Ga naar de inhoud

Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis, slim voor toekomstige verkoop

Update:
Zonnepanelen
In samenwerking met: Uwgroenestroom

In een tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing belangrijk zijn, zijn zonnepanelen een slimme investering. Het plaatsen van zonnepanelen op je woning zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, het leidt ook tot een flinke verbetering van je energielabel. Dit heeft tal van voordelen.

In dit artikel lees je waarom zonnepanelen zo’n goede investering zijn en hoe ze helpen je woning duurzamer én waardevoller te maken.

Het belang van een goed energielabel

Het energielabel van je woning geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Een woning met een groen label (A, B of C) verbruikt minder energie dan een woning met een rood label (D, E, F of G). Door je energielabel te verbeteren, verlaag je je energieverbruik en zorg je ervoor dat je woning aantrekkelijk is voor potentiële kopers.

Een verbeterd energielabel kan de waarde van je woning verhogen en maakt het voor kopers interessanter om in je woning te investeren. Zonnepanelen spelen hierbij een belangrijke rol.

Van energielabel D naar B

Gemiddeld kan het plaatsen van zonnepanelen je energielabel met 2 tot 3 posities verbeteren. Stel dat je woning nu een energielabel D heeft: na de installatie van zonnepanelen kan dit zomaar stijgen naar een label B. Dit heeft niet alleen voordelen voor je eigen energiekosten, het heeft ook voordelen voor de verkoop van je woning in de toekomst.

Verbeterd energielabel voor lagere gemeentelijke belastingen

Wist je dat een beter energielabel in sommige gemeenten leidt tot lagere gemeentelijke belastingen? Hoewel dit per gemeente verschilt, zijn er steeds meer steden en dorpen die duurzame woningen financieel belonen. Denk bijvoorbeeld aan lagere onroerendezaakbelasting (OZB) voor huizen met een hoog energielabel.

Daarnaast kijken sommige gemeenten bij het bepalen van de afvalstoffenheffing of rioolbelasting naar het energieverbruik van woningen. Een woning die minder energie verbruikt, kan in aanmerking komen voor lagere tarieven.

Huis verkopen? Verbeter je energielabel

Als je overweegt je woning in de toekomst te verkopen, is een hoger energielabel ook gunstig. Woningen met een goed energielabel verkopen gemiddeld sneller en tegen een hogere prijs. Kopers zijn steeds vaker op zoek naar duurzame woningen omdat ze weten dat dit op de lange termijn kosten bespaart.

  • Door te investeren in zonnepanelen verbeter je niet alleen je eigen woonsituatie, je verhoogt ook de aantrekkelijkheid van je woning voor toekomstige kopers.

Voordeel groter ondanks lagere terugleververgoeding

Hoewel de overheid van plan is om de salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk af te bouwen, blijven zonnepanelen een uiterst rendabele investering. De salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je teruglevert aan het energienet, kan verrekenen met je eigen energieverbruik. Ondanks dat sommige energieleveranciers een lagere terugleververgoeding hanteren, is het financiële voordeel nog steeds groot.

In de volgende alinea geven we een rekenvoorbeeld.

Kosten van een zonnepaneleninstallatie

De kosten voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie die jaarlijks 4000 kWh aan stroom opwekt, bedragen ongeveer €3500. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een flinke investering: de opbrengsten van deze installatie zijn toch aanzienlijk.

Met een gemiddeld energietarief van €0,35 per kWh en de wetenschap dat je ongeveer 1/3 van de opgewekte energie direct verbruikt en 2/3 teruglevert aan het net, ziet het kosten-batenplaatje er als volgt uit:

  • Opbrengst van de opgewekte energie: De zonnepanelen wekken 4000 kWh per jaar op.
  • Als je deze stroom zelf zou verbruiken, bespaar je 4000 kWh x €0,35 = €1400 per jaar.
  • Direct verbruik en teruglevering: Ongeveer 1/3 van de opgewekte energie gebruik je direct in je huishouden, wat neerkomt op 1333 kWh. De resterende 2/3 (2667 kWh) lever je terug aan het net.
  • De terugleververgoeding die je ontvangt voor deze energie is gemiddeld €0,06 per kWh.
  • Dit betekent dat je voor de teruggeleverde energie 2667 kWh x €0,06 = €160,02 per jaar ontvangt.

Totale jaarlijkse opbrengst zonnepanelen

Als we deze cijfers bij elkaar optellen, ziet je totale opbrengst er als volgt uit:

  • Besparing op je energierekening: €1400 per jaar
  • Vergoeding voor teruggeleverde energie: – €160,02 per jaar

De totale jaarlijkse opbrengst van je zonnepaneleninstallatie komt dus uit op €1239,98.

Terugverdientijd zonnepanelen

Nu is het interessant om te kijken naar de terugverdientijd van deze investering. Je hebt in eerste instantie €3500 geïnvesteerd in je zonnepanelen. Met een jaarlijkse opbrengst van €1239,98, betekent dit dat je de investering in 2,82 jaar hebt terugverdiend. Na deze periode profiteer je van pure winst, aangezien de zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan.

Rendement van zonnepanelen relatief veilige investering

Wanneer je zonnepanelen puur als een financiële investering bekijkt, kom je uit op een rendement van 35,46% op jaarbasis. Dit is een ongekend hoog rendement, zeker als je dit vergelijkt met traditionele beleggingsvormen zoals spaarrekeningen of aandelen. Bovendien is het rendement van zonnepanelen relatief veilig en voorspelbaar, aangezien je direct bespaart op je energiekosten en de kans op een fluctuerend energietarief groot is.

Zelfs met de afbouw van de salderingsregeling en het feit dat sommige energieleveranciers een lagere terugleververgoeding hanteren, blijft de investering in zonnepanelen uiterst rendabel. Dit maakt zonnepanelen nog steeds een van de meest lucratieve investeringen die je kunt doen, zowel voor je portemonnee als voor het milieu.

Zonnepanelen zijn een slimme investering

  • Zonnepanelen zijn een van de slimste investeringen die je kunt doen voor zowel je portemonnee als het milieu. Met een gemiddelde investering van €3500 en een terugverdientijd van slechts 2,82 jaar, haal je een rendement van maar liefst 35,46%.
  • Daarnaast draagt de installatie van zonnepanelen bij aan een verbetering van je energielabel, wat gunstig is voor de verkoopwaarde van je woning en in sommige gevallen zelfs kan leiden tot lagere gemeentelijke belastingen.

Of je nu van plan bent om je woning te verkopen of gewoon wilt profiteren van lagere energiekosten, zonnepanelen bieden een breed scala aan voordelen. Begin vandaag nog met besparen en draag bij aan een duurzamere toekomst met zonne-energie.

En zelfs wanneer de aanschaf financieel even niet mogelijk is. Dan zijn er nog altijd opties om de panelen tegen een vast laag maandelijks bedrag aan te schaffen.

Toto slot: leasekoop of zonnepanelen huren, er zijn veel mogelijkheden, ook met subsidie.

Hoofdfoto: Canva

In samenwerking met: Uwgroenestroom

Meer over: