Zonne-energie is een geweldige manier om groene stroom op te wekken, en steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te kopen. Om de hoogste opbrengst uit je zonnepanelen te halen, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken.
Hier bespreken we de beste en makkelijkste manieren om dit te doen en waar je rekening mee moet houden om de verwachte opbrengst van je zonne-energie systeem te optimaliseren.
Waarom zonnepanelen schoonmaken en verzekeren?
Zonnepanelen, of het nu polykristallijne zonnepanelen, monokristallijne zonnepanelen, of dunne film zonnepanelen zijn, ze worden na verloop van tijd vuil en stoffig. Dit kan de hoeveelheid zonlicht die de zonnecellen bereikt verminderen, wat leidt tot een lagere hoeveelheid opgewekte zonne-energie en een verminderde hoeveelheid stroom. Om de hoogste jaarlijkse opbrengst en een hogere opbrengst op zonnige dagen te garanderen, is het essentieel om je panelen schoon te houden.
Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?
Het is aan te raden om je zonnepanelen minstens 1 keer per jaar schoon te maken, afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal zonuren, de locatie van je woning, en het type dak. Het aantal zonnepanelen dat je hebt, heeft ook invloed op hoe vaak je ze moet schoonmaken, omdat meer panelen mogelijk meer onderhoud vereisen. Zonnepanelen op een schuin dak hebben bijvoorbeeld minder last van vuilophoping dan die op een plat dak.
Wat heb je nodig voor verschillende soorten zonnepanelen?
Voor het schoonmaken van je zonnepanelen heb je nodig:
- Een zachte borstel of spons
- Een tuinslang of emmer met water
- Milde zeep (geen agressieve schoonmaakmiddelen)
- Een telescoopsteel voor moeilijk bereikbare plekken
Stappenplan voor het schoonmaken van zonnepanelen
- Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat je de stroom uitschakelt en dat je veilig bij de panelen kan komen. Overweeg een erkende installateur in te schakelen als je twijfelt over je veiligheid.
- Spoelen: Spoel de panelen af met water om los vuil en stof te verwijderen. Gebruik geen hogedrukreiniger, omdat dit de zonnecellen kan beschadigen.
- Reinigen: Maak de zachte borstel of spons nat met water en milde zeep. Reinig de panelen voorzichtig om krassen te voorkomen. Gebruik geen groene zeep of sterke schoonmaakmiddelen. Dit tast de coating van het zonnepaneel aan.
- Afspoelen: Spoel de panelen opnieuw af met schoon water om zeepresten te verwijderen.
- Drogen: Laat de panelen aan de lucht drogen. Gebruik geen doeken, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.
Schone panelen zorgen ervoor dat werken zonnepanelen efficiënt blijft, omdat vuil en stof de energieopbrengst vermindert.
Het maximaliseren van zonne-energie
- Gebruik regenwater: Als het mogelijk is, gebruik regenwater voor het schoonmaken van je zonnepanelen. Regenwater bevat minder mineralen dan leidingwater, wat kalkaanslag voorkomt.
- Tijdstip: Reinig de panelen vroeg in de ochtend of laat in de avond als de zon niet te fel is. Dit voorkomt snelle verdamping van water en mogelijke schade door temperatuurschommelingen.
- Controleer je omvormer: Na het schoonmaken, controleer of je omvormer nog correct werkt en de opgewekte energie goed registreert.
- Zonnepanelen verzekeren: Controleer na het schoonmaken ook je verzekeringspolis om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen goed verzekerd zijn. Het is belangrijk om wijzigingen in de installatie van de panelen door te geven aan je verzekeraar voor optimale dekking.
Voordelen van schone zonnepanelen
Door regelmatig je zonnepanelen te reinigen, zorg je voor een optimale werking van je duurzame stroom systeem, wat leidt tot een hogere opbrengst en een lagere energierekening. Het verlengt ook de levensduur van de panelen, waardoor je investering in groene energie zich sneller terugverdient.
Is het nog verstandig om zonnepanelen aan te schaffen?
In de meeste gevallen is het rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Het is echter belangrijk om een expert te raadplegen om te bepalen of dit ook voor jouw specifieke situatie geldt en het een duurzame investering is of dat je met andere producten een hoge opbrengst krijgt.
Investeren levert geld op
De opbrengst van de beste zonnepanelen kan vergeleken worden met een spaarrente van 5%. Stel je voor dat je €7.500 op een spaarrekening zet met een jaarlijkse rente van 5%; na 25 jaar zou dit bedrag zijn gegroeid tot €26.000. Ter vergelijking: de huidige spaarrente bij de meeste banken ligt rond de 3%. Dit betekent dat investeren in een zonnepaneel meer oplevert dan je geld op de bank te laten staan.
Natuurlijk zijn er verschillen in woonsituaties. De grootte van je woning, het moet wel op je dak passen, en het aantal bewoners en je energieverbruik spelen ook allemaal een rol. Heb je al een warmtepomp? Heb je een elektrische auto? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Ken je eigen energieverbruik.
Is het verplicht om zonnepanelen te melden bij je energieleverancier?
Is het verplicht om zonnepanelen te melden bij je energieleverancier? Er zijn redenen om zonnepanelen aan te melden. Volgens Europese en Nederlandse regelgeving is het zelfs een wettelijke verplichting. In de nieuwe Nederlandse Netcode Elektriciteit staan de regels voor het veilig en goed aansluiten van zonnepanelen op het net.
Door de registratie krijgt jouw netbeheerder inzicht in het vermogen, de locatie en het aantal zonnepanelen dat op jouw dak zijn aangesloten. Je netbeheerder kan vraag en aanbod van stroom behoeften beter op elkaar afstemmen. Dit om stroomuitval te voorkomen. Jouw energieleverancier weet dat je panelen op je dak hebt liggen, zo kun jij salderen als je meer energie opwekt dan je op een dag gebruikt.
Zonder aanmelding heb je ook geen optimaal gebruik en ook geen vergoeding voor opgewekte energie, ook geen controle op eventueel de slimme meter.
Door het grote succes van de salderingsregeling liggen bij ongeveer 2,6 miljoen Nederlanders zonnepanelen op het dak. Maar sommige aanbieders laten bezitters van zonnepanelen een teruglever-vergoeding betalen waardoor eigenaren zonnepanelen nu moord en brand schreeuwen.