Blokkeert een tatoeage niet de functie van je huid?
Als je ernstige brandwonden hebt ga je er aan dood. Maar waarom blokkeren tatoeages, die soms op het hele lichaam zitten, niet de functie van je huid en kun je daar mee leven?
(bron:http://www.hoewerktmijnlichaam.nl/antwoord/wat-gebeurt-er-met-je-huid-wanneer-er-een-tattoo-wordt-gezet )
De huid is opgebouwd uit twee verschillende lagen die weer uit verschillende weefsels bestaan. De buitenste laag heet de opperhuid (epidermis) en de laag daaronder wordt de lederhuid (dermis) genoemd. De opperhuid is opgedeeld in meerdere lagen epitheel (bijna ondoordringbare huid). De buitenste laag van het epitheel bestaat uit dode, sterk afgeplatte cellen die zorgen voor extra bescherming. Onder deze moeilijk doordringbare laag huid wordt de tattoo geplaatst.
De naald met het pigment gaat tot 2 mm diep de huid in en bereikt daar de lederhuid. Wanneer de inkt de lederhuid bereikt, gebeurt er iets geks. De huid schrikt van de onbekende stof, maar de pigmentdeeltjes zijn te groot om weggevoerd te worden. De huid moet dus op een andere manier regelen dat zij niet door de stof beschadigd wordt. Dit doet de lederhuid door de inkt (pigmenten) in te kapselen. Op deze manier ontstaan er letterlijk bolletjes inkt die de huid geen schade aanrichten. Daardoor kunnen ze altijd onder de huid blijven zitten. Deze beschermingsreactie van de huid is dus ideaal om permanente versiering op de huid aan te brengen. --------------------------------------------------------------------------------
Dus door het 'inkapselen' zal de huid zijn functie niet verliezen. Deze zal nog steeds zijn normale functie doen. Bij ernstige brandwonden is er veel kans op infecties en uitdroging. Tevens is de huid ook weg in zijn structuur. Eerste- en tweedegraads brandwonden genezen vaak zonder littekens. Derdegraads zijn blijvend.
https://www.heinpragt.com/symbols/tatoeage.php
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.