
Wat is jouw favoriete chocoladesmaak? Melk, puur of wit? Misschien heb jij wel eens gehoord dat witte chocolade geen ‘echte’ chocolade is, maar waarom eigenlijk niet? We leggen het uit. Echte chocolade of niet, lekker is het wel!
Een gebruiker van Goeievraag stelde de vraag: ”Waarom is witte chocolade geen chocolade”. wij delen hier graag het verlossende antwoord!
Witte chocolade geen echte chocolade
Hoewel we het chocolade noemen, is witte chocolade officieel geen echte chocolade, omdat het geen vaste cacaobestanddelen bevat, iets wat donkere chocolade wel heeft. Een cacaoboon bestaat uit vaste bestanddelen en uit vet (cacaoboter). Tijdens het productieproces van chocolade worden deze bestanddelen van elkaar gescheiden en op verschillende momenten weer toegevoegd.
Bij melk- en pure chocolade worden beide weer toegevoegd, maar bij witte chocolade wordt enkel de cacaoboter weer toegevoegd, en niet de cacaopoeder. De cacaopoeder is wat melk- en pure chocolade hun bruine kleur geeft. Omdat dit ontbreekt in een witte reep , is deze – zoals de naam al zegt – wit!
Ingrediënten van witte chocolade
Let op: dit kan per merk iets verschillen, maar witte chocolade bevat doorgaans:
- Cacaoboter (minimaal 20%)
- Suiker (veelal rond de 50%)
- Melkpoeder (volle melkpoeder of magere melkpoeder)
- Emulgator (zoals lecithine, vaak uit soja)
- Vanille of vanillinearoma
Witte chocolade bevat geen cacaomassa — dat is het verschil met melk- en pure chocolade.
Voedingswaarden (per 100 gram, gemiddeld)
- Energie: ± 540-580 kcal
- Vet: ± 30-35 g, waarvan verzadigd: ± 18-22 g
- Koolhydraten: ± 50-55 g, waarvan suikers: ± 45-55 g
- Eiwit: ± 6-8 g
- Zout: ± 0,2-0,3 g
Samengevat
- Vetpercentage: ± 30-35%
- Suikergehalte: ± 45-55%
- Cacaobotergehalte (minimaal): 20% (volgens EU-wetgeving)
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Nee sorry. Witte chocolade is geen chocolade maar boter. https://t.co/C5Q0ub2zlk
— rondemilde (@rondemilde) September 24, 2024
Is witte chocolade gezond?
Het ontbreken van cacaopoeder heeft nog een nadeel: witte chocolade bevat nauwelijks de gezonde stoffen die pure chocolade juist zo bijzonder maken. Denk aan antioxidanten, theobromine, riboflavine, en fenylethylamine stoffen die een positief effect kunnen hebben op hart en bloedvaten.
Pure chocolade
Daar komt bij dat witte chocolade vaak het hoogste suikerpercentage bevat. Het is de minst gezonde keuze van de 3. Wil je een ‘betere’ optie? Kies dan voor pure chocolade met minstens 70% cacao.
Ook daar zit vet en suiker in, en het valt niet binnen de schijf van 5, maar het is wél de meest voedzame variant.
Lees ook: Waarom pure chocolade zo populair is.