Ga naar de inhoud

Zeldzame stam Mashco Piro wordt bedreigd door houtkap en ziekten

Mashco Piro stam in Peru

Onlangs zijn zeldzame beelden vrijgegeven van de primitieve stam Mashco Piro. Deze stam leidt een teruggetrokken leven in de Peruaanse Amazone. Lees het verhaal en bekijk de beelden.

De stam en hun geïsoleerde bestaan

De Mashco Piro-stam staat bekend om hun teruggetrokken bestaan in de diepe oerwouden van Peru. Deze mensen stonden tot voor kort nog niet in contact met de buitenwereld. Ze leven op traditionele wijze, ver van de moderne samenleving.

Lees verder onder het Instagram-bericht >>

Hun manier van leven is door de jaren heen grotendeels onbekend gebleven vanwege hun isolement en het gebrek aan contact met andere bevolkingsgroepen.

Zeldzame beelden voor het eerst openbaar

De vrijgegeven beelden zijn bijzonder zeldzaam en geven een unieke kijk op het leven van de Mashco Piro. In de video onderaan dit artikel zijn enkele leden van de stam te zien terwijl ze bezig zijn in hun natuurlijke omgeving.

Dit is een uitzonderlijk moment, aangezien er eerder nooit beelden van hen beschikbaar waren. De vrijgave van deze beelden biedt een zeldzame kans om meer te leren over deze fascinerende stam.

Ontbossing bedreigt het leefgebied

Naast het vrijgeven van de beelden, is er ook zorg over het leefgebied van de Mashco Piro. In het gebied waar de stam woont, vindt momenteel ontbossing plaats. Hierdoor wordt het leefgebied van de stam bedreigd, wat hun traditionele manier van leven in gevaar brengt. De houtkap-activiteiten in dit territorium zijn van negatieve invloed op de omgeving en de mogelijkheden om in isolement te blijven.

Wereldwijde aandacht en oproep tot bescherming

De vrijgave van de beelden heeft wereldwijd aandacht getrokken. Organisaties en individuen roepen op tot strengere beschermingsmaatregelen voor zowel de stam als hun leefgebied.

Er zijn oproepen gedaan aan de overheden van Peru en internationale organisaties om actie te ondernemen tegen de ontbossing en het bedreigen van deze kwetsbare bevolkingsgroep. De situatie van de Mashco Piro benadrukt de complexiteit van het duurzaam beschermen van geïsoleerde inheemse stammen.

Historische achtergrond van de Mashco Piro

De Mashco Piro-stam heeft een tumultueuze geschiedenis doorgemaakt. Tijdens de beruchte ‘Rubber Boom’ in de jaren 1880 vielen rubberbaronnen hun territorium binnen, waarbij ze duizenden inheemse mensen tot slaaf maakten, vermoordden en uit hun land verdreven.

De Mashco Piro konden ontsnappen en verscholen zich diep in de bossen, waar ze tot op de dag van vandaag geïsoleerd leven. Deze traumatische geschiedenis draagt bij aan hun huidige teruggetrokken bestaan, terwijl ze hun territorium vastberaden verdedigen tegen nieuwe dreigingen, zoals de huidige houtkapconcessies die door de overheid zijn verkocht.

Nieuwe ziekten en geweld bedreigen Mashco Piro

Naast de milieu-impact vormen de houtkapactiviteiten een directe bedreiging voor de gezondheid en veiligheid van deze oermensen. Omdat ze geen contact hebben met de moderne wereld, zijn ze bijzonder kwetsbaar voor ziektes waartegen ze geen immuniteit hebben.

Experts waarschuwen dat de werknemers in de houtkapindustrie mogelijk nieuwe ziektes introduceren die een verwoestende uitbraak onder de stam veroorzaken. Daarnaast bestaat er een reëel gevaar voor gewelddadige confrontaties tussen de stamleden en de houtkappers, wat het belang van wettelijk beschermde territoriale rechten voor de Mashco Piro onderstreept.

Bekijk hier de beelden van de Mashco Piro stam >>

Bron: De Telegraaf. Hoofdfoto: Carry Seidenberg/Canva.

Meer over: