Ga naar de inhoud

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk: zo doe je dat


Wil je zelf jam maken? Dat is een ontzettend leuke en ontspannende activiteit die ook nog eens heel makkelijk is. We leggen uit hoe je zelf verschillende soorten jam maakt om lekker van te genieten op een beschuitje of door de yoghurt. Hierna wil jij nooit meer terug naar de kant-en-klare potten uit de supermarkt.

Benodigdheden

Als je zelf jam gaat maken heb je ter voorbereiding een aantal dingen nodig.

  • 500 gram vers en rijp fruit naar keuze 
  • 2 schone glazen weckpotten
  • 500 gram geleisuiker
  • Een paar druppels citroensap
  • Eventueel etiketten

Fruitsoorten geschikt voor jam

Welk fruit je wilt gebruiken om jam te maken, is helemaal aan jou. Aardbeien, kersen, bramen, frambozen, perziken, abrikozen en vijgen zijn bijvoorbeeld allemaal erg geschikt voor jam. Je kunt ook experimenteren met het maken van jam van meerdere fruitsoorten door elkaar. Zorg dat al het fruit dat je gebruikt rijp en gewassen is. Droog ze daarna wel goed af met een theedoek of keukenpapier, om te voorkomen dat je jam te waterig wordt.

Een aantal lekkere combinaties om jam mee te maken zijn:

  1. Pompoen-gemberjam: pompoenjam met 1 theelepel gember
  2. Bosvruchtenjam: een mix van bramen, blauwe bessen, frambozen en aardbeien
  3. Vijgen-citroenjam: vijgen met 1 citroen in heel dunne schilletjes gesneden
  4. Appel-kaneeljam: appels met twee eetlepels kaneel
  5. Ananas-basilicumjam: ananas met twee eetlepels verse basilicum
  6. Pruimen-walnotenjam: pruimen met een handje gestampte walnoten

Jam zonder toegevoegde suiker

De geleisuiker in jam wordt gebruikt om de jam dik te maken. Er zijn ook een aantal fruitsoorten die van zichzelf dik worden, omdat er pectine vrijkomt wanneer het fruit wordt gekookt. Dan heb je geen of weinig geleisuiker nodig. Fruitsoorten die een hoog pectinegehalte hebben zijn: appel, bramen, aalbessen, sinaasappel, limoen, pruimen, passiefruit, citroen, kruisbessen en grapefruit. Heel zoet fruit zoals aardbeien, kersen en frambozen bevatten juist heel weinig pectine. Je bepaalt aan de hand van de fruitsoort hoeveel geleisuiker je toevoegt om een dikke jam te krijgen.

Schone potten

Het is ontzettend belangrijk dat de potten waarin je het gaat bewaren, goed schoon zijn. In je eigen jam zitten namelijk geen conserveermiddelen zoals in de supermarkt, het is van belang dat je de bacteriën geen kans geeft. Hoe minder bacteriën in de pot, hoe langer jij je het kunt bewaren. Je kunt de potten desinfecteren door ze in een pan met kokend water te leggen. Haal ze er pas uit wanneer je ze gaat vullen met jam.

6 stappenplan

Allereerst moet je besluiten of je grove jam of gladde jam wilt. In dat eerste geval snijd je het fruit en alle andere ingrediënten in heel kleine stukjes. Wil je gladde, dan pureer je al de ingrediënten in een keukenmachine. Hierna kun je beginnen.

  1. Doe al het fruit tegelijk in een hoge pan, samen met het citroensap en de geleisuiker
  2. Breng op matig vuur al goed roerend aan de kook (tot het gaat borrelen)
  3. Laat het 4 minuten koken terwijl je goed door blijft roeren
  4. Hierna zet je het vuur uit. Eventueel schuim op de jam kun je eraf halen
  5. Vul de potten met jam en sluit deze goed af
  6. Zet de potten op de kop: zo verdwijnt overtollige lucht uit de jam
    Laat dit een minuut of 5 zo staan

Bewaren

Hoe meer suiker jam bevat, hoe langer het houdbaar is. Ongeopend is het zo’n 3 tot 6 maanden houdbaar, mits je het op een koele en droge plek bewaard. Na openen is de het ongeveer 4 weken houdbaar, afhankelijk van het aantal bacteriën dat erbij komt. Gebruik bijvoorbeeld altijd een schoon mes wanneer je jam uit de pot haalt. Nu kun je het heerlijk eten bij zelfgemaakte scones, op een beschuitje, door je yoghurt of op een taart. Eet smakelijk!

Meer over: