Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is bruin worden ongezond?

Ze zeggen weleens: 'lekker/gezond kleurtje heb je!' Maar ik las laatst dat dat een verkleuring van de huid kennelijk helemaal niet goed voor iemand is. Ongeacht of dit nu rood of bruin is, klopt dit?

3 jaar geleden
in: Huid
1.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Volgens Amerikaanse en Britse onderzoekers bestaat er niet zoiets als veilig bruin worden. Zo gauw je bruin wordt, loop je meer risico op huidkanker.
De onderzoekers hebben in een artikel in Pigment Cell & Melanoma Research geschreven dat zelfs een beetje blootstelling aan ultraviolet licht van de zon of zonnebanken gevaarlijk kan zijn.

De verandering in het DNA van de cellen die zorgt dat je een bruin kleurtje krijgt, is namelijk ook verantwoordelijk voor de vorming van de meest gevaarlijke vorm van huidkanker, maligne melanoom.

Verwarring
Er bestaat veel verwarring over de blootstelling aan zonlicht. Zonlicht is namelijk ook gezond, het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar dit hoeft niet zoveel zon te zijn dat je er bruin van wordt.
Ook zijn er meer factoren die meespelen bij het krijgen van huidkanker en dat schept verwarring over de risicofactoren van zonnen, denken de onderzoekers. Want ook al ben je vaak verkleurd en zijn er veranderingen in het DNA, dit wil niet zeggen dat je per se huidkanker krijgt.
(Lees meer...)
3 jaar geleden
tinus1969
3 jaar geleden
Min. Ongenuanceerd en negatief; negeert wetenschappelijke discussie mbt voordelen van zonnenbaden/bruine huid.

Andere antwoorden (1)

Bruin zijn is gezond, bruin worden misschien wat minder.
Een bruine huid beschermt tegen schade door zonnestraling. Daarom is het ook nuttig om (door matig zonnebaden) er voor te zorgen dat je huid gekleurd is. Bovendien wordt daarbij vitamine D geproduceerd. Veel/langdurig zonnebaden, zeker als je huid (nog) lichtgekleurd is, is echter geen aanrader. Vermijd verbranden.
Ook zonnebrandcrème heeft voor en nadelen,. het beschermt, maar remt ook de aanmaak van vitamine D - en vitamine D beschermt zelf waarschijnlijk ook.
(Lees meer...)
3 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding