Ga naar de inhoud

Zelfmoordshow op radio KINK wil taboe doorbreken

zelfmoordpreventie

Op radiozender KINK was 3 uur lang een ‘Zelfmoordshow’ te horen. Doel van de show was om emoties rond zelfmoord bespreekbaar te maken en houden. Is het doel bereikt?

Zelfmoordlijn 113

De Tweede Kamer wil ondertussen dat er meer wordt gedaan om zelfmoord te voorkomen. Het initiatief van de ChristenUnie om in de wet vast te leggen dat de zelfmoordpreventielijn 113 altijd gratis blijft, heeft steun van de Kamer gekregen.

De wet legt ook vast dat het kabinet verantwoordelijk is voor beleid dat moet leiden tot een vermindering van het aantal zelfdodingen.

Oom verloren aan zelfmoord

Terug naar de Zelfmoordshow op de radio. KINK-dj Tim Op het Broek verloor zijn oom aan suïcide. Hij sprak  in het radioprogramma met mensen die zelfdoding hebben overwogen en draaide muziek van artiesten die zelf hun leven hebben beëindigd. Ook interviewde hij medewerkers van 113, het telefoonnummer dat mensen die worstelen met zelfmoordgedachten kunnen bellen. 

Zelfmoordshow maakt onderwerp bespreekbaar

“Ik vind het belangrijk dat suïcide bespreekbaar blijft”, aldus Tim. “Er rust nog steeds een taboe op, hoewel het tij wel lijkt te keren.” Door de gesprekken die hij in de Zelfmoordshow voert met mensen van 113 is hem duidelijk geworden hoe het voelt wanneer iemand geen uitweg meer ziet. Jarenlang worstelde hijzelf met de suïcide van zijn oom.

Met de naam ‘De Zelfmoordshow’ is gekozen voor een expliciete titel. “Ik kan me voorstellen dat mensen daar van schrikken.” Gaandeweg het programma wordt duidelijk dat de dj daar heel bewust voor koos.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Verantwoordelijke wethouder

En weer terug naar de politiek. De initiatiefwet van de ChristenUnie richt zich op gemeentebesturen. Die moeten beleid ontwikkelen om zelfdoding tegen te gaan. In heel het land moet een verantwoordelijk wethouder komen. Jaarlijks trekt het kabinet daar 10 miljoen euro voor uit. Dat bedrag wordt verdeeld onder de gemeenten.

Suïcide langs het spoor

De gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze dat preventiebeleid invullen, meldt de NOS. Ze kunnen bijvoorbeeld inzetten op het oplossen van (financiële) problemen, die vaak de basis vormen van zelfmoordgedachten. Maar ze kunnen ook fysieke maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen een poging doen, zoals het plaatsen van hekken langs het spoor.

ProRail blij met initiatief ‘De Zelfmoordshow’

Spoorbeheerder ProRail is blij met het initiatief. Zelfmoord en zelfmoordpogingen langs het spoor komen regelmatig voor. Het leidt tot traumatische ervaringen bij de treinbestuurders. Het is beleid van spoorwegmaatschappijen en nieuwsorganisaties om niet specifiek te rapporteren over het aantal zelfmoorden. Dit om mogelijke copycat (imitatie) gedragingen te voorkomen.

In sommige landen worden wel statistieken over zelfmoorden bij spoorwegen bijgehouden. Deze gegevens zijn meestal niet openbaar beschikbaar. 

ProRail doet naar eigen zeggen zelf al veel om zelfmoordpogingen rond het spoor te voorkomen, maar krijgt daarbij soms te weinig medewerking van gemeenten. 

De tekst gaat onder de video verder >>

Gevoelens van schaamte

Volgens onderzoek van 113-Zelfmoordpreventie komt zelfdoding het vaakst voor bij mannen tussen de 40 en 70 jaar. Suïcide heeft altijd meerdere oorzaken.

De organisatie benoemt een aantal factoren die het risico op zelfdoding onder mannen verhoogt:

  • Zo zijn mannen terughoudender in het zoeken naar (psychologische) hulp
  • En spelen gevoelens van schaamte en traditionele mannelijkheid een rol

Dit maakt het voor hen moeilijk om op tijd hulp te zoeken.

Schakel hulp in

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op 113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Bronnen: KINK radio, 113-Zelfmoordpreventie
Foto: Pixelshot by Canva

Meer over: