Vogels in de tuin zijn ontzettend gezellig. Het is heerlijk om met het geluid van fluitende vogels wakker te worden. Met een vogelhuisje zorg je voor nog meer vogels in je tuin. En zo’n huisje is eenvoudig zelf te maken in 9 stappen.
Met deze 9 stappen in een mum van tijd een vogelhuisje bouwen
Het maken van een vogelhuis of nestkastje is een eenvoudig klusje en ontzettend leuk om te doen. Je kunt het natuurlijk alleen doen, maar ook samen met je (klein)kinderen. Lekker creatief bezig zijn, weg van alle beeldschermen. Wat wil je nog meer? Daarnaast help je de natuur ook een handje.
Omdat steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen, help je zo de vogels een goed nestje te bouwen. Voor jezelf is een vogelhuisje ook een grote beloning: je krijgt meer vogels in je tuin.
Stappenplan vogelhuisje maken:
Stap 1: Kies het juiste materiaal
Je kunt het vogelhuisje maken van verschillende materialen. Het meest voor de hand liggende materiaal is hout. Zorg er wel voor dat je weerbestendig hout gebruikt, zoals eiken of beuken. Als je voor een vogelhuisje van houtbeton kiest, warmt het huisje sneller op. Vogels kunnen dan sneller beginnen met hun nestje. De kans op een tweede of derde broed is dan groter. Net wat je wil!
Stap 2: Zorg voor gereedschap
Nu je weet van welk materiaal je het vogelhuisje wil gaan maken, kun je gericht aan de slag. Voor het maken van een vogelhuisje heb je niet veel materiaal nodig – en is daarom niet duur!
Wat je nodig hebt is: hout (vaak is 1 plank al genoeg), schroeven, spijkers, een scharnier en een stokje voor de opening. Daarnaast heb je gereedschap nodig. Je hebt een accuboormachine, een zaag en een gatenboor voor het maken van de opening nodig. Wil je liever niet zelf zagen? Breng dan een bezoekje aan een doe-het-zelf winkel. Hier kun je vaak de planken op maat laten zagen!
Stap 3: Zaag de planken
Zoals we hierboven al aangaven, kun je de planken al laten zagen bij een doe-het-zelf zaak. Doe je het liever helemaal zelf? Zaag dan de houten plank in verschillende delen met de (decoupeer)zaag. Dit worden de onderdelen om je vogelhuisje samen te stellen. Maak hiervoor gebruik van een bouwtekening voor een vogelhuisje.
Stap 4: Maak de vliegopening
Met de gatenboor maak je de invliegopening van het vogelhuisje. Voordat je begint met boren, is het belangrijk om te bepalen voor welk vogelsoort je het vogelhuisje wil gaan maken. Iedere soort prefereert namelijk een ander soort opening. De grootte van de vliegopening en de afmetingen van het vogelhuisje zijn bepalend voor de vogelsoort dat jouw vogelhuisje aantrekt. Het is aan te raden om te kijken welke vogelsoorten in je tuin voorkomen en voor één van die soorten een vogelhuisje te maken.
Afmetingen van de vliegopening per vogelsoort:
- Spreeuw = 45 millimeter
- Ringmus = 40 millimeter
- Huismus = 35 millimeter
- Koolmees = 32 millimeter
- Kuifmees = 30 millimeter
- Pimpelmees = 29 millimeter
Stap 5: Kijk of de planken goed in elkaar passen
Voordat je alle losse planken aan elkaar maakt, is het handig om de onderdelen in elkaar te zetten, zonder deze nog vast te maken. Zo krijg je gelijk een overzicht van welke planken te lang of te kort zijn. Je kunt met de (decoupeer)zaag de planken in de juiste verhouding zagen.
Stap 6: Zet het vogelhuisje in elkaar
Nu je weet dat alle onderdelen perfect in elkaar passen, is het de hoogste tijd om het vogelhuisje in elkaar te zetten door het vast te nagelen. Begin met de achterkant aan de onderkant te bevestigen, daarna de zijkanten en ten slotte nagel je de voorkant vast. Om te voorkomen dat het hout breekt, boor je er kleine gaatjes in.
Stap 7: Maak het dak
Het huisje heeft ook een dak nodig. Het is verstandig om deze niet muurvast te zetten, zodat je het dak er later nog af kunt halen. In oktober maak je het vogelnestje leeg voor de volgende bewoners. Om het dak op zijn positie te houden, gebruik je het stukje hout dat overblijft aan de onderkant. Zaag dit stukje in 2 stukken en bevestig het op de onderkant van het dak. Je gebruikt hiervoor een scharnier, zo blijft alles op zijn plaats zitten en kun je het dak openmaken.
Stap 8: Zet de puntjes op de i
Je vogelhuisje is bijna klaar. Je schuurt de oneffenheden bij en vult de gaten en spleten in het hout. Om het hout te beschermen tegen de Nederlandse weerinvloeden, raden wij aan om het hout te lakken met een lak of beits die beschermd tegen water.
De verschillen van lak, beits en vernis lees je hier.
Let er wel op dat deze materialen niet giftig voor vogels zijn. Je kunt het vogelhuisje tot slot ook een leuke kleur geven, maar dit hoeft natuurlijk niet.
Stap 9: Hang het vogelhuisje op
De plek waar je vogelhuisje komt te hangen, is erg belangrijk. Wanneer je een vogelhuisje te laag hangt, kunnen roofdieren er gemakkelijk bij. Het beste is om het vogelhuisje minimaal 2 meter van de grond op te hangen, aan de noordzijde van een boom. Het vogelhuisje moet namelijk zo veel mogelijk uit de wind, regen en volle zon hangen.
Wil je naast een vogelhuisje ook op andere manieren de Nederlandse tuinvogels helpen? Dit zijn de juiste manier om vogels de winter door te helpen.
Instructievideo vogelhuisje van hout maken
Bron: Natuurmonumenten.