Ga naar de inhoud

Zonbescherming voor je ogen is net zo belangrijk als voor je huid!


De zomer brengt niet alleen warmte en zonneschijn met zich mee, maar ook potentieel schadelijke UV-straling die zowel je huid als je ogen kan beïnvloeden. Het is algemeen bekend dat zonnebrandcrème essentieel is voor het beschermen van je huid, maar vaak wordt onderschat dat je ogen net zoveel zonbescherming nodig hebben.

In dit artikel bespreken we waarom het dragen van een goede zonnebril van cruciaal belang is voor de gezondheid van je ogen, vooral tijdens de zomermaanden.

Waarom is zonbescherming voor je ogen noodzakelijk?

Onze ogen zijn bijzonder gevoelig voor UV-straling, wat op lange termijn leidt tot serieuze gezondheidsproblemen zoals staar en maculadegeneratie. Onderzoek, zoals dat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), benadrukt het verhoogde risico op oogziekten door langdurige blootstelling aan zonlicht. Een kwalitatieve zonnebril met UV-bescherming vermindert dit risico aanzienlijk.

Zonbescherming voor kinderen

Kinderen zijn extra kwetsbaar omdat hun ogen minder pigment bevatten en hun lenzen helderder zijn. Tegen hun 18e verjaardag hebben kinderen al een groot deel van hun levenslange UV-blootstelling gehad, wat hun risico op latere oogproblemen vergroot. Het is daarom essentieel om kinderen van jongs af aan te leren hun ogen te beschermen met een zonnebril en een hoedje, naast het gebruik van zonnebrandcrème. Ook als je niet op vakantie bent!

Impact van bewolkte dagen

Veel mensen denken dat bewolkte dagen minder risico met zich meebrengen, maar tot 80% van de UV-stralen dringt nog steeds door wolken en mist heen. Zelfs op deze dagen blijven je ogen blootgesteld aan schadelijke straling, waardoor het dragen van een goede zonnebril altijd aan te raden is.

Kenmerken van een goede zonnebril

Een effectieve zonnebril moet aan een aantal criteria voldoen om optimale bescherming te bieden:

  • UV-bescherming: zoek naar een zonnebril die 100% UV-bescherming biedt, aangeduid als UV 400 of met een 100% UV-filter.
  • Goede afstelling: zorg ervoor dat de zonnebril goed afgesteld is op je gezicht, zodat er geen licht langs de randen komt.
  • Breed zichtveld: kies een zonnebril met glazen van de juiste maat en vorm, die je een breed zichtveld bieden zonder belemmeringen.
  • Onderhoud en vervanging: let op dat oude zonnebrillen met krassen op de glazen aanzienlijk minder bescherming bieden dan nieuwe zonnebrillen. Vervang je zonnebril regelmatig en zorg ervoor dat je hem schoon houdt om de beste bescherming te garanderen.

Belang van een UV400-filter

Een UV400-filter is essentieel omdat het alle UV-stralen tot 400 nanometer blokkeert, inclusief zowel UVA als UVB. Dit beschermt tegen ernstige oogziekten zoals staar en voorkomt schade door langdurige blootstelling.

Voordelen van gepolariseerde glazen

Overweeg ook zonnebrillen met gepolariseerde glazen, die schitteringen verminderen die ontstaan door reflecties, bijvoorbeeld op water of natte wegen. Deze brillen bieden meer comfort en verminderen vermoeidheid van de ogen, vooral tijdens activiteiten zoals autorijden, vissen of skiën.

Foto: Canva

Meer over: