Een onderzoek van RTL Nieuws onder bijna 3000 zorgmedewerkers onthult een zorgwekkende realiteit: 643 medewerkers geven aan zeker te weten dat collega’s met valse papieren werken. Nog eens 607 vermoeden dit. Hoe ernstig is de situatie?
Het gaat niet alleen om vervalste diploma’s, maar ook om cruciale documenten zoals de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en BIG-registraties, die nodig zijn om de veiligheid en kwaliteit in de zorg te waarborgen.
Kwetsbare cliënten in gevaar
De slachtoffers van deze praktijken zijn vaak de meest kwetsbare patiënten, waaronder ouderen, gehandicapten en jongeren in jeugdzorginstellingen.
NU’91-voorzitter Femke Merel van Kooten benadrukt:
.
Cliënten kunnen zich vaak niet verweren of signaleren dat er iets mis is
Het gevaar reikt verder: ongediplomeerde zorgverleners verrichten medische handelingen waarvoor zij niet bevoegd zijn, met levensgevaarlijke situaties tot gevolg. Tijdens hun dienst raadplegen sommige zorgverleners YouTube om medische handelingen op te zoeken en deze direct uit te voeren, vaak zonder enige voorafgaande kennis of ervaring.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
De signalering speelt al een tijdje, maar het recente onderzoek toont nu aan hoe ernstig de situatie is.
Deze zag ik echt niet aankomen: Verwevenheid van criminelen met zorgaanbieders op grote achaal (althans, groot genoeg om het zorgelijk te achten). Vervalsing van diploma’s en dan niet als een indivuduele casus, hier en daar, maar als een structureel probleem. Hoe gaat dit… pic.twitter.com/VccPhxRInu
— Peter C. Schouten (@SchoutenLegal) June 28, 2024
Criminelen in de zorg
De politie signaleert een alarmerende toename van criminelen die actief zijn in de zorg. Drugshandelaren en geweldplegers weten via vervalste papieren toegang te krijgen tot kwetsbare groepen. Vaak gaat het om zzp’ers die werken tegen hoge tarieven en lange uren maken, soms met dramatische gevolgen. Zorgverleners getuigen van patiënten die ’s nachts verwaarloosd worden en ’s ochtends in erbarmelijke staat worden aangetroffen.
Lees ook: zorgmedewerkers ontslagen om diefstal medicijnen.
Maatregelen en oproepen tot actie
Vakbonden NU’91 en FNV Zorg en Welzijn roepen werkgevers dringend op om strenger te controleren aan de poort. Branchevereniging ActiZ neemt het probleem serieus en zet in op strengere controleprocedures en betere informatievoorziening voor zorgorganisaties.
Ook pleit ActiZ voor wetgeving die nieuwe zorgaanbieders vooraf strenger toetst.
RTL nieuws onderzoek onder zorgmedewerkers
Een financieel motief: snel cashen in de zorg
De financiële prikkels voor fraudeurs zijn groot. Met een hoger uurloon en weinig controle kunnen ZZP’ers maandelijks tienduizenden euro’s verdienen. Hierdoor dreigt de zorgsector niet alleen haar kwaliteit, maar ook haar integriteit te verliezen.
Geen controle op diploma’s van zorgverleners
ZZP’ers kunnen met een combinatie van dag- en nachtdiensten bij verschillende zorgaanbieders tot wel 10.000 tot 12.000 euro per maand verdienen, vaak door 7 dagen per week te werken. Door de explosieve groei van het aantal zelfstandigen in de zorg schiet de controle op diploma’s en papieren steeds vaker tekort.
De tekst gaat onder de video verder >>
Het probleem van valse zorgpapieren legt de kwetsbaarheden van het zorgsysteem bloot. Strengere eisen en een betere controle zijn cruciaal om deze misstanden aan te pakken en de zorg veilig te houden voor degenen die er het meest afhankelijk van zijn.
Wil je nog even doorlezen? Dit is ook interessant: zorgfraude zorgt voor miljoenenverlies.
Bronnen
RTL.nl, zzper-indezorg.nl I Hoofdfoto: Canva