Ga naar de inhoud

Zien: de jaarlijkse fotosessie van de koninklijke familie (en Mambo)

Koningshuis jaarlijkse zomerfotosessie

Vandaag was het (al)weer zover: de jaarlijkse fotosessie voor de zomer van de koninklijke familie. Elk jaar maken de Nederlandse Royals tijd vrij in hun drukke agenda om op de foto te gaan voor de pers tijdens een officiële fotoshoot. Deze keer werden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters vastgelegd in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

Jaarlijkse fotosessie komt eerder dan normaal

Net als vorig jaar komt de jaarlijkse fotosessie eerder dan gebruikelijk. Traditioneel vond de fotoshoot plaats aan het einde van de zomervakantie, maar vanwege de drukke agenda van de 2 jongste prinsessen zou dit niet mogelijk zijn. Wist je al dat Alexia zich heeft ingeschreven aan de Universiteit van Groningen? De Rijksvoorlichtingsdienst heeft daarom besloten de fotoshoot naar voren te halen, aan het begin van de zomer.

Vanmorgen om 10.00 uur was het zo ver. Het knappe gezin poseerde bij Paleis Huis ten Bosch.

Een traditie die stamt uit de jaren ’30

Ze hebben al vele sessies achter de rug. Vanaf de jaren 30 organiseerde koningin Wilhelmina tijdens haar skivakanties fotosessies voor de pers. In de jaren 60 poseerde de Oranjes voor de media voorafgaand aan de zomervakantie. Koning Juliana begint hiermee bij de Villa De Gelukkige Olifant in Italië.

Mediacode

In 2005 wordt de mediacode ingevoerd. De pers mag de Royals in hun privé-omgeving filmen en fotograferen in ruil voor rust tijdens vakanties. Tijdens de fotosessies zien we Amalia en haar zussen opgroeien. De Royals laten ook vaak persoonlijke dingen los die bij de fotosessies horen. Zo sprak Alexia vorig jaar haar steun uit voor Amalia, die te maken had met bedreigingen.

Prinsessen van Oranje

Tijdens de traditionele zomerse fotosessie van de koninklijke familie, waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane te zien in de tuin van Paleis Huis ten Bosch. Ook hun trouwe toypoedel Mambo was van de partij.

Terwijl koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen keurig poseerden op afstand van de journalisten, zocht Mambo juist contact met de pers. Amalia grapte of iemand misschien eten in zijn tas had, toen ze zag dat Mambo nieuwsgierig achter de haag van fotografen, cameramensen en verslaggevers verdween.

Toen de dames gezamenlijk poseerden, moest Willem-Alexander Mambo terugroepen. “Alleen vrouwen en Mambo is een mannetje,” verklaarde koningin Máxima lachend. Het komische gedrag van Mambo zorgde ervoor dat prinses Ariane de slappe lach kreeg, vooral toen Amalia alleen poseerde en Mambo achter haar zijn pootje optilde.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Modekeuzes van de Oranjes tijdens de fotoshoot

Koningin Máxima droeg een crèmekleurige top van Natan met een bijpassende pantalon, een outfit die volgens modejournalist Josine Droogendijk een vakantiegevoel oproept. Amalia koos voor een losjes gedragen broekpak, wat haar signatuur lijkt te worden, geïnspireerd door haar moeder. Alexia schitterde in een jurk van Sezane, terwijl Ariane een witte, linnen jurk van Sandro Paris droeg, wat haar een lieflijke uitstraling gaf, aldus Droogendijk.

Volgende week staan er voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima nog werkbezoeken gepland naar de Verenigde Staten, en zullen ze verschillende musea openen voordat ze aan hun eigen vakantie beginnen.

Jaarlijkse fotosessie steeds voorspelbaarder

Het valt fotografen op dat de jaarlijkse fotosessies van het koningshuis steeds voorspelbaarder worden. De spontaniteit en diversiteit lijken te verdwijnen. Vooral omdat bepaalde locaties, zoals het koninklijk vakantiehuis in Griekenland, streng worden afgeschermd. Hierdoor worden de mogelijkheden voor creatieve en unieke fotoshoots minimaal, en blijven fotografen vaak beperkt tot dezelfde setting in de tuin of op het strand. Het resultaat zijn foto’s die misschien wel mooi zijn, maar vaak weinig vernieuwend en verrassend. Dit gebrek aan variatie wordt door sommige fotografen als flauw ervaren, omdat ze graag nieuwe en interessante beelden willen vastleggen.

Het enige ‘nieuwe’ is dat de prinsessen vanaf hun 18e verjaardag de media te woord staan, wat zeker een nieuw aspect toevoegt aan de fotosessies. Desondanks wordt de nostalgische charme van de oude fotosessies met de kleine prinsesjes en hun Vuvuzela gemist. Kan jij je dat nog herinneren?

Lees verder onder de video >>>

Fotografen verlangen soms terug naar de fotosessies uit de jaren ’60, waarin meer variatie en spontaniteit te zien was. Ze hopen op een verandering in de trend van voorspelbare fotoshoots. Helaas voor ons heeft koning Willem-Alexander aangegeven dat het koninklijk vakantiehuis in Griekenland niet geschikt is om zoveel personen te ontvangen, waardoor de mogelijkheden voor alternatieve locaties beperkt zijn. Althans, volgens ons koningshuis.

Bekijk het kritiek op de voorstelbare fotoshoots hieronder terug en lees verder >>

Bekijk hieronder alle foto’s:

Foto’s zomersessie: koninklijkhuis.nl / Beeld: ©RVD / Patrick van Katwijk

Meer over: