Ga naar de inhoud

Woonlasten stijgen verder in 2024, inflatie niet in verhouding

Woonlasten stijging vs inflatie 2024

Komend jaar stijgen de woonlasten voor huiseigenaren in Nederland naar verwachting verder. De stijging van de woonlasten overtreft de verwachte inflatie voor de komende tijd. Dit gaan huiseigenaren volgend jaar extra betalen aan woonlasten, door stijgende gemeentebelastingen en heffingen.

Uit een studie uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van Vereniging Eigen Huis (VEH), een belangenorganisatie voor huiseigenaren, blijkt dat de totale woonlasten naar verwachting gemiddeld met 5,1% zullen stijgen, een stuk hoger dan de verwachte inflatie van 1,3%.

Gemeentelijke heffingen zullen huiseigenaren meer kosten

Volgens Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij VEH, heeft de stijging van de gemeentelijke heffingen verschillende oorzaken. “Gemeenten hebben de afgelopen jaren te maken gehad met bezuinigingen en kostenstijgingen, zoals de energietransitie en de klimaatadaptatie. Daarnaast waren er ook tekorten bij de jeugdzorg en de Wmo, waardoor gemeenten extra inkomsten nodig hebben. Deze kosten worden vaak verhaald op huiseigenaren door middel van hogere gemeentelijke heffingen.”

Naast de stijging van de gemeentelijke heffingen stijgen ook andere kosten zoals de waterschapsbelasting en de zorgpremie. De waterschapsbelasting stijgt gemiddeld met 2,5% en de zorgpremie zal naar verwachting met bijna 10 euro per maand stijgen. Dit betekent een verdere verhoging van de woonlasten voor huiseigenaren.

Woonlasten stijging: gevolgen voor huiseigenaren

Huiseigenaren gaan jaarlijks ongeveer 50 euro meer betalen. Dit komt vooral door de stijging van gemeentelijke heffingen, zoals:

  • De ozb gaat gemiddeld met 5% omhoog.
  • De afvalstoffenheffing stijgt met 10,9%.

Dit legt extra druk op de maandelijkse uitgaven van de huiseigenaren.

De toename van de woonlasten is voor huiseigenaren een belangrijke bron van zorg. VEH merkt op dat het beleid van de overheid om de lasten voor huiseigenaren te verhogen onevenwichtig is. “Het beleid van de overheid heeft enerzijds als doel huiseigenaren aan te zetten tot het verduurzamen van hun woning, maar anderzijds worden zij geconfronteerd met hogere lasten.”

Huur vs koop en de woonlasten stijging

Volgens VEH is er een oneerlijkheid in de verdeling van de stijgende woonlasten tussen degenen die huren en diegenen die een woning bezitten. Hoewel huiseigenaren te maken hebben met stijgende kosten, worden huurders minder hard getroffen door de stijgende kosten. Dit komt omdat de factuur voor gemeentelijke heffingen vaker bij huiseigenaren wordt neergelegd en huurders geen ozb betalen.

Oproep aan gemeenten

In reactie op de stijgende kosten roept VEH gemeenten op om terughoudender te zijn bij het verhogen van gemeentelijke heffingen, met het argument dat zij de financiële draagkracht van huiseigenaren moeten overwegen. “Gemeenten moeten meer oog hebben voor de betaalbaarheid van wonen, in plaats van alleen naar de eigen financiën te kijken,” zegt Wayenberg.

Al met al kunnen huiseigenaren in Nederland volgend jaar een toename van hun woonlasten verwachten.

Nieuwsbericht: gemeentelijke woonlasten volgend jaar omhoog

Bron: AD

Bespaar door vóór januari 2024 nog je zorgverzekering te vergelijken.

Meer over: