Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Astronomie. Vragen over aardrijkskunde, biologie, filosofie, natuur- en scheikunde, psychologie, sociale wetenschap, techniek en wiskunde vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Waardoor verandert nu precies rond de zonnewende de daglengte het minst en rond de nachtevening het snelst?

Een globaal antwoord luidt:

"Dit asymmetrisch lengen en korten van de dagen komt omdat het “midden” van de dag iedere dag een beetje verschuift. Dit heeft te maken met het feit dat de aarde geen exacte cirkelbaan rond de zon beschrijft, maar een ellipsvormige baan. Ook omdat de aardas een hoek maakt met de baan rond de zon verloopt het korter en langer worden van de dagen asymmetrisch. Maar je moet wel goed op je horloge kijken om de verschillen op te merken."

Wat betreft die ellipsvormige baan begrijp ik dat bijvoorbeeld de aarde in de zomer het verst van de zon staat. Ogv de (tweede) perkenwet van Kepler is de snelheid van de aarde daar dus het langzaamst. Op zich begrijp ik dan dat op dat moment het verschil in daglengte dan ook het kortst is. Dat is dan tijdens 21 juni (zomerzonnewende). Maar dat gaat dus blijkbaar ook op voor de winterzonnewende op 21 december. Juist in die tijd is de aarde het dichtst bij de zon (perihelium) dus heeft de aarde een hogere snelheid. Maar door die hogere snelheid zou je dan verwachten dat de daglenging/korting dan ook het groter zou zijn. Toch blijkt dat niet zo te zijn. Hoe kan dat?

En in hoeverre speelt de rol van de eclipitsche baan van de aarde hierin een rol in vergelijk met de elliptische baan. In hoeverre is de hoek die de aarde maakt verantwoordelijk voor het tijdsverschil? Zou dat bijv. verklaren waarom de daglenging/korting in december toch klein is?

8 jaar geleden
2.4K
2