Wat er precies gebeurt onder je oksels is onderwerp van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. De zweetgeur zit niet in het zweet, maar ontstaat pas als het vocht in aanraking komt met de bacteriën die leven in de oksels. Schrik niet: dat zijn er zeker 100 miljoen per vierkante centimeter, en het zijn meer dan 100 verschillende soorten.
De redenen waarom de 1 sterker ruikt dan de ander
De reden dat de ene persoon sneller en sterker naar zweet ruikt dan iemand anders, komt dus door die samenstelling van de groep bacteriën in de oksels. Sommige bacteriën veroorzaken geen geur, anderen juist een sterke of vieze lucht.
Ultieme deodorant tegen zweetgeur
Kun je er iets aan doen? Niet echt. Er wordt gezocht naar de ultieme deodorant die alle vieze geuren kan voorkomen, maar die bestaat nog niet. In laboratoria wordt geëxperimenteerd met oksel-bacterie-transplantaties: stinkende bacteriën vervangen door de mild-ruikende okselbacteriën van iemand anders. Dat lukt maar heel zelden, het effect is meestal tijdelijk en het slaagt vooral bij familieleden, omdat die groepen bacteriën kennelijk op elkaar lijken.
Met polyester zweetgeur gegarandeerd
Hoe kun je zweetgeur op kleding voorkomen of verminderen en dan bedoeld onder de oksels? Uit alle onderzoeken blijkt wel dat stank veroorzakende okselbacteriën gek zijn op polyester en andere synthetische stoffen. Kies dus liever katoen, wol of bamboe, dan polyamide, nylon of acryl. Extra voordeel: natuurlijke stoffen ademen, dus vochtige oksels krijgen in een katoenen bloesje nog wat frisse lucht en de kans om op te drogen.
Drink je genoeg?
Je zou misschien denken: minder drinken, is minder zweten. Dat is geen goede strategie. Juist voldoende drinken is belangrijk om een sterke zweetlucht te voorkomen. Let er wel op wat je drinkt: frisdrank kan de geur van zweet negatief beïnvloeden en vooral energiedrankjes zijn berucht. Het beste is gewoon water uit de kraan.
Weg met die haren, voor minder zweetgeur
Zweet bacteriën voelen zich thuis in okselhaar. Wil je van de geur af, dan kan het scheren of waxen van okselharen een goed begin zijn. Doe je daarna deodorant op? Bescherm dan je frisgeschoren oksels met een beetje bodylotion, anders prikt de deo. Niet fijn!
De juiste deodorant maakt verschil
Is de juiste deodorant een oplossing voor stinkende oksels? Een beetje wel, want deodorant overstemt de geur van zweet met een lekker luchtje. Maar vaker is een anti-perspirant een beter idee. Dat zorgt ervoor dat zweetklieren minder zweet produceren. Toch blijkt die ook niet voor iedereen te werken. Wetenschappers zeggen dat de anti-perspirant juist sommige stinkende bacteriën extra aansporen. Alternatieven zijn een crème-deodorant die het zweten vermindert, deodorant met zoutkristallen en deo met magnesium en kool. Kwestie van experimenteren met verschillende deo’s, want geen enkele zweetoksel is gelijk.
Veel teveel zweet? De dokter kan helpen
Zweet je echt buitensporig? Ga dan in gesprek met je huisarts. In extreme gevallen kun je kiezen voor botox-injecties in de oksels. Die leggen de zenuwen die de zweetklieren aansturen tijdelijk stil, waardoor je een paar maanden tot een half jaar van het probleem verlost bent.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bronnen: Dr. Armpit, Libelle