Het onderhouden van een tuin vereist meer dan alleen water geven en bemesten. Onderhoud is wat veel mensen vergeten. Wist je dat je uitgebloeide bloemen en dode bladeren regelmatig moet verwijderen. Waarom dit zo belangrijk is lees je in dit artikel.
Waarom uitgebloeide bloemen snoeien?
Als er bloemetjes uitgebloeid zijn, moet je die er dan tussenuit halen/afknippen of gewoon laten zitten tussen de nog goeie bloemetjes? Dit was een vraag van 1 van onze gebruikers van GoeieVraag.nl. En het antwoord is ‘ja’, en niet alleen omdat die verdorde bloemen in je tuin er niet fris uitzien, het is ook gezonder voor je borders. Uitgebloeide bloemen beïnvloeden de gezondheid van je planten namelijk negatief.
Hier zijn enkele redenen waarom het snoeien van uitgebloeide bloemen belangrijk is:
- Bevordert nieuwe groei: Wanneer je uitgebloeide bloemen verwijdert, stimuleer je de plant om nieuwe bloemen te produceren. Dit komt doordat de energie die anders naar het produceren van zaad zou gaan, nu naar nieuwe bloemknoppen en bladgroei kan worden gestuurd. Bijvoorbeeld, bij rozenstruiken zie je vaak dat regelmatige snoei leidt tot een langere en rijkere bloei.
- Voorkomt ziektes: Dorre en dode bloemen zijn een broedplaats voor schimmels en andere plantenziekten. Door deze bloemen te verwijderen, verminder je de kans op infecties en zorg je ervoor dat je tuin gezond blijft. Een bekend voorbeeld is de zwarte vlekkenziekte bij rozen, die kan worden voorkomen door regelmatig te snoeien.
- Bevordert luchtcirculatie: Het verwijderen van dichte, dode bloemen en bladeren zorgt voor een betere luchtcirculatie rond je planten. Dit helpt om schimmelgroei en andere problemen te voorkomen die ontstaan door vochtige omstandigheden. Bij dichte struiken zoals hortensia’s maakt dit echt een verschil in de gezondheid van de plant.
Tips en weetjes voor het snoeien van uitgebloeide bloemen
Het snoeien van uitgebloeide bloemen is eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type plant.
Zorg ervoor dat je een scherpe snoeischaar gebruikt om schone sneden te maken en de plant niet te beschadigen. Een schone snede geneest sneller en voorkomt ziektes. Denk aan een snoeischaar speciaal ontworpen voor delicate bloemen zoals lavendel.
Snijd uitgebloeide bloemen net boven een gezonde knop of blad. Dit helpt de plant om sneller te herstellen en nieuwe groei te stimuleren. Bij bijvoorbeeld geraniums zie je dat ze snel nieuwe bloemknoppen vormen na het snoeien.
Maak er een gewoonte van om je tuin regelmatig te inspecteren en uitgebloeide bloemen direct te verwijderen. Dit voorkomt dat de plant energie verspilt aan zaden en bevordert een continue bloei. Bij margrieten kun je vaak wekelijks uitgebloeide bloemen verwijderen voor een langere bloeiperiode.
Wees extra voorzichtig met vaste planten
Bij vaste planten is het belangrijk om te weten welke delen van de plant je moet snoeien. Sommige vaste planten bloeien opnieuw als je ze snoeit, terwijl andere alleen in het volgende seizoen weer bloeien. Bijvoorbeeld, bij ridderspoor kun je na de 1e bloei terugsnoeien om een 2e bloei te stimuleren.
Zo ontdekten wij laatst dat het wekelijks snoeien van dode bloemen bij petunia’s dit jaar tot een veel vollere en langdurigere bloei zorgt. Elke tuin is uniek en elke plant reageert anders op snoeien. Dus door regelmatig met liefde naar je groene vrienden om te zien, leer je wat het beste werkt voor jouw planten.
Met deze tips en weetjes gegarandeerd meer bloei en frisheid in jouw tuin!
Planten met een 2e bloei na de zomersnoei
Het snoeien van bepaalde planten in de zomer bevordert niet alleen hun gezondheid, het stimuleert ook een tweede bloei. Hieronder vind je een lijst van 14 vaste planten die profiteren van een zomersnoei voor een 2e bloei:
- Rozen
- Ridderspoor
- Kattenkruid
- Salie
- Vingerhoedskruid
- Geranium
- Lavendel
- Kattenstaart
- Leeuwenbek
- Echinacea
- Margriet
- Akelei
- Campanula
- Heliopsis
Bekijk ook deze video over de snoei van de salie in je tuin >>
Hoofdfoto: Canva.