Ga naar de inhoud

Zorgboerderij gesloten na onderzoek Alberto Stegeman

Zorgboerderij Westerwolde

In de Groningse gemeente Westerwolde zijn 2 medewerkers van een zorgboerderij aangehouden op verdenking van mishandeling van bewoners. Hoe kon dit allemaal zo gebeuren?

De bewoners van de zorgboerderij in het dorp Wedde zijn zeer afhankelijk van zorg en sinds oktober zijn er bij de politie meerdere meldingen binnengekomen over de zorglocatie, waarna is gesproken met getuigen. 2 van hen deden aangifte van mishandeling van één of meerdere cliënten. Zondag waren in een vervolguitzending van het televisieprogramma ‘Undercover in Nederland’ de confrontaties te zien met leiding van de zorgboerderij en onderzoeksjournalist Alberto Stegeman.

Undercover in Nederland laat schokkende beelden zien van zorgboerderij

Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman had in oktober op de locatie opnames gemaakt, nadat meerdere betrokkenen zijn hulp hadden ingeschakeld. De beelden zijn inmiddels in bezit van de politie. De families van de cliënten zijn op de hoogte gebracht van de aanhoudingen. Daarnaast is informatie gedeeld met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Veel onrust en zorgen bij de bewoners van Wedde

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde is op de hoogte van de situatie en is geschokt. Hij liet weten dat hij alles in werking zet om de veiligheid van de bewoners in de toekomst te waarborgen. Aan de families van de slachtoffers heeft hij zijn steun betuigd. En hij heeft toegezegd er alles aan te doen om de waarheid boven tafel te krijgen.

De aanhouding van de 2 medewerkers van de zorgboerderij in Wedde, wegens mishandeling van bewoners, heeft geleid tot grote onrust en zorgen binnen de gemeente. De politie heeft aangegeven dat het onderzoek gaande is. Er volgen mogelijk meer aanhoudingen. De families van de cliënten zijn eerder ook op de hoogte gebracht. Zo ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Undercover in Nederland had in oktober al beelden van de mishandeling in de zorgboerderij

In december 2022 zijn verdachten Michel K. en Paul W. van zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde gearresteerd op verdenking van mishandeling. Afgelopen zondagavond werd in de uitzending van Undercover in Nederland opnieuw aandacht besteed aan de misstanden bij de zorgboerderij. Opvallend zijn de kwellingen waaraan de kwetsbare bewoners werden blootgesteld. Die notabene in de dagrapporten van de zorgboerderij staan vastgelegd. Daar is, zo blijkt, nooit door een instantie naar gekeken.

De betrokken medewerkers stonden niet open voor een gesprek met Alberto of het geven van een reactie op de beelden en de beschuldigingen. Zij gaven aan op verzoek van Michel K. ‘niet in te willen gaan’ op vragen van de programmamaker. Inmiddels zijn ook die medewerkers opgepakt voor verhoor, om uit te zoeken waarom ze deelnamen aan die onmenselijke praktijken.

Onderzoek wordt gestart naar de kwaliteit van de zorg op de zorgboerderij

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar de kwaliteit van de zorg op de zorgboerderij. Ook wordt er gekeken naar de samenwerking tussen de verschillende instanties en de manier waarop meldingen van misstanden worden opgepakt.

En Stegeman doet nog meer schokkende ontdekkingen. Zo is te lezen op zijn Instagram dat de IGJ in al die jaren nog nooit op bezoek is geweest bij Aurora Borealis, tot december 2022. De dagrapporten zelfs nooit heeft bekeken. Stegeman: “En het meest schokkende is dat dit gebruikelijk is bij de IGJ. Ik heb het een aantal malen moeten lezen, maar het staat er echt: Met bijna 572 medewerkers (voltijd) bij de afdelingen toezicht heeft de IGJ het afgelopen jaar slechts 1770 bezoeken afgelegd (er zijn 45.000 zorginstellingen). Dan komt de IGJ gemiddeld 1 keer in de 25 jaar langs.”

Goed nieuws: de bewoners zijn allen overgebracht naar andere zorginstellingen en de zorgboerderij is gesloten.

Het mag duidelijk zijn: De kwaliteit van de zorg in Nederland is bij sommige zorginstellingen verre van op orde. Het is zorgwekkend. Het is belangrijk dat er snel wordt opgetreden om de veiligheid van kwetsbare bewoners te waarborgen en herhaling te voorkomen.

Alberto Stegeman over zijn schokkende ontdekkingen

Bron: NOS

Meer over: