Heb je nog wat flessen zonnebrandcrème over van vorige zomer (en misschien zelfs van jaren daarvoor)? Denk dan goed na of je deze nog gebruikt. Zonnebrandproducten kunnen namelijk bederven. Hoe lang ze goed blijven, hangt van verschillende factoren af.
Hoe kan zonnebrandcrème bederven en wanneer weet je of deze nog goed is?
Houdbaarheid van zonnebrand
Zonnebrandcrème heeft een beperkte houdbaarheid. Vaak staat onderaan op de verpakking een klein icoontje met de letter ‘m’ en een getal ervoor. De m staat voor het woord maand en het getal staat voor de hoeveelheid maanden. Meestal staat er bij zonnebrand ‘12m’. Dit houdt in dat de crème na opening nog 12 maanden houdbaar is. Let goed op: dit gaat alleen over de zonnebrand, niet over de beschermingsfactor. Dit is een ander verhaal!
De SPF wordt na opening een stuk minder
De filters (SPF: sun protection factor) in zonneproducten die jouw huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen absorberen of weerkaatsen de straling nog voordat deze je huid binnendringen. Het belangrijkste onderdeel van de zonnebrandcrème, die ook zijn werking kan verliezen.
Na opening vermindert deze beschermingsfactor. Hoe langer de fles open is, hoe minder goed het product je beschermt. De SPF wordt minder door contact met licht, zuurstof en warmte. Hoe het precies zit? Normaliter verbrand je zonder zonnebrandcrème binnen 10 minuten. Dit betekent dat je met factor 30 in principe 300 minuten in de zon kan zitten, voordat je verbrandt. Als je zonnebrand geopend is, neemt de beschermingsfactor elk jaar 3 tot 5 punten af. Voor de zekerheid kan je het beste rekenen met de helft. Dit betekent dat je geopende fles van factor 30 een jaar later je maar 150 minuten beschermt.
Waar staat SPF precies voor?
SPF staat voor Sun Protection Factor, oftewel zonbeschermingsfactor in het Nederlands. Het is een maatstaf voor de mate van bescherming die een zonnebrandproduct biedt tegen de schadelijke effecten van de zonnestralen. De SPF-waarde geeft aan hoe lang je met het product in de zon kunt blijven voordat je huid begint te verbranden, in vergelijking met wanneer je geen zonnebrandmiddel zou gebruiken. Bijvoorbeeld, als je huid zonder zonnebrandmiddel binnen 10 minuten zou verbranden, zou een product met een SPF van 30 theoretisch 30 keer langer bescherming bieden, dus ongeveer 300 minuten of vijf uur.
Het is belangrijk om te onthouden dat de SPF-waarde alleen betrekking heeft op bescherming tegen UVB-straling, die verantwoordelijk is voor verbranding van de huid. Het beschermt niet tegen UVA-straling, die verantwoordelijk is voor huidveroudering en kan bijdragen aan huidkanker. Daarom is het aanbevolen om een breed spectrum zonnebrandmiddel te gebruiken dat zowel tegen UVB- als UVA-straling beschermt.
Hoe bewaar je zonnebrand?
Zonnebrandcrème kan 3 jaar goed blijven, mits je de fles op de juiste manier bewaart. Hoe je dat doet? Bewaar het product op kamertemperatuur in een donkere ruimte waar het niet vochtig is. Leg de crème altijd uit de zon. Wikkel hem het liefst in een handdoek als je gaat zonnen op het strand. Als het product warm wordt, vermindert de factor. Een ongeopende fles zonnebrand is minimaal 30 maanden houdbaar.
Tot slot: als je zonnebrandcrème vies ruikt, niet meer mengt na het schudden of een rare kleur heeft – is het beter om hem weg te gooien. De SPF is dan niet meer goed!
Bronnen: Rode Kruis, Paula’s Choice, KWF