Ga naar de inhoud

Wordt voormalig stamcafé van André Hazes, de Plashoeve, een parkeergarage?

Stamcafé André Hazes

De Plashoeve, het beroemde stamcafé van wijlen André Hazes in Vinkeveen, staat mogelijk op het spel. Er is sprake van dat het café, dat momenteel leegstaat, plaats maakt voor een ondergrondse parkeergarage.

Dit tot onvrede van de huidige eigenaar, die het graag wil behouden vanwege zijn dubbele monumentale waarde. Er circuleren verschillende ideeën over de beste bestemming – waaronder, controversieel genoeg, het idee om de kroeg te verhuizen. Het toekomstige lot van de Plashoeve blijft echter nog onduidelijk.

Neem een kijkje in het voormalige stamcafé van de volkszanger. De tekst gaat onder de video verder >>

Iconische waarde en sfeer van de Plashoeve

Deze geliefde kroeg van Hazes heeft door de jaren heen veel betekend voor de fans. Van Sinterklaasvieringen tot cd-presentaties, er gebeurde altijd iets in de Plashoeve. Het café heeft een iconische reputatie opgebouwd, die nu dreigt te verdwijnen. De voormalige roadmanager van Hazes, Jos van Zoelen, streeft naar het behoud van deze historische plek. Hij beschrijft de Plashoeve als een oude boom die niet zomaar verplaatst kan worden, en stelt dat het een waardevol stukje Vinkeveen is waarin de geest van oude tijden nog altijd rondwaart.

Stemmen over toekomstige bestemming

Er is echter geen consensus over de beste toekomst voor de Plashoeve. Sommigen, zoals journalist Emile Kossen en strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops, zien in de Plashoeve een waardevol symbool voor het Nederlandse volksleven en de blijvende populariteit van André Hazes. Knoops oppert zelfs dat het pand zou moeten fungeren als een Hazes-museum, een idee dat toejuiching vindt bij veel Hazes-fans.

Echter, anderen, zoals Vinkeveen-bewoner Peter Oussoren, zien liever dat de kroeg plaats maakt voor woningen en appartementen. De discussie blijft doorgaan, maar wat uiteindelijk het lot van de Plashoeve wordt, blijft nog onbepaald.

Deze kwestie loopt al langer. Bekijk eerdere beelden hieromtrent. De tekst gaat onder de video verder >>

De Plashoeve is een plek met een verhaal

Los van de argumenten, blijft het een pijnlijk gegeven dat dit deel van het Nederlandse populaire geschiedenis wellicht verdwijnt. De muzikaliteit en het leven dat Hazes in de Plashoeve bracht, zou niet zomaar weggevaagd moeten worden door de dreigende aanleg van een parkeergarage. Het is duidelijk dat de Plashoeve niet zomaar een café was, maar een plek met een verhaal zoals geen ander. En dat verhaal verdient het om verteld te blijven worden.

Bron: WNL

Meer over: