Ga naar de inhoud

Het dark web, zo beland je in de krochten van het internet

dark web

Wie kan zich nog een wereld zonder internet voorstellen? Wereldwijd maken miljarden mensen er gebruik van. Minder bekend zijn we met het dark web. Het is een schimmige digitale onderwereld, alleen toegankelijk met speciale software zoals Tor, die gebruikers anoniem door versleutelde netwerken leidt.

Verborgen identiteit en locatie

Door de versleuteling blijft de identiteit en locatie van gebruikers en servers verborgen. Het darkweb maakt weer onderdeel uit van het deep web, dat veel groter is dan het zichtbare, doorzoekbare web dat we dagelijks gebruiken.

Behoefte aan privacy en anonimiteit

De oorsprong van het dark web ligt in de behoefte aan privacy en anonimiteit op het internet. Het Tor-netwerk werd in de jaren 90 ontwikkeld door de Amerikaanse marine. Met als doel veilige communicatie voor militaire doeleinden te waarborgen. Het netwerk werd later open-source en toegankelijk voor het publiek. Activisten, journalisten en burgers in onderdrukkende regimes werden er mee in staat werden gesteld hun communicatie te beschermen tegen toezicht en censuur.

Het web groeide echter snel uit tot een platform voor illegale activiteiten, versterkt door de anonimiteit die het biedt. Het groeide daardoor uit tot een ideale plek werd voor het verhandelen van verboden goederen en diensten.

Het surface web

Internet is hiermee veel groter dan je denkt. We gaan uit van 3 lagen internet, waaronder het surface web, het deep web en het dark web. Het niveau van internet waarmee we ons dagelijks bezighouden, staat bekend als het surface web. Het omvat alle websites die geïndexeerd zijn, gevonden kunnen worden met een zoekmachine zoals Google en voor iedereen toegankelijk zijn.

Het deep web

Het deep web is het 2e niveau en bestaat uit webpagina’s die met een wachtwoord zijn beveiligd, voorzien zijn van een betaalmuur of pagina’s die deel uitmaken van privé netwerken. Bijna iedereen maakt er gebruik van.

Het deep web dekt zo’n beetje alles, van streaminglinks op Netflix, virtuele bedrijfsbackoffices, cloudservices, Google-drives, en bijvoorbeeld het interne informatienetwerk van een ziekenhuis.

Omdat internet zo’n integraal onderdeel van het dagelijks leven is geworden en talloze betaalde services en opslagmethoden online staan, is het deep web enorm gegroeid en maakt nu meer dan 90% van het totale internet uit.

Het darkweb 

In de diepste krochten van internet, ligt het dark web. Het dark web is opzettelijk verborgen voor nieuwsgierige blikken en  alleen toegankelijk met de juiste tools. Terwijl sommigen beweren dat het dark web bedoeld is als een veilige locatie voor individuen om hun recht op privacy uit te oefenen, weg van de ogen van de overheid, wordt het meestal gezien als toevluchtsoord voor de criminele online onderwereld.

Niet toegankelijk met gewone webbrowser

Het dark web is niet toegankelijk met een normale webbrowser, en darksites verschijnen niet in reguliere zoekmachines. Geen enkele site op het dark web is geïndexeerd of bevat links naar geïndexeerde sites. En aangezien zoekmachines zoals Google hun databases meestal hebben gebouwd door de ene link naar de andere te volgen, leveren zoekopdrachten naar donkere websites niets op.

Domeinnaam .onion

Alle sites op het dark web eindigen met het domeinnaam ‘.onion’ in plaats van ‘.com’ of iets dergelijks. Dit betekent dat ze alleen toegankelijk zijn via een speciale webbrowser die bekend staat als de Tor browser. Deze leidt zoekopdrachten door talloze proxyservers, anonieme laag op anonieme laag wordt zo afgepeld als een ui voordat de gewenste site wordt bereikt.

Hulpmiddel om te overleven

Niet elke site op het dark web houdt zich bezig met illegale handel. Eén website en prikbord, bekend als het Strategic Intelligence Network, is gebouwd als hulpmiddel om mensen te helpen overleven in crisissituaties, van ontvoeringen tot het einde van de wereld.

De legende van Mariana’s web

Er bestaat een legende, gedeeld op verschillende prikborden op het surface-web en het deep web, over een eventuele 4e laag van het internet, bekend als Mariana’s web.

Het web is alleen toegankelijk met een kwantumcomputer, waar maar heel weinig overheden en wetenschappelijke organisaties gebruik van kunnen maken. Mariana’s web zou de locatie van Atlantis, geheime documenten van het Vaticaan en andere geheimen van de mensheid en daarbuiten bevatten. Eén theorie beweert zelfs dat Mariana’s web het internet zelf is, of in ieder geval het bewuste AI-programma dat het draaiend houdt.

Bronnen: Biometrica Systems, Ranker, DataProt, MSN

Meer over: