Het doden van een wolf die een schapenhouder heeft aangevallen is bij De Faunabescherming in het verkeerde keelgat geschoten. De organisatie heeft aangifte gedaan wegens het verstoren, verjagen en doden van de wolf in het Drenthse Waspe. Daar werd een schapenhouder in zijn arm gebeten toen hij een wolf wilde verjagen die zijn schapen had aangevallen.
Knoop moest doorgehakt
De aangifte wordt gedaan tegen burgemeester Rikus Jager van Westerveld en de hobbyboer die de wolf te lijf ging met hooivork en schep. Het is voor zover bekend voor het eerst dat in Nederland sinds de terugkeer van de wolf een mens door een wolf is gebeten. “Het is onverstandig om een roofdier met een hooivork en een schep te lijf te gaan. Je kunt dan verwachten dat het dier zich bedreigd voelt en zich verdedigt. De hobbyboer was duidelijk in overtreding”, meent het mediaplatform voor dieren Animals Today.
De burgemeester zegt dat er een knoop moest worden doorgehakt. “Kun je een wolf die een persoon aanvalt vrij laten rondlopen, of is het risico te groot dat zoiets weer gebeurt? Er moest iets gebeuren.”
Wolf-werende hekken niet afdoende
Door schapenhouders wordt op het bijtincident gereageerd met: “Hier kon je op wachten.” Ze zien de wolf als een onzichtbare vijand waartegen het moeilijk vechten is. Een woordvoerder van het Nationale Park De Hoge Veluwe laat weten dat voor dit soort incidenten al in 2018 is gewaarschuwd. Een schapenhouder zegt het prima te vinden dat de wolf is doodgeschoten. De overlast die de streng beschermde wolven veroorzaken neemt toe. “Ondanks wolf-werende hekken kun je schapen niet met een gerust hart in de wei achterlaten.”
De boer die werd gebeten, had een wolf-werend hek. “Dat wil niet zeggen dat een hek een wolf tegenhoudt”, aldus schapenhouders. “Er is altijd een risico dat er iets mis gaat.” Schapenhouders vinden dat de maat vol is. Sommigen zijn al tientallen schapen kwijtgeraakt door dodelijke aanvallen van wolven. “Er moet antwoord komen op de vraag: is er in Nederland ruimte voor de wolf of niet. Zo niet, dan moet de wolf weg.”
Wolvenprotocol en Kamervragen
De Faunabescherming noemt het doden van de wolf een misdrijf dat niet onbestraft mag blijven. “Anders wordt de kans op herhaling vergroot”, aldus de organisatie, “terwijl de bescherming van de wolf uitstekend is geregeld in het wolvenprotocol.” Kamerleden hebben vragen aangekondigd naar aanleiding van het voorval.
VVD’er Thom van Campen: “Het was wachten op een ongeluk omdat er steeds meer wolven zijn in Nederland.” Hij heeft demissionair minister Christianne van der Wal al eerder gevraagd beheer van de wolf mogelijk te maken. BBB-Kamerlid Caroline van der Plas dringt ook al langer aan op ingrijpen. En CDA’er Derk Boswijk vindt dat beheer van de wolf nodig is in een dichtbevolkt land als Nederland. De Partij voor de Dieren heeft vragen over het wel of niet toepassen van een wolvenprotocol. Landbouworganisatie LTO Noord wil snel in gesprek met de minister.
Bronnen: RTV Drenthe, Animals Today, RN7, Vakblad voor de Schapenhouder