Ga naar de inhoud

Zonnescherm schoonmaken, onderhouden en kopen: tips

Zonnescherm schoonmaken onderhouden

Een zonnescherm is met deze dagen ineens geen overbodige luxe. Het biedt niet alleen bescherming tegen de felle zon, maar zorgt ook voor aangename schaduw en een comfortabele buitenruimte. En wat zien er veel vies uit, wanneer ze na een natte winter én voorjaar uitgerold worden.

Schoonmaken van stoffen zonneschermen voor frisse uitstraling

Of je nu een elektrisch zonnescherm hebt of een handmatige bediening, regelmatig onderhoud is essentieel voor een lange levensduur en een frisse uitstraling van je zonwering. In dit artikel bespreken we wat je moet weten over het schoonmaken, onderhouden en kopen van zonneschermen, inclusief tips voor het inmeten en monteren van je nieuwe zonnescherm.

Waarom is het belangrijk om zonneschermen te onderhouden?

Zonneschermen beschermen tegen directe zonlicht en UV-straling, wat de levensduur van je meubels en stoffering verlengt. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je zonnescherm zijn optimale werking behoudt en er altijd netjes uitziet. Bovendien biedt een goed onderhouden zonnescherm effectieve zonwering, waardoor je energiekosten bespaart door het binnen koel te houden op warme zomerdagen.

Regelmatige inspectie en basisreiniging is belangrijk

Controleer je zonnescherm regelmatig op vuil, stof en schimmel. Een droge borstel is ideaal om los vuil en stof te verwijderen. Voorkom het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen die de stof beschadigen.

Hoe maak je doek zonnescherm schoon?

Het schoonmaken van je zonnescherm is belangrijk om vuil, stof, schimmel en vlekken te verwijderen die zich in de loop van de tijd ophoopten. Dit zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling, het behoudt ook de kwaliteit en functionaliteit van het doek.

Regelmatig onderhoud helpt bovendien om de UV-bestendigheid van het doek te behouden en de levensduur van je zonwerende doek te verlengen voor jaren.

Benodigdheden voor het schoonmaken van een zonnescherm

Voordat je begint met het schoonmaken van je zonnescherm, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

  • Droge borstel
  • Tuinslang
  • Milde zeep of schoonmaakmiddel
  • Zachte borstel
  • Emmer met lauwwarm water
  • Spons of doek
  • Azijn of baksoda (voor hardnekkige vlekken)

Stap-voor-stap schoonmaken

Stap 1: Droog borstelen

Gebruik een droge borstel om los vuil, stof en bladeren van het doek te verwijderen. Dit voorkomt dat vuil in het doek wordt gewreven tijdens het schoonmaken met water.

Stap 2: Afspoelen met water

Spoel het zonnescherm grondig af met een tuinslang om los vuil en stof te verwijderen. Dit helpt om het schoonmaakproces te vergemakkelijken en zorgt ervoor dat de zeepoplossing gelijkmatig over het doek wordt verdeeld.

Stap 3: Voorbereiden van de zeepoplossing

Maak een oplossing van milde zeep of een geschikt schoonmaakmiddel met lauwwarm water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het zonwerende doek beschadigen.

Stap 4: Schoonmaken zonnescherm met een zachte borstel

Doop een zachte borstel in de zeepoplossing en schrob het doek voorzichtig. Werk in kleine secties en besteed extra aandacht aan gebieden met vlekken of schimmel. Zorg ervoor dat je niet te hard schrobt om beschadiging van het doek en kleur te voorkomen.

Stap 5: Afspoelen zonnescherm

Spoel het zonnescherm grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de zeep het doek aantast of een kleverige laag achterlaat die vuil aantrekt.

Stap 6: Drogen zonnescherm

Laat het zonnescherm volledig drogen voordat je het oprolt of sluit. Dit voorkomt schimmelvorming en zorgt ervoor dat het doek in goede staat blijft. Kies een zonnige dag voor het schoonmaken, zodat het zonnescherm sneller droogt.

Moeilijk bereikbare zonneschermen

  • Professionele schoonmaakdiensten
    Overweeg het inhuren van een professionele schoonmaakdienst die gespecialiseerd is in het reinigen van zonneschermen en gevels. Deze professionals hebben de juiste apparatuur en expertise om het zonnescherm veilig en grondig schoon te maken.
  • Gebruik van reinigingsdrones
    In sommige gevallen kunnen drones met schoonmaakapparatuur worden ingezet om moeilijk bereikbare plekken te reinigen. Dit is een innovatieve oplossing die steeds meer wordt toegepast voor het schoonmaken van hoge gevels en zonneschermen.
  • Telescoopstelen met waterdoorvoer
    Er zijn telescopische stelen beschikbaar die water kunnen doorvoeren, waardoor je het zonnescherm kunt schoonmaken met een geïntegreerde sproeikop en borstel. Dit maakt het schoonmaakproces efficiënter en effectiever, vooral voor moeilijk bereikbare plekken. (Foto: Kievith)

Extra tips voor hardnekkige vlekken

Azijnoplossing

Voor hardnekkige vlekken kun je een mengsel van water en azijn gebruiken. Breng de oplossing aan op de vlek en laat deze enkele minuten intrekken voordat je voorzichtig schrobt met een zachte borstel.

Baksoda

Baksoda is een effectief middel tegen weervlekken en schimmel. Maak een pasta van baksoda en water en breng deze aan op de vlek. Laat het een paar minuten intrekken en schrob vervolgens voorzichtig met een borstel.

Preventief onderhoud van je zonnescherm

Naast het regelmatig schoonmaken van je zonnescherm, zijn er enkele preventieve maatregelen die je neemt om de levensduur van het doek te verlengen:

  • Rol het zonnescherm in bij slecht weer, zoals harde wind of zware regen, om schade te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat het zonnescherm volledig droog is voordat je het oprolt om schimmelvorming te voorkomen.
  • Inspecteer het doek regelmatig op tekenen van slijtage of beschadiging en repareer kleine scheurtjes of gaten onmiddellijk.

Bij weervlekken kun je een azijnoplossing of baksoda gebruiken om de vlekken effectief te verwijderen. Een bijkomend voordeel van regelmatig schoonmaken is dat je zonnescherm er altijd fris en nieuw uitziet.

Onderhoud van elektrische en handmatige zonneschermen

1. Elektrische zonneschermen

Elektrische zonneschermen zijn uitgerust met een motor voor eenvoudige bediening via een afstandsbediening of slimme apparaten zoals de Somfy Connexoon. Regelmatig onderhoud van de motor en het mechanisme zorgt voor een soepele werking. Controleer de bedrading en zorg dat de motor beschermd is tegen vocht. Het grote voordeel van een elektrisch zonnescherm is dat het automatisch sluit wanneer het hard waait, wat de levensduur verlengt. Ook handig wanneer je even van huis bent en het begint te regenen.

2. Handmatige zonneschermen

Handmatige zonneschermen werken via een zwengel of trekkoord. Hier heb je best wel kracht voor nodig. Zorg er daarom voor dat de bewegende delen goed gesmeerd zijn en controleer de staat van het trekkoord. Een soepele werking voorkomt slijtage en verlengt de levensduur.

Hoeveel warmte houdt een zonnescherm tegen?

Een zonnescherm zorgt ervoor dat direct zonlicht wordt tegengehouden voordat het je ramen bereikt. Dit voorkomt dat de zonnestralen je interieur opwarmen, waardoor de binnentemperatuur aanzienlijk lager blijft. De vermindering van directe zonnestraling kan variëren afhankelijk van het type zonnescherm en de hoek van de zon, maar in het algemeen zorgen zonneschermen voor een temperatuurdaling van 5 tot 10 graden Celsius.

Naast het blokkeren van direct zonlicht, creëert een zonnescherm schaduw op je terras of balkon. Dit zorgt voor een koelere buitenruimte waar je kunt ontspannen zonder oververhit te raken. De temperatuur onder een zonnescherm kan 10 tot 15 graden Celsius lager zijn dan in direct zonlicht, afhankelijk van de intensiteit van de zon en de kleur en het materiaal van het doek.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van zonnescherm?

  • Een knikarmscherm biedt een grote uitval en is ideaal voor terrassen. Het doek moet regelmatig gereinigd worden om vuil en stof te verwijderen. en uitvalschermen zijn geschikt voor ramen en balkons. Ze bieden effectieve bescherming tegen de zon en moet je regelmatig controleren op beschadigingen.
  • Cassette zonneschermen beschermen het doek en de armen tegen weersinvloeden. Een gesloten cassette biedt optimale bescherming, terwijl een open cassette makkelijker schoon te maken is.
  • Een semi cassette biedt een middenweg tussen bescherming en toegankelijkheid voor schoonmaken.

Hoe meet en monteer ik een zonnescherm?

Zonnescherm inmeten

Het inmeten van een zonnescherm moet millimeter nauwkeurig gebeuren om ervoor te zorgen dat het perfect past. Meet de breedte en de uitval van het gewenste gebied en houd rekening met eventuele obstakels.

Zonnescherm monteren

Volg deze stappen voor de montage:

  1. Voorbereiding: Controleer of je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt.
  2. Markeren: Markeer de bevestigingspunten op de muur.
  3. Boren: Boor gaten op de gemarkeerde punten.
  4. Bevestigen: Bevestig de beugels en monteer het zonnescherm.

Voor een eenvoudige montage kun je kiezen voor zonneschermen met een semi cassette of open cassette. Het is belangrijk dat het zonnescherm naadloos aansluit op de muur voor optimale bescherming en een nette uitstraling.

Tips voor het kopen van het juiste zonnescherm

Zonnescherm op maat laten maken

Jouw zonnescherm op maat biedt de beste pasvorm en naadloze aansluiting op je gevel. Dit type zonwering is geschikt voor specifieke behoeften en zorgt voor een perfecte afwerking.

Hoogwaardige materialen soorten zonneschermen

Kies voor zonneschermen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals technisch zilver voor optimale bescherming en een lange levensduur. Het doek van het zonnescherm moet UV-bestendig zijn en bestand tegen weersinvloeden.

Elektrische bediening of handbediening?

Bepaal of je een elektrische bediening wilt voor gemak en comfort of een handmatige bediening als een kostenefficiënte oplossing.

Extra opties wanneer de zon schijnt

Overweeg extra opties zoals LED verlichting voor gebruik in de avonduren of slimme apparaten voor automatische bediening. LED verlichting kan je terras omtoveren tot een sfeervolle buitenruimte, zelfs nadat de zon is ondergegaan.

  • 3 tips voor het kopen van zonwering op maat voor villa’s met een landelijk exterieur.

Het schoonmaken, onderhouden en kiezen van het juiste zonnescherm vereist aandacht en zorg. Of je nu een elektrisch zonnescherm koopt of een handmatige bediening hebt, regelmatig onderhoud is essentieel voor een lange levensduur en optimale bescherming tegen de zon. Met de juiste kennis en producten kun je jouw buitenruimte comfortabel en stijlvol maken.

Lees ook: Houten terras schoonmaken: 5 nuttige tips.

Laat die zon maar schijnen deze zomer!

Hoofdfoto: Yvette Juch

Meer over: