Ga naar de inhoud

Wat is het normale zuurstofgehalte en wat is saturatie

zuurstofgehalte

Je ademt per dag ongeveer 15.000 keer in en uit. Je lichaam haalt zuurstof uit de lucht, dat vervolgens in de longen wordt afgegeven aan het bloed. Dit is erg belangrijk, want zuurstof is onmisbaar voor ons lichaam. De hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt (zuurstof)saturatie genoemd. Wat is een normaal zuurstofgehalte en hoe meet je dit?

Hoe meet je je zuurstofpercentage? 

Het zuurstofgehalte in je bloed meet je met een saturatie- of zuurstofmeter. Dit zijn compacte, draadloze apparaatjes. Als een soort van wasknijper, klem je die om je vinger. De meter straalt vervolgens een grote hoeveelheid licht uit. Hiermee wordt gemeten hoeveel zuurstof er in je bloed zit. De uitslag heb je binnen een paar minuten. Je kunt de meting laten doen bij een dokter, maar je kunt het ook zelf. Een saturatie- of zuurstofmeter is (online) te bestellen bij de drogist.

Een zuurstofmeter is al verkrijgbaar vanaf € 12,36

Sommige artsen hebben kritiek op deze manier van meten. Door beweging, koude vingers, kunstnagels en bloedarmoede kan de uitslag worden beïnvloed. Als het mogelijk is, wordt er daarom een bloedgasonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek brengt in kaart hoe goed de longen zuurstof aan het bloed toevoegen en kooldioxide uit het bloed verwijderen. Deze meting wordt gedaan met bloed uit de slagader, waarvoor je geprikt dient te worden.

Wat is een normaal zuurstofpercentage?

De hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt weergeven in procenten. Wat is het ‘normale’ zuurstofgehalte? Als je gezond bent, heb je een zuurstofpercentage van 95% tot 100% in het bloed. Is de saturatie lager dan 90%? Dan is er sprake van een tekort. Dit wordt ook wel desaturatie genoemd. Als je hier soms last van hebt, is er vaak niks aan de hand. Komt het vaker voor, dan kan dit voor klachten zorgen. Zo zijn je spieren minder krachtig en kan het schadelijk zijn voor je organen. Als jouw saturatie lager is dan 94%, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Symptomen laag zuurstofgehalte 

  1. Sufheid
  2. Benauwdheid
  3. Onrust 
  4. Verwardheid

Hoe krijg je meer zuurstof in het bloed?

Het verhogen van het zuurstofgehalte in het bloed is van vitaal belang voor een goede gezondheid en energieniveau. Hier zijn 10 manieren om meer zuurstof in het bloed te krijgen:

1. Diepe ademhalingsoefeningen

Regelmatig diep ademhalen helpt de longen volledig te vullen met verse zuurstof. Probeer diep in te ademen door je neus, je longen volledig te vullen, en langzaam uit te ademen door je mond.

2. Regelmatige lichaamsbeweging

Fysieke activiteit stimuleert de bloedcirculatie en verhoogt de zuurstofopname. Cardiovasculaire oefeningen, zoals joggen, zwemmen en fietsen, zijn bijzonder effectief om de zuurstofuitwisseling te bevorderen.

3. Verbetering van de luchtkwaliteit

Zorg voor een gezonde luchtkwaliteit in je omgeving. Ventileer kamers regelmatig, vermijd blootstelling aan rook en luchtvervuiling, en overweeg het gebruik van luchtreinigers.

4. Hydratatie

Voldoende water drinken helpt bij het transport van zuurstof door het bloed. Uitdroging kan de bloedviscositeit verhogen en de zuurstofstroom belemmeren.

5. Gezonde voeding

Voedingsmiddelen rijk aan ijzer en vitamine C bevorderen de aanmaak van rode bloedcellen, die zuurstof transporteren. Denk aan bladgroenten, bonen, noten, volle granen en citrusvruchten.

6. Hoogtelocaties

Tijdelijk verblijf op hoogte, waar de lucht dunner is, stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen om de zuurstofvoorziening te verhogen. Dit kan echter alleen effectief zijn bij kortdurende blootstelling.

7. Ademhalingstechnieken

Beoefen ademhalingstechnieken zoals yoga en meditatie om bewust te ademen en je zuurstofinname te optimaliseren.

8. Ontspanning

Stress kan leiden tot oppervlakkige ademhaling, waardoor je lichaam minder zuurstof krijgt. Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie en mindfulness helpen de ademhaling te verbeteren.

9. Vermijd roken

Roken beschadigt de longen en vermindert het vermogen van het bloed om zuurstof op te nemen. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen.

10. Dieet met antioxidanten

Antioxidantrijke voedingsmiddelen, zoals bessen, groene thee en kurkuma, kunnen de zuurstofopname verbeteren door ontstekingen te verminderen.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Meer over: