Ga naar de inhoud

Zien: de zeldzame fotocollectie van de Engelse koninklijke familie


Een nieuwe tentoonstelling in Londen onthult een boel zeldzame foto’s van de Britse koninklijke familie. Sommige zijn nog nooit eerder openbaar vertoond! “Royal Portraits: A Century of Photography” opende in de King’s Gallery van Buckingham Palace. Deze tentoonstelling biedt een unieke kijk in het leven van de royals en toont intieme momenten tussen familieleden.

Foto’s van jaren 20 tot nu

Met meer dan 150 archieffoto’s, variërend van de jaren 20 tot nu, biedt de zeldzame fotocollectie een inzicht in hoe de camera het beeld van de Engelse koninklijke familie heeft gevormd door kroningen, jubilea en wereldoorlogen heen, evenals hun onderlinge perceptie van elkaar, zoals Ben Jureidini van Tatler schrijft.

Lees verder onder deze video >>>

Hoogtepunten van de zeldzame fotocollectie

Jonge Charles III met Prinses Anne (1956)

Bezoekers kunnen onder andere een portret zien van de jonge Charles III samen met zijn zus, prinses Anne. Deze is genomen ter gelegenheid van de 8e verjaardag van de prins in de jaren ’50. Een ander verjaardagportret toont prinses Margaret, de zus van Elizabeth II, op 25-jarige leeftijd rond dezelfde tijd.

4 koninklijke moeders met hun baby’s (1964)

Een opmerkelijke foto uit 1964 toont 4 koninklijke moeders. Elizabeth II, Margaret, prinses Alexandra en Katharine, Hertogin van Kent, elk met hun pasgeboren kind. Deze foto is gemaakt door Antony Armstrong-Jones. Hij was de toenmalige echtgenoot van Margaret. Bij de foto wordt een handgeschreven brief van Margaret aan haar zus getoond.

Koning George VI en Koningin Elizabeth inspecteren oorlogsschade (1940)

Een ander hoogtepunt is een foto uit de Tweede Wereldoorlog. Waarop Koning George VI en Koningin Elizabeth de schade aan Buckingham Palace inspecteren na een bombardement in 1940. Deze foto is genomen door de beroemde Britse portretfotograaf Cecil Beaton. Hij legde de koninklijke familie gedurende 6 decennia op de gevoelige plaat vast.

Portret van Elizabeth II door Andy Warhol (1985)

Daarnaast bevat de tentoonstelling ook minder traditionele portretten. Zoals het levendige zeefdrukportret van Elizabeth II door de beroemde popartiest Andy Warhol, versierd met diamanten stof en fijne glasdeeltjes.

Innovaties in portretfotografie

De tentoonstelling, die tot oktober loopt, laat ook de innovaties in de portretfotografie zien. Zo bevat het een contactblad van proefafdrukken van de kroningsfotoshoot van Elizabeth II in 1953, naast de uiteindelijk gekozen foto die is ondertekend door de koningin, haar echtgenoot en de fotograaf Beaton.

Curator Alessandro Nasini zegt in een persbericht: “De Royal Collection bevat enkele van de meest blijvende foto’s ooit gemaakt van de koninklijke familie, vastgelegd door de meest gevierde portretfotografen van de afgelopen 100 jaar. Naast deze prachtige vintage prints, die om conserveringsredenen niet permanent kunnen worden tentoongesteld, zijn we verheugd om archiefcorrespondentie en nooit eerder vertoonde proefdrukken te delen die bezoekers een kijkje achter de schermen geven in het proces van het creëren van zulke onvergetelijke koninklijke portretten.”

Als je in Engeland bent en in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij de fotocollectie.

Meer over: