Ben je ooit in een openbare locatie in gesprek geweest over bijvoorbeeld de nieuwste tv’s, om vervolgens op je telefoon aanhoudende tv-advertenties te ontvangen? Het lijkt alsof je smartphone het gesprek heeft afgeluisterd. Is dat ook zo?
In een wereld waarin technologiegiganten zoals Meta’s Mark Zuckerberg onder ede ontkennen dat afluisteren gebeurt, moeten we misschien naar andere verklaringen zoeken voor deze spookachtige advertentieaanpassingen.
Word je afgeluisterd via je telefoon?
Het antwoord is nee. Hoewel het in theorie mogelijk is dat bepaalde apps toegang hebben tot je microfoon, zijn andere oorzaken voor opvallende advertenties veel waarschijnlijker. We nemen ze met je door.
Hoe werkt advertentietracking echt?
De kracht van moderne advertenties ligt niet in het afluisteren, maar in het analyseren van ons digitale gedrag. Wanneer je laptop, tablet of zelfs gameconsole is verbonden met hetzelfde IP-adres als je smartphone, wordt er een gebruikersprofiel gemaakt. Dit profiel helpt adverteerders om voorspellingen te doen over jouw interesses. Als iemand anders in jouw huis zoekt naar tv’s op hun apparaat, is de kans groot dat jij op jouw smartphone gerichte advertenties begint te zien op basis van die zoekopdrachten.
Het is niet jouw telefoon die meeluistert; het zijn de slimme algoritmes die werkzaam zijn achter de schermen, die connecties leggen waar we ons nauwelijks van bewust zijn.
Invloed van trends en het Baader-Meinhof-fenomeen
Bovendien spelen trends een grote rol. Rondom grote sportevenementen, zoals het EK voetbal, weten adverteerders dat de interesse in nieuwe tv’s stijgt. Dit inzicht wordt gebruikt om reclames strategisch te plaatsen. Het lijkt dan toevallig dat je advertenties ziet net nadat je erover hebt gesproken, maar in werkelijkheid speelt het anticiperen op trends hier een grote rol.
Daarnaast houdt ons brein ons soms voor de gek met het Baader-Meinhof-fenomeen, waarbij we plotseling overal het onderwerp zien waaraan we net hebben gedacht of over hebben gepraat. Dit kan de indruk wekken dat we worden afgeluisterd, terwijl het in feite onze eigen selectieve aandacht is die ons parten speelt.
Dit werkt bijna net zo wanneer je denkt dat je telefoon trilt, terwijl die helemaal niet gaat.
Google Assistent en afluisteren op commando
Gebruik je bijvoorbeeld de Google Assistent? Google’s digitale stem-assistent luistert slapend op de achtergrond mee en ontwaakt op het moment dat je “Hé Google” zegt. Dit is hét seintje voor de Assistent om aandachtig te luisteren en jouw stemcommando uit te voeren. Nadat jij je ‘bevel’ hebt doorgegeven, gaat ‘ie weer in slaapstand.
Google is hier zelfs heel open over. In het persoonlijke ‘Web- en appactiviteit’-overzicht wordt nauwkeurig bijgehouden hoe vaak, wanneer en wat je met de Google Assistent bespreekt.
OnePlus Nord 2T review
Om definitief uitsluitsel te geven nam consumentenorganisatie Consumer Reports de proef op de som. Men analyseerde ruim 17,000 populaire smartphone-apps en keek of deze apps op de achtergrond meeluisterden en of er iets met de opnames gebeurde. Dit bleek niet zo te zijn. En dat is maar goed ook, want het is wettelijk verboden om mensen stiekem af te luisteren.
Advertentieplatformen en data verzamelen
Grote advertentieplatformen als Facebook en Google voorspellen inmiddels extreem goed waar jij mogelijk interesse in hebt. Dat doen ze onder meer op basis van je leeftijd, geslacht, woonplaats, baan, internetgedrag en levensstijl. Dankzij deze data-verzameling weten ze soms al eerder waar jij mogelijk interesse in hebt dan jijzelf. Bizar toch?
Het is onwaarschijnlijk dat de microfoon van je telefoon je afluistert. Vind je dit alsnog geen fijne gedachte? Zet dan de microfoon van je smartphone zoveel mogelijk uit.
Discussie over afluisterwet speelt al jaren
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Worden we binnenkort allemaal afgeluisterd? Vanavond, 22:30, RTL4! pic.twitter.com/mbwEbQKBc0
— RTL Talkshow (@rtltalkshow) September 1, 2015
Hoe zet ik de microfoon van mijn telefoon uit?
- Op een iPhone ga je naar de Instellingen-app. Kies hier ‘Privacy’ en druk op ‘Microfoon’. De lijst laat zien welke iPhone-apps toegang tot je microfoon hebben. Tik op de schuifbalkjes om de toestemming in te trekken en de vakjes grijs te maken.
- Heb je een Android-telefoon? De precieze aanwijzingen verschillen per merk, maar het komt erop neer dat je in het instellingenscherm op zoek moet naar een overzicht van alle apps. Tik vervolgens op ‘App-machtigingen’ (of iets dat erop lijkt) en ga naar ‘Microfoon’. Deze lijst laat zien welke apps de microfoon kunnen gebruiken. Druk op een app om deze toestemming (gedeeltelijk) in te trekken.
Afgeluisterd ja of nee?
Bekijk ook de video hieronder >>
Ook interessant is de vraag of je iemand via de telefoon kan traceren.
Bron: wnl