Ons zorgstelsel is ontworpen voor een tijd van overvloed, terwijl er momenteel sprake is van schaarste. Het is daarom volgens Wouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis, de hoogste tijd om na te denken over een nieuw zorgstelsel. Is dat haalbaar?
De implementatie van zo’n nieuw stelsel vergt namelijk veel tijd. Daarom is het van belang dat er in de tussentijd ook actie wordt ondernomen. Dit is alleen moeilijker dan je denkt, want commerciële trucjes van zorgverzekeraars ondermijnen de houdbaarheid van ons zorgstelsel. Hoe zit dit precies? Wij hebben het uitgezocht.
Geen tijd voor nieuw zorgstelsel
Aad de Groot, bestuurder van DSW Zorgverzekeraar vindt dat het tijd wordt om heel kritisch te kijken naar ons zorgstelsel. Als het aan hem ligt, geen compleet nieuw zorgstelsel. Volgens hem is daar de tijd niet voor. Hij vindt dat het huidige stelsel zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt. Er moeten veel meer publieke elementen worden toegevoegd aan het stelsel, wat maakt dat het karakter van ons zorgstelsel zal veranderen. De maatwerking moet uit het systeem gehaald worden. Hiervoor moet een goede samenwerking in de plaats komen. Dit moet zowel aan de contracteringskant, de bekostiging van de zorg als de verzekeringskant van de zorg zijn.
De houdbaarheid van ons zorgstelsel is verlopen
Ons systeem is gebaseerd op een privaatsysteem waarin marktwerking het basisprincipe is. Marktwerking werkt heel goed als er keuzevrijheid is en voldoende keuze is. De schaarste zorgt er nu voor dat er niet meer voldoende keuze is en daardoor de keuzevrijheid beperkt wordt. Dan moet je ook gaan nadenken over een ander principe en ander mechanisme. Volgens hem is dat principe van samenwerking.
Commerciële trucjes zorgstelsel van zorgverzekeraars
Als je naar de verzekeringskant kijkt, zie je dat zorgverzekeraars allemaal trucjes verzinnen om zoveel mogelijk goedkope winstgevende verzekeringen aan te bieden. Dit doen ze door budgetpolissen te hanteren, door hele hoge kortingen te geven op het vrijwillig eigen risico en door online beperkte dienstverleningen aan te bieden, zodat de ouderen zich niet aan deze zorgverzekeraar gaan binden. Daarmee ondermijnen zorgverzekeraars de solidariteit. En tevens het zorgstelsel, want solidariteit is de basis van het stelsel.
Volgens hem hebben zorgverzekeraars boter op hun hoofd als het gaat om ondermijning van de solidariteit en de continuïteit van ons stelsel. Bij DSW Zorgverzekeraar doen ze daar niet aan mee. Zij maken geen onderscheid tussen oud of jong, of dure of goedkopere verzekeringen. Zij bieden 1 polis voor iedereen, omdat zij denken dat dit de basis van het stelsel is.
De goedkope premie is een uitvloeisel van commercieel gedrag, van trucjes die verzekeraars uithalen. Volgens Aad kunnen de zorgverzekeraars gezamenlijk afspreken om het niet meer te doen. Zo kunnen ze afspreken om geen budgetpolissen meer in de markt te zetten, omdat het minder goede verzekeringen zijn. Of ze kunnen bij het ministerie ervoor pleiten om het vrijwillige eigen risico af te schaffen, want dit is ook een ondermijning van de solidariteit. Wat je ziet is dat als 1 zorgverzekeraar zegt dat hij het niet wil, de ander dit ook gaat doen. “Erg teleurstellend,” aldus Aad.
Huidige problemen in de zorg
Dan nog niet te beginnen over de huidige problemen in de zorg. Er is momenteel een grote zorgkloof gaande. Die bestaat wat Aad betreft uit 2 elementen: de zorgvraag die al hoger is dat het zorgaanbod: vandaar de enorme wachtlijsten. Helemaal als je gaat letten op de vergrijzing en de toename van chronische ziekten, blijft de vraag maar toenemen. Het aanbod van zorgpersoneel blijft wel gelijk – waardoor de de vraag naar zorg alleen maar hoger wordt.
De andere kant van die zorgkloof is de ongelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat als je in een achterstandswijk geboren wordt, je gemiddeld genomen 8 jaar korter leeft, dan als je niet in een achterstandswijk geboren wordt. “Ik vind dit als een land in Nederland onverstaanbaar dat we hier niets aan doen. Dit lossen we niet van vandaag tot morgen op, maar we moeten hier wel aandacht aan schenken.”
Stoppen met het woord zorg
Er is wel een zorgakkoord door de VWS afgesloten hiervoor maar dat heeft betrekking op de curatieve zorg. Daar doen de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg bijna niet aan mee. We zijn dan alsnog op de verkeerde weg, want dit is niet integraal. Door te stoppen met het woord zorg en ons te richten op gezondheid en een gelukkig leven, zijn we wel op de juiste weg.
Samenwerking een must
Volgens hem moeten gemeenten, scholen en andere lokale partijen ook meer samenwerken. Door te kijken naar de leefomstandigheden van de burger en hoe een burger een gelukkig en gezond leven heeft. Als je dit doet, zal de vraag naar de zorg minder groot worden. Daar hoeven we niet op te wachten, daar kunnen we nu al mee beginnen. Vergelijk het eens met roken. 30 jaar geleden vonden we het nog normaal om een glaasje sigaretten neer te zetten op een verjaardag, terwijl je dat nu niet meer in je hoofd haalt. Er zijn nog meer zaken waar we aan kunnen denken, zoals: opleiding, sociale contacten, werk en voeding.
Een gezond én gelukkig leven
Als mensen minder zorg nodig hebben, betaalt dit zich uiteindelijk ook uit – de zorgkosten worden minder hoog. Daarnaast wordt de zorg ook een stuk toegankelijker voor iedereen. Zo kan jij ook meehelpen. Zorg voor een zo gezond mogelijk leven. Hieronder volgen enkele tips die je hierbij kunnen helpen:
- Eet gezond: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.
- Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je fysieke gezondheid te verbeteren, stress te verminderen en je geestelijke gezondheid goed te houden.
- Slaap voldoende: Zorg voor voldoende slaap om je lichaam en geest te laten herstellen. De meeste volwassenen hebben ongeveer 7-8 uur slaap per nacht nodig.
- Verminder stress: Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of door tijd door te brengen met vrienden en familie of in de natuur.
- Ontwikkel gezonde relaties: Ontwikkel gezonde relaties met vrienden, familie en je partner. Dit kan helpen om je gelukkiger en meer ondersteund te voelen.
- Zoek betekenisvol werk (of hobby): Werk/afleiding kan een belangrijke bron van vervulling zijn in ons leven. Zoek naar iets dat bij je past en waar je voldoening uit haalt.
- Verzorg je geestelijke gezondheid: Praat met een professional als je je angstig, gestrest of depressief voelt. Er zijn verschillende therapeutische benaderingen die je kunnen helpen je mentale gezondheid te verbeteren.
- Vergeet niet te ontspannen: Neem tijd voor ontspanning, plezier en activiteiten die je graag doet. Dit kan ook helpen om stress te verminderen en je geestelijke gezondheid te verbeteren.
- Zorg voor voldoende sociale interactie: Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan interactie met anderen. Probeer tijd door te brengen met vrienden en familie en neem deel aan sociale activiteiten die je leuk vindt.