hebt. De elektronica op de schijf rekent uit met welke bitrate er gelezen of geschreven moet worden per track.

Wat wel zo is, is dat als alle andere parameters gelijk zijn, de rotatiesnelheid natuurlijk direct invloed heeft op de doorvoersnelheid. Er zijn schijven (bijv. van Samsung) waarvan je een 7200 toeren versie en een 5400 toeren versie kunt kopen (green), beide met dezelfde hoeveelheid platters en capaciteit. Hoewel we nooit precies de parameters kunnen achterhalen die de fabrikant gebruikt, ga ik er even van uit dat ze hetzelfde zijn. In dit geval verwacht ik dus dat de 7200 rpm schijf 33% sneller is.

Toegevoegd na 18 minuten:
Nog een toevoeging.. (alsof mijn antwoord nog niet lang genoeg was he? ;-):

Over SSDs: wat SSDs vooral zoveel sneller maakt (voor het gevoel als je er mee werkt), is de afwezigheid van de doorgaans in milliseconden uitgedrukte seek-time van mechanische schijven.

Mechanische schijven zijn best snel (>100 MB/s) als je lineair leest, maar als je allemaal kleine bestandjes leest (z/k)akt de performance heel snel in, omdat de R/W heads heen en weer bewogen moeten worden, en er vaak gewacht moet worden totdat de juiste sector weer voorbij komt. (Gemiddeld een halve omwenteling, dus hogere RPM geeft dus lagere seek time!). Bij SSDs heb je dit niet, hooguit de response time ofwel round-trip time via het datapad van de controller.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Ja. Hoe meer rpm hoe sneller hij kan schrijven of lezen. Enige voordeel kan zijn wanneer je een hogere cache hebt.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De snelheid van een harde schijf verhogen kan op twee manieren. Het aantal inwendige schijven (platters genoemd) kan worden verhoogd. Optie twee is om de capaciteit per platter te verhogen, oftewel mee mb per vierkante centimeter opslaan. De vorige generatie schijven werkte met platters van 320 of 500 GB. De nieuwste 3 TB schijven werken met platters van 750GB (4 stuks dus) en dat maakt de schijf een stuk sneller dan z'n oudere soortgenoten.
paulus811
14 jaar geleden
hoi mesher,

in theorie zou dat best wel eens kunnen, maar wat ook belangrijk is, is de skew factor.
dat is het aantal sectoren dat telkens wordt overgeslagen.

sector nummer -1- ligt NIET naast nummer -2-, als dat wel zo zou zijn, dan moet de schijf telkens een hele ronde draaien alvorens de data van sector -2- te kunnen lezen/schrijven.

tijdens het verwerken van de op -1- gelezen data draait de schijf natuurlijk verder, als er weer gelezen kan worden, is sector -2- al geheel of gedeeltelijk gepasseerd, mogelijk is sector -3- ook al voorbij. daarom ligt -2- enkele sectoren verder dan sector -1-, sector -3- ligt weer evenzoveel plaatsen verder dan -2- etc.

de tussenliggende sectoren komen uiteraard wel aan bod, maar die hebben een hoger nummer.
de nummering is zodanig gekozen, dat uiteindelijk alle sectoren zo efficient mogelijk kunnen worden benaderd.

het cash geheugen is een snel tussenstation waarin de te lezen data wordt opgeslagen, zowel voor lezen als schrijven.
schrijven gaat langzamer, als de data in cache zit dan is het voor de PC 'opgeslagen'. zou je dan de PC uitzetten, dan ben je de data kwijt. een grote cache heeft als voordeel dat vooral het schrijven naar disk snel gaat.
uiteraard is een SSD nóg sneller, maar ja, net als bij auto's betaal je voor de snelste schijf helaas ook de hoogste prijs.

groeten, Dré
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing