Elk jaar worden duizenden huishoudens in Nederland opgeschrikt door een plotselinge woningbrand. Het kan beginnen met iets kleins, zoals een vergeten kaars of een oververhitte oplader, maar de gevolgen kunnen verwoestend zijn.
Op welke plekken in huis is het brandgevaar het grootst? En hoe kun je brand in huis voorkomen?
Brandalarm: jouw eerste verdedigingslinie
Heb je een brandalarm in huis? Het is essentieel om rookmelders op te hangen bij de vluchtroutes en in de slaapkamers. Controleer regelmatig de batterijen – en als het apparaat piept, zet het dan niet zomaar uit. Controleer of de batterij bijna leeg is of dat er daadwerkelijk rook in huis is.
De brandweer adviseert ook om koolmonoxidemelders te installeren. Deze geven een signaal als er te veel koolmonoxide in je huis aanwezig is, bijvoorbeeld door een defect aan de cv-ketel, geiser of open haard. Koolmonoxide is een reukloos, potentieel dodelijk gas dat elk jaar 10 tot 15 slachtoffers eist.
Lees verder onder de video >>
1. Schoorsteenbrand: de onzichtbare dreiging
De meeste woningbranden worden veroorzaakt door problemen in de schoorsteen. Als de schoorsteen niet schoon is, kunnen er brandbare materialen achterblijven die opnieuw kunnen ontbranden, zelfs nadat het vuur in de open haard of houtkachel al lang gedoofd is. Dit soort branden in het rookkanaal worden vaak pas opgemerkt wanneer de vlammen uit de schoorsteen slaan.
Gebruik je regelmatig de open haard, allesbrander of houtkachel? Laat de schoorsteen dan minstens 1 keer per jaar vegen, bij voorkeur in het najaar voordat je de kachel weer intensief gaat gebruiken. Let ook op wat je in de haard gooit: droog loofhout is het veiligst, omdat het schoon opbrandt. Vermijd het verbranden van tuinafval, oud papier of sloophout, want dit kan leiden tot grotere asresten die in de schoorsteen ophopen en brandgevaar veroorzaken.
Tip van de brandweer: zorg altijd voor een brandblusser in huis, als je de ruimte hebt.
2. Wasdroger: het stille gevaar in de bijkeuken
Droog jij een wasje terwijl je niet thuis bent? De brandweer raadt dit af, omdat een probleem met de wasdroger dan niet op tijd wordt opgemerkt. Wist je dat 1 op de 8 woningbranden begint met een elektrisch apparaat, vaak een wasdroger?
Problemen voorkom je door het pluizenfilter na elke droogbeurt schoon te maken. Controleer ook regelmatig of de wasmachine of droger niet vreemd ruikt en of er geen pluizen of verdwaalde sokken achter of onder de machine liggen. Zuig het stof rondom de wasmachine en droger regelmatig op. Het fijne stof, gecombineerd met warmte, vormt een risico.
3. Opladen van apparatuur: slimme tips om oververhitting te voorkomen
Elektrische apparaten, zoals opladers voor laptops en mobiele telefoons, zijn een veelvoorkomende oorzaak van woningbranden. Vaak worden deze apparaten ’s nachts opgeladen en blijven ze op de oplader liggen, zelfs nadat de batterij vol is. Dit kan leiden tot oververhitting, wat kan resulteren in brand.
Tip van de brandweer: Laad je mobiele telefoon overdag op en haal het apparaat van de oplader zodra de batterij vol is. Controleer regelmatig of de snoeren van je laptop, powerbank en mobiele telefoon niet beschadigd zijn, want ook daar kan het misgaan.
Lees ook onze tips: opladers, zo voorkom je brand en laad je ze veilig op.
4. Keukenbrandjes: hoe voorkom je ze?
Wist je dat 22% van alle woningbranden in de keuken begint? De brandweer adviseert om altijd in de buurt te blijven van pannen en ovens tijdens het koken. Gebruik een kookwekker, zodat je niet vergeet dat er iets in de oven ligt. Veel keukenbrandjes ontstaan doordat mensen vergeten dat er afbakbroodjes in de oven liggen.
Na een avondje uit nog even een kroketje frituren? Ook middernachtelijke snacks worden vaak vergeten, totdat de brandweer moet komen blussen. Gaat het mis? Blus de frituurpan nooit met water. Gebruik in plaats daarvan een kleine poederblusser of bel de brandweer.
Vlam in de pan: wat doe je?
Het kan iedereen overkomen: de vlam slaat in de pan. Wat je ook doet, blus olie nooit met water, want dit kan leiden tot een ontploffing. Slaan de vlammen uit je pan? Doe direct de afzuigkap uit en dek de brandende pan af met een grote deksel. Zet het fornuis uit en laat de deksel op de pan liggen. Ga niet kijken of de brand al is geblust en verplaats de pan niet. Krijg je het vuur niet snel onder controle? Bel dan de brandweer.
De Brandwondenstichting waarschuwt voor het gebruik van blusdekens bij een vlam in de pan. De meeste blusdekens zijn niet geschikt voor het blussen van oliebranden, omdat de vlammen vaak te groot zijn.
Zo voorkom je brand in huis:
- Hang rookmelders en koolmonoxidemelders op in huis.
- Laat de schoorsteen regelmatig vegen en brand alleen schoon hout.
- Maak het pluizenfilter van de wasdroger schoon na elke wasbeurt en laat de droger niet draaien als je niet thuis bent.
- Laad mobiele telefoons overdag op, en leg je laptop of mobiel niet op bed of onder het kussen.
- Blijf tijdens het koken in de buurt van pannen en ovens om te voorkomen dat er iets misgaat.
- Vlam in de pan? Zet de afzuigkap uit, doe een deksel op de pan, en zet het gas uit. Blus nooit met water!
- Neem vandaag nog de tijd om je rookmelders te testen, je schoorsteen te laten vegen of je opladers te controleren. Een paar minuten werk kan je huis en je leven redden.
Foto: Canva, DAPA Images