Ga naar de inhoud

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je huis: een slimme zet?

WOZ-waarde verlagen Bron: © Canva 

Elk jaar ontvang je van de gemeente een beschikking met de vastgestelde WOZ-waarde (Waarde Onroerende Zaken) van je woning. Deze waarde dient als basis voor diverse belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), inkomstenbelasting en waterschapslasten. Een hogere WOZ-waarde kan leiden tot hogere lasten.

Als je twijfelt aan de juistheid van deze waarde, is het verstandig om bezwaar te maken. Lees hieronder hoe je dat doet.

Waarom bezwaar maken?

Een te hoge WOZ-waarde betekent dat je mogelijk meer belasting betaalt dan nodig is. Door succesvol bezwaar te maken, verlaag je deze lasten. Gemiddeld besparen huiseigenaren €308 per jaar na een geslaagd bezwaar.

Hoe maak je bezwaar?

  1. Controleer de WOZ-waarde. Gebruik het WOZ-waardeloket om de waarde van je woning te vergelijken met vergelijkbare woningen in je omgeving.
  2. Vraag het taxatieverslag op. Dit verslag bevat de gegevens waarop de gemeente de WOZ-waarde baseert. Controleer deze op onjuistheden.
  3. Dien een bezwaar in binnen 6 weken na dagtekening van de WOZ-beschikking. Dit is de tijd om bezwaar te maken. Dit doe je door een bezwaarschrift naar je gemeente te sturen.
  4. Als je ondersteuning wenst bij het indienen van bezwaar, overweeg om een gespecialiseerd bureau in te schakelen. Eerlijke WOZ biedt bijvoorbeeld een gratis check aan en regelt het gehele bezwaarproces.
  5. Bij een succesvol bezwaar betaalt je gemeente doorgaans de kosten van het proces, waardoor het voor jou kosteloos is.

Voordat je bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde

Of je bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van je woning, hangt wel ook af van je persoonlijke belangen. Het is belangrijk om de WOZ-beschikking zorgvuldig te controleren en te beoordelen of bezwaar in jouw geval verstandig is.

Daarom hebben we een overzicht van de voor- en nadelen voor je op een rij gezet. De waarde heeft direct invloed op verschillende belastingen en heffingen:

Nadelen van een hogere WOZ-waarde:

  • Hogere onroerendezaakbelasting
  • Stijging van de afvalstoffen- en rioolheffing
  • Meer waterschapsbelasting
  • Verhoging van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting)
  • Mogelijk hogere erf- en schenkingsbelasting

Voordelen van een hogere WOZ-waarde:

  • Mogelijke waardestijging bij verkoop van de woning
  • Kans op een lagere hypotheekrente bij een gunstigere risicoklasse

Door bovenstaande factoren af te wegen, maak je een weloverwogen beslissing over het al dan niet indienen van bezwaar.

Kortom: het kan de moeite waard zijn om de WOZ-waarde van je woning kritisch te bekijken en, indien nodig, bezwaar te maken. Dit kan leiden tot een aanzienlijke besparing op je jaarlijkse woonlasten. Of je dit nu zelf doet of met hulp van een gespecialiseerd bureau, zorg ervoor dat je binnen de gestelde termijn actie onderneemt.

Startpagina geeft geen financieel advies, alleen tips en informatie. Raadpleeg bij vragen altijd een officieel adviseur.

Bronnen:

Rijksoverheid, Eerlijke WOZ


WOZ-waarde stijgt naar recordhoogte: Hoe komt dat?

Bron: © Canva

8 sept 2022 – De gemiddelde WOZ-waarde bereikt een recordhoogte. Een gemiddeld huis in Nederland is nu 315.000 euro waard. Dit is een stijging van bijna 9% vergeleken met vorig jaar. Daarmee is er sprake van de hoogste waarde ooit. Lees hier waarom het maar blijft stijgen.

Gemiddelde WOZ-waarde is nog nooit zo hoog geweest 

Vorig jaar steeg de gemiddelde waarde met 7%, nu bijna 9%. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een gemiddeld huis in Nederland was 1 januari 2022 315.000 euro waard.

De nam de waarde in de grote steden, Rotterdam (gemiddelde huizenprijs 274.000 euro) en Utrecht (gemiddelde huizenprijs 393.000 euro) het meeste toe. Amsterdam heeft momenteel een gemiddelde huizenprijs van 430.000 euro. Bizarre prijzen.

Verschillen in provincies en steden

Wie echt heel diep in de buidel kan en wil tasten, moet in Bloemendaal zijn. Huizen zijn hier gemiddeld 828.000 euro. Wie niet zoveel geld te besteden heeft, moet in Pekela zijn. Hier zijn de huizen ‘maar’ gemiddeld 167.000 euro. Gemiddeld genomen zijn de huizen in Noord-Holland het duurst (391.000 euro) en de huizen in Groningen het goedkoopst (229.000 euro).

Wat is een WOZ-waarde?

Een WOZ- waarde is de waarde van een woning. Deze waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Denk aan onroerendezaakbelasting. Een WOZ-waarde wordt gebruikt bij koop- en huurhuizen en bedrijfspanden. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van de huur. De gemiddelde verkoopprijs van een koophuis ligt de laatste jaren een stuk hoger dan de WOZ-waarde.

Hoe wordt de waarde bepaald?

Om de WOZ-waarde van een woning vast te stellen maakt de betreffende gemeente eerst een schatting. Deze wordt gebaseerd op verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Verder wordt gekeken naar de kenmerken van de woning zoals het aantal vierkante meters, het bouwjaar, is het een vrijstaande woning of een appartement en de ligging. Aan de hand van al deze gegevens maakt de gemeente als het ware een taxatie. Logischerwijs stijgt deze waarde ook mee als de marktwaarde van woningen stijgt.

Meer over:

Reacties zijn gesloten.