Steeds meer (wetenschappelijk) bewijs ondersteunt de effectiviteit van yoga bij trauma. Yogatherapie helpt bij trauma niet alleen op cognitief niveau, maar werkt ook in op een dieper emotioneel systeem. Wetenschappers, justitie en sportmensen zijn overtuigd van de helende werking van yoga. Hoe zit het?
Erkend als klinische interventie
In de VS is een vorm van yoga ontwikkeld aan het ‘Center for Trauma and Embodiment’ bij het Justice Resource Institute (JRI) in Brookline, Massachusetts. De oprichters – dr. Bessel van Kolk en David Emerson – hebben met uitgebreid onderzoek de impact van trauma op het lichaam kunnen aantonen. Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga (TCTSY) is een op ervaring gerichte traumatherapie. Sinds 2014 wordt deze vorm van yoga erkend als klinische interventie bij complexe trauma’s en chronische, onbehandelbare posttraumatische stressstoornissen (PTSS en Complex Trauma). Dr. Bessel van der Kolk en David Emerson hebben met hun onderzoeken aangetoond dat TCTSY effectief kan zijn om de symptomen van PTSS en Complex Trauma te verminderen. TCTSY gebruikt kernelementen uit de Hatha Yoga en is gebaseerd op traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschap.
San Quentin yoga gevangenis project
James Fox, de oprichter en directeur van het Prison Yoga Project in de Verenigde Staten heeft met zijn yoga gevangenis project ook (wereldwijd) de waarde van yoga over gebracht aan leidinggevenden en medewerkers van Justitie en gevangenissen. Waar yoga in eerste instantie, volgens Fox, werd gezien als “iets voor sissies” is dit inmiddels veranderd in een gewaardeerd rehabilitatie project in onder andere de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Costa Rica, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Frankrijk en Australië. Fox geeft sinds 2002 yoga en meditatie aan gedetineerden in onder andere de staatsgevangenis San Quentin in California en leidt internationaal docenten op in Prison Yoga. Zijn boek Yoga: A Path to Healing and Recovery is gratis verzonden naar 36.000 gedetineerden.
Nederland en yoga voor gevangenen
Ook Nederland biedt het Prison Yoga Project trauma-sensitive yoga en mindfulness aan gedetineerden ter ondersteuning van hun rehabilitatie. Vrijwel alle (zo niet alle) (ex) gedetineerden hebben een trauma. Prison Yoga helpt gedetineerden om op een positieve manier om te gaan met spanningen, stress, impulsen en emoties zoals woede en verdriet. Deelnemers hebben aantoonbaar minder last van blessures, een betere nachtrust, meer focus en innerlijke rust door de yoga.
Yoga Master Boris Becker
De 54-jarige Duitse tennislegende Boris Becker blijkt eveneens overtuigd te zijn van het nut van yoga en meditatie. Hij heeft zich in de gevangenis ontpopt als yoga master. In april werd Becker veroordeeld voor het illegaal overmaken van grote sommen geld en het verbergen van activa nadat hij in 2017 failliet was verklaard. De in Duitsland geboren atleet zat oorspronkelijk in Wandsworth, een categorie B-gevangenis in Zuidwest-Londen. In mei werd hij overgeplaatst naar Huntercombe, categorie C, waar alleen veroordeelde buitenlanders worden vastgehouden.
Het duurde niet lang voor hij – in de gevangenis – zijn leven oppikte. Becker blijkt 8 kilo te zijn afgevallen in de gevangenis. Hij onderwijst ongeveer 45 medegevangenen over fitness, voeding en crisismanagement. Becker zou andere gevangenen instrueren in een “speciaal type yoga en meditatie”, vertelde een bron aan Bild. “Als sportman kent hij maar al te goed de hoogte- en dieptepunten van overwinningen en nederlagen. Hij deelt zijn levenservaring met zijn medegevangenen.”
TIP: Boek Overcoming Trauma Through Yoga, David Emerson.