Ga naar de inhoud

Bijna 100 zorgmedewerkers ontslagen voor diefstal van medicijnen

Update:
Diefstal medicijnen door zorgmedewerkers

In de afgelopen 3 jaar hebben bijna 100 zorgmedewerkers hun baan verloren na diefstal van medicijnen op de werkvloer. Van stress tot privéproblemen worden genoemd als oorzaken. Wat is hier aan de hand?

Zorgelijke situatie in ziekenhuizen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de situatie beschreven als ‘zorgelijk’, omdat het merendeel van de diefstallen plaatsvond in ziekenhuizen. Dit brengt niet alleen de betrouwbaarheid van de gezondheidszorg in gevaar, maar ondermijnt ook het vertrouwen van patiënten in zorginstellingen.

Impact op de gezondheidszorg

Het verlies van medicijnen heeft directe gevolgen voor patiënten die afhankelijk zijn van deze middelen. Het vraagt om verscherpte veiligheidsmaatregelen binnen zorginstellingen om de diefstallen in de toekomst te voorkomen.

Oorzaken diefstal medicijnen in de zorg

Een van de belangrijkste oorzaken van medicijndiefstal onder zorgmedewerkers is de hoge werkdruk. Door stress en spanning maken medewerkers soms de keuze om medicijnen voor eigen gebruik mee te nemen, in de hoop hiermee hun welzijn te verbeteren.

Factoren zoals wisseldiensten, nachtdiensten en privéproblemen dragen bij aan deze druk. Vaak zijn leidinggevenden onvoldoende betrokken, waardoor zorgverleners zich niet gehoord voelen en hun toevlucht zoeken tot medicijngebruik om mentale lasten te verlichten.

Lees ook: nepmedicijnen in omloop.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Mogelijke maatregelen diefstal medicijnen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd adviseert zorginstellingen om een cultuuromslag te bewerkstelligen waarbij openheid over welzijn bespreekbaar wordt. Door het verminderen van medicijnvoorraden en het invoeren van strikt toezicht en registratie, kunnen diefstallen worden voorkomen.

Ook wordt geadviseerd om de toegang tot medicijnen te beperken en goede leefstijladviezen te geven aan medewerkers om de werkdruk beter te hanteren. Het erkennen van verslavingsproblematiek en het bieden van passende begeleiding zijn cruciaal voor een veilige zorgomgeving.

Lees ook: Verpleger ontslagen: klokkenluider over misstand in de zorg

Agressie tegen zorgpersoneel

Naast de werkdruk hebben zorgmedewerkers ook vaak last van agressie. Bekijk de video hieronder >>

@l1.limburg

Zorgmedewerkers in Limburg hebben donderdagmiddag om 14:00 uur hun werk twee minuten stilgelegd. Ze deden dit als eerbetoon aan het slachtoffer van het dodelijke steekincident bij ggz-instelling Mondriaan in Heerlen. #Zorg #Geweld #Ziekenhuis #Stilte #Eerbetoon #Protest #Werk #Limburg #L1 #Voorjou #Fyp

♬ origineel geluid – L1 nieuws & sport

Bronnen:

rd.nl, AD, NOS.nl I Hoofdfoto: Canva

Meer over: