Bij mensen die een beroerte gehad hebben is niet zelden daarna het spraakvermogen aangetast. Uit onderzoek van de universiteit van Helsinki blijkt dat samen zingen niet alleen de taalfunctie weer (deels) verbetert, ook maakt dit de patiënten en families gelukkiger. Lees in dit artikel over het onderzoek.
Muziek effectief hulpmiddel
Afasie treedt vaak op na een beroerte en gaat gepaard met communicatiestoornissen die vaak sociaal isolement en schade aan het emotionele welzijn veroorzaken. Ongeveer 40 procent van de mensen die een beroerte heeft gehad krijgt te maken met afasie. Muziek blijkt een effectief hulpmiddel te zijn voor het ondersteunen van motorisch en cognitief herstel na een beroerte.
Dubbele werking zingen
Onderzoek van de universiteit van Helsinki toont aan dat zingen helpt om de symptomen van afasie te verminderen. Dat blijkt uit een experiment met een zanggroep dat aantoonde dat samen zingen de spraak en communicatie en de sociale activiteit vergroot. Dat geldt zelfs in de chronische fase direct na de beroerte. Het is een heel eenvoudige en goedkope interventie. En de zorglast van de mantelzorgers neemt ook aanzienlijk af.
Het onderzoek
Voor deze studie rekruteerden de onderzoekers via de Helsinki-Uusimaa Stroke Association en Finnish Brain Association personen met afasie en hun mantelzorgers in de omgeving van Helsinki.
De patiënten namen deel aan een interventie van 16 weken bestaande uit een wekelijkse groepssessie van 1,5 uur en 3 thuistrainingen van 30 minuten. De sessies werden geleid door een koordirigent en een muziektherapeut. De groepen bestonden uit 10 tot 14 patiënten en 6 tot 10 zorgverleners. Tijdens de groepssessies brachten de deelnemers 20 minuten door met opwarmen, 40 minuten met zingen en 30 minuten met melodische intonatietherapie. Tijdens de laatste sessie gaf het koor een klein concert voor familie en vrienden.
Duurzame werking
Na 5 maanden vertoonden patiënten die aan het project meededen significante veranderingen op het gebied van communicatie en responsieve spraakindex ten opzichte van de gemeten waarden aan het begin van het onderzoek. Hun zorgverleners rapporteerden ook een significante afname van de mantelzorglast. Bij een vervolgafspraak werden geen significante veranderingen in de communicatie en responsieve spraakindex waargenomen. Dat betekent dat de waargenomen verbeteringen na de interventies werden gehandhaafd tot en met de negende maand die volgde op het onderzoek.
Kanttekening onderzoek
Een kanttekening bij het onderzoek is de kleine steekproefomvang. Ook verdient het aandacht dat er bij de conclusies geen onderscheid wordt gemaakt tussen de ernst van de verschijnselen en de verschillende fasen van afasie waarin de patiënten zich bevinden.
Conclusies
De onderzoekers concluderen dat een groepsgebaseerde zanginterventie bemoedigende resultaten had met een significante verbetering van de communicatie en psychosociale resultaten. “De resultaten tonen aan dat dit type nieuw interventiemodel een veelzijdige, motiverende, schaalbare en potentieel kosteneffectieve benadering van afasierevalidatie biedt.” De onderzoekers geven aan dat 2 tot 3 uur zingen per week al erg effectief kan zijn. Ze benadrukken wel dat het zingen een aanvulling is op andere vormen van spraaktherapie.
“Na een beroerte hebben mensen vaak last van vermoeidheid en fysieke beperkingen, waardoor patiënten niet zomaar kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten. Het is belangrijk daar een balans in te vinden”, aldus onderzoeker Sini-Tuuli Siponkoski. “Naast het trainen van de spraak biedt zingen in een groep ook steun voor zowel patiënten als hun families”, legt Siponkoski.uit “Onze studie is de eerste waar zorgverleners aan meededen en waarin ook hun psychische welzijn werd geëvalueerd.”
Thuis lekker zingen
De onderzoekers denken dat zingen op wat voor manier dan ook een positief effect heeft. De interventie in het onderzoek bestond uit zowel zingen in een groep als 1-op-1. Het zingen in de groep heeft een sterke sociale component en biedt de mogelijkheid om elkaar steun te bieden. Een professionele muziektherapeut is belangrijk voor de motivatie en ter ondersteuning van de training. De onderzoekers denken zelfs dat in je eentje thuis zingen voordelen biedt. Het voordeel? Het is makkelijk toe te passen en zeer effectief!
Ook interessant om te lezen: