Ga naar de inhoud

Let op: zorgpremie gaat in 2025 wéér flink omhoog

Update:
Zorgpremie

De zorgpremie gaat volgend jaar wederom met bijna 10 euro per maand omhoog. Hierdoor stijgt de gemiddelde maandpremie naar ongeveer 160 euro. Dit blijkt uit gelekte gegevens voor Prinsjesdag. Lees hier wat dit betekent voor jouw portemonnee.

Uiteindelijke premie bekend op 12 november

Het ministerie van Volksgezondheid maakt elk jaar een prognose van de verwachte basispremie voor zorgverzekeringen. Voor 2025 begroot het ministerie de jaarpremie op 1900 euro, tegenover 1792 euro in 2024. Dit impliceert dat de maandelijkse premie gaat stijgen van net onder de 150 euro naar ruim 158 euro.

De uiteindelijke premie wordt door de zorgverzekeraars zelf vastgesteld en uiterlijk op 12 november bekendgemaakt. Soms beperkt de stijging door financiële reserves aan te spreken. Huishoudens met lagere inkomens krijgen gedeeltelijk compensatie door een verhoging van de zorgtoeslag, naar verwachting met ongeveer 80 euro per jaar.

Aanhoudende premiestijging door salarissen en inflatie

Volgens Haagse bronnen, die met De Telegraaf spraken, is de toenemende premie deels te wijten aan stijgende zorgkosten, waaronder hogere salarissen en inflatie. De zorgpremie stijgt al jaren: in 2015 lag de maandpremie nog onder de 100 euro.

Naar verwachting blijft de premie in de komende jaren stijgen, mede door het voornemen om in 2027 het eigen risico te halveren naar 165 euro. Het kabinet wil deze stijgende kosten deels opvangen door de inkomstenbelasting te verlagen.

Ieder jaar stijgen de basiskosten voor verzekeringen, in 2023 ging de zorgverzekering met 10 euro per maand omhoog vanwege hogere lonen voor medisch personeel. De overige verzekeringen stegen met zo’n 10% in 2023.

Waarom opnieuw stijging van de zorgpremie?

De stijging van de zorgpremie is een grote zorg voor veel mensen. De verhoging van de premie betekent dat mensen meer geld moeten betalen voor hun verzekeringen, wat leidt tot meer financiële druk. Omdat de zorgpremie verplicht is, moeten mensen ook deze extra kosten betalen, ook al gebruiken ze geen zorg.

De hogere zorgpremie van gemiddeld 10 euro heeft een behoorlijke impact op de portemonnee van de Nederlander. Voor veel mensen met een laag inkomen is dit een flinke stijging ten opzichte van de huidige situatie.

Kijk ook: het nieuwe seizoen ‘Waar doen ze het van?’ Met onze budgetcoach Jacoba Wallet.

Zorgverzekeraars bepalen zelf de hoogte van de aanvullende tarieven

Er is een maatregel waardoor zorgverzekeraars hun eigen premie kunnen bepalen. Op deze manier hanteren zorgverzekeraars ook hun eigen tarieven. Dit betekent dat zorgverzekeraars verschillende kortingen en aanbiedingen verstrekken.

Die keuze is per verzekeringsaanbieder verschillend. Het is afhankelijk van de reserves die de organisatie (nog) heeft, of alle verhoogde zorg- en loonkosten doorbelast worden. Maar ook hoe scherp geprijsd ze in de markt willen liggen. Op een te dure zorgverzekering zit natuurlijk niemand te wachten. De kans dat verzekerden dan overstappen naar een meer voordelige zorgverzekering is heel groot. 

Wat kun je zelf doen aan de hoge zorgpremie?

Overweeg je alternatieven voor je zorgpremie, zoek dan naar informatie over het overstappen naar een andere zorgverzekeraar of het afsluiten van aanvullende verzekeringen. Bij sommige zorgverzekeraars krijg je ook korting als je meerdere verzekeringen afsluit.

Half november zijn de definitieve cijfers bekend. Schrijf je in voor de Startpagina nieuwsbrief en blijf op de hoogte van belangrijk financieel nieuws.

Bron: De Telegraaf. Hart van Nederland. Foto: Canva.

Meer over: